Ο Καμίνης και η Μεγάλη Κεντροαριστερά

Του Νίκου Γαλάτη

Δεν πέρασαν πολλά εικοσιτετράωρα αφότου ο δήμαρχος Αθήνας Γιώργος Καμίνης άφησε να εννοηθεί ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όταν το τηλέφωνο της Φώφης Γεννηματά χτύπησε. Ήταν ο ίδιος ο Καμίνης που επιβεβαίωσε την πρόθεση του να διεκδικήσει την αρχηγία της ΔΗΣΥ.

Η νέα εξέλιξη είναι πως ο Παναγιώτης Βλάχος -μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του “Ποταμιού” μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ «Μαζί το Σαββατοκύριακο» είπε πως «είναι πολύ θετική εξέλιξη η υποψηφιότητα Καμίνη. Μεγαλώνει το εύρος αναφοράς της διαδικασίας, την πολιτικοποιεί και την κάνει να αφορά περισσότερες κοινωνικές ομάδες και στρώματα, όχι μόνο τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΠΑΣΟΚ».

Είχε προηγηθεί ο Γιάννης Μεϊμαρόγλου, πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου του Ποταμιού- που από την σελίδα του κόμματος έπλεξε το εγκώμιο του δημάρχου. “Ο Γιώργος Καμίνης επέλεξε πάντα με σύνεση τα βήματά του στον δημόσιο βίο της χώρας. Την επιτυχημένη θητεία του ως Συνηγόρου του Πολίτη ακολούθησε η διπλή εκλογική του επιτυχία στον Δήμο Αθήνας. Το 2010 ανέκοψε την επί δεκαετίες συντηρητική κυριαρχία και το 2014 πέτυχε την πρώτη ουσιαστική ανακοπή της επέλασης της ριζοσπαστικής Αριστεράς”.

Η απόφαση του Γιώργου Καμίνη είναι καλοδεχούμενη, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα. Θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία της ΔΗΣΥ -όπως δήλωσε σήμερα- ή το αξίωμα του προέδρου του ….«νέου φορέα της Κεντροαριστεράς»; H άποψη του Ποταμιού -που επίσημα θα πάρει θέση τον …Σεπτέμβριο, όπως είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης- είνα πως υπάρχουν δυο απόψεις.

“Η πρώτη θέλει τον φορέα αυτόν να πολιτεύεται με βάση την αρχή των ίσων αποστάσεων από τις δυνάμεις του δικομματισμού που υπονομεύεται στην πράξη από την εμμονή στην αντίθεση Αριστεράς – Δεξιάς. Η άλλη άποψη θεωρεί ότι κυρίαρχη είναι σήμερα η αντίθεση μεταρρυθμιστών – λαϊκιστών και ότι η ήττα του λαϊκισμού είναι προϋπόθεση για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Γι’ αυτό και ο νέος φορέας πρέπει να απευθύνεται και στις ευρύτερες φιλελεύθερες μεταρρυθμιστικές δυνάμεις”.

Πιθανόν να η υποηφιότητα Καμίνη να διασπά -μεταξύ των άλλων- και το Ποτάμι, αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία η τοποθέτηση στελεχών του που ζητούν νέο φορέα, όσο και η τοποθέτηση “πολύ θετική η υποψηφιότητα Καμίνη”. Πολλοί ήδη μετρούν -και ξαναμετρούν- τις δυνάμεις και τα ποσοστά των κομμάτων και των κινήσεων που φαίνεται να συγκλίνουν σε ένα νέο φορέα και το ερώτημα αν τα υπάρχοντα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα διαλυθούν ή θα συμμετέχουν με ξεχωριστή οργανωτική συγκρότηση στο νέο φορέα -που μερικοί βλέπουν πέρα από τον ορίζοντα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η συγκόλληση των ποσοστών του Ποταμιού, του ΚΗΔΙΣΟ και άλλων μικρότερων κινήσεων με αυτά της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ- της νυν Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που στις τελευταίες εκλογές έλαβε 6,29%- για πολλούς πάει τον νέο φορέα πολύ πέρα από το 12,28 που είχε λάβει το  ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2012 -με επικεφαλής τον Ευ. Βενιζέλο.  Η παράταξη όχι μόνο είναι τρίτο κόμμα αλλά με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ πεσμένα βάζει πλώρη για …δεύτερο και -γιατί όχι- πρώτο κόμμα!

