Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017 Βρείτε μας στο FacebookΒρείτε μας στο GooglePlus

Ο καθηγητής Καρυώτης για τον ΓΑΠ

Η ιστορία της οδύσσειας της ελληνικής ΑΟΖ ξεκίνησε το 1982, όταν υπογράφτηκε η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Με αυτή την τόσο σημαντική σύμβαση που δημιούργησε το Σύνταγμα των Θαλασσών και Ωκεανών του πλανήτη Γη οι ελληνικές κυβερνήσεις θεώρησαν ότι τίποτα ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει και ότι η νέα έννοια της ΑΟΖ, που προέκυψε, είναι το ίδιο πράγμα με την υφαλοκρηπίδα. Οι Έλληνες κυβερνώντες δεν διάβασαν τα δύο σημαντικά άρθρα, το Άρθρο 56 και το Άρθρο 121. Τα διάβασε όμως ο αείμνηστος Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος και ανακήρυξε, 22 χρόνια αργότερα, την ΑΟΖ της Κύπρου πιάνοντας στον ύπνο τον Ερντογάν.

«Είπε ξεκάθαρα ψέματα»

ΚΑΡΥΩΤΗΣ Όσα είπε στην τελευταία τηλεοπτική του εμφάνιση ο πρώην Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου  ήταν επαναλήψεις  παραπληροφόρησης, άγνοιας και ακρισίας, έξι χρόνια από τότε που έσυρε  τη χώρας σε διεθνή οικονομικό έλεγχο. Γι αυτή τη συνέντευξη  ο διαπρεπής καθηγητής Θ. Καρυώτης,  ο ‘πατέρας’ της ελληνικής ΑΟΖ που φωνάζει χρόνια γι αυτό το θέμα , μη ακουόμενος,  έκανε το ακόλουθο σχόλιο:

-«Μίλησε επιτέλους, με καθυστέρηση 6 χρόνων, για το Καστελόριζο σε αυτή την συνέντευξη. Σε κάποια στιγμή είπε: «Το Καστελόριζο είναι ελληνική γη. Είναι και σημαντικό νησί για όλο το θέμα ΑΟΖ». Και αργότερα: «Μίλησα στο Καστελόριζο για να τονίσω μέχρι που φτάνει η Ελλάδα και πέραν του Αιγαίου. Εάν οι κυβερνήσεις μιλάνε σήμερα για τα πετρέλαια, για ΑΟΖ, για  πιθανή σύνδεση ΑΟΖ Ελλάδας Κύπρου, όλα αυτά σχετίζονται με το Καστελόριζο».

Είπε, ξεκάθαρα, ψέματα διότι τότε έλεγε ότι η Ελλάδα δεν έχει πετρέλαια και ήταν εχθρός της ΑΟΖ.»