Δεν είναι χωρίς σημασία το γεγονός ότι ο Γιώργος Καμίνης μετά την Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο που προ ημερών είχε πει πως θα ” ορθότερο να συγκροτηθεί πρώτα το νέο κόμμα μέσω Ιδρυτικού Συνεδρίου και κατόπιν να εκλεγεί ο επικεφαλής”. Σε αντίθετη περίπτωση, όμως, όλη η βάση της Κεντροαριστεράς πρέπει να αποφασίσει για τη μορφή του φορέα, νέος ενιαίος ή πολυκομματικός” – τασσόμενος ο ίδιος υπέρ του νέου και ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς με υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων και κινήσεων.

Την ίδια ώρα που η ΔΗΣΥ πάει για εκλογή προέδρου και μετά συνέδριο, το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει το δικό του συνέδριο -που πολλοί θέλουν συνέδριο αυτοδιάλυσης- ενώ ο ο Θαν. Θεοχαρόπουλος καλεί να αφεθούν στην άκρη οι τάσεις ηγεμονισμού, οι αλαζονικές συμπεριφορές και οι μικροκομματικές περιχαρακώσεις, καθώς “τώρα πριν τις βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, είναι η μεγάλη ευκαιρία να γίνει ισχυρή η προοδευτική παράταξη και να οδηγήσει στην ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών προς όφελος της κοινωνίας”.

Όπως είναι φυσικό η μη αναμενόμενη υποψηφιότητα αλλάζει τους σχεδιασμούς όλων όσων είχαν κατά νου να διεκδικήσουν την ηγεσία -ποιου τελικά χώρου;- ή να προχωρήσουν στην δημιουργία άλλου φορέα. Η κίνηση του Καμίνη μπορεί να είναι μια λυτρωτική μεταβατική κίνηση που στο βάθος της έχει στόχο όχι την ίδια την υποψηφιότητα αλλά την δικαίωση των σχεδίων της Κίνησης των 58 για ένα κόμμα Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών- που υπαινισόταν από καιρό η “Πρωτοβουλία των «5 Δημάρχων».

 Ανάμεσα στα μέλη της κίνησης είχαν βρεθεί τότε ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Γιώργος Βερνίκος, ο Παρασκευάς Αυγερινός, ο Σταύρος Μπένος αλλά και συγγραφείς όπως η Σώτη Τριανταφύλλου, ο Πέτρος Μάρκαρης, ο τραγουδιστής Νίκος Πορτοκάλογλου, ο ηθοποιός Γιάννης Μπέζος, ο καθηγητής Μουζέλης, και ο Νίκος Χριστοδουλάκης.

Προφανώς η υποψηφιότητα Καμίνη ανοίγει το παιχνίδι και εξασθενεί τις κινήσεις όπως η Ώρα Αποφάσεων από την οποία μόλις πριν λίγο καιρό αποχώρησε ο Γιάννης Ραγκούσης που έσπευσε να δηλώσει πως “προσωπικά αλλά και όλοι όσοι πήραμε το ρίσκο της απόφασης να συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας νέας κι ενωμένης προοδευτικής παράταξης, νιώθουμε ικανοποίηση. Ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που θα πάρει ο καθένας μας και της επιλογής που θα κάνουμε στην κάλπη, η ενδεχόμενη συμπόρευση του Γιώργου Καμίνη μαζί με όλους εμάς που ξεκινήσαμε εδώ κι ένα μήνα αυτή την προσπάθεια, αντικειμενικά αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση της ορθότητας που έχουν οι εξελίξεις στον προοδευτικό χώρο».

Φυσικά όλα θα κριθούν από τη βάση τους χώρου, από το κατά πόσο θα συμμετέχει σ΄αυτές τις διαδικασίες κι αν οι τελικές αποφάσεις -και για την ανάδειξη ηγεσίας- ληφθούν από ένα στενό σώμα ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ή από μια διευρυμένη βάση που πολλοί θέλουν να φτάσει τις ….100.000- πράγμα μάλλον ανέφικτο αν υπολογίσουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα στο οποίο συμμετέχουν 20-30.000.

Η ίδια Νέα δεδομένα στην κεντροαριστερά από την υποψηφιότητα Καμίνηη Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -αν και πολλοί θέλουν να έρχεται το τέλος της ηγεσίας της- φαίνεται να χαιρετίζει το γεγονός ως μία ευκαιρία για τη διεύρυνση, ανανέωση και ανασυγκρότηση του χώρου. “Ο δρόμος για μία μεγάλη νέα παράταξη είναι ανοιχτός” είπε στα Νέα.

Αν μη τι άλλο η υποψηφιότητα του δημάρχου Αθήνας μαζί με τις πολλές κινήσεις στο χώρο δίνουν στην πολιτική ζωή μια κινητικότητα που θα φανεί όχι μόνο στον χώρο της Κεντροαριστεράς αλλά και στις επόμενες κινήσεις της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μάλλον θερμό φθινόπωρο με πολλούς -εκτός από τον κυβερνητικό- ανασχηματισμούς.