Ο Μητσοτάκης, μηχανοδηγός της επιστροφής στα Βαλκάνια

Του Δημήτρη Χρήστου

Η χώρα μας είναι από τις πλέον ευάλωτες στην Ευρώπη σε παραπληροφόρηση και fake news, κατέχοντας την 27η θέση ανάμεσα σε 35 χώρες

Οπρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι υπότροπος, δηλαδή αδιάφορος για τέταρτη συνεχόμενη φορά, σε ό,τι αφορά τη δήλωση πόθεν έσχες που υποχρεούται εκ του νόμου να υποβάλει. Δεν δήλωσε πάλι την εταιρεία της συζύγου του Μαρέβας, τη γαλλική SCI Personal Ventures. Η συγκεκριμένη κυρία, με πλούσια πείρα στη δημιουργία off shore εταιρειών, είχε δικαιολογήσει στη δήλωσή της το 2018 έσοδα για το φορολογικό έτος 2017 επικαλούμενη τη γαλλική εταιρεία.

Και ενώ έχουν συμβεί όλα αυτά, σήμερα ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του ισχυρίζονται ότι η επίμαχη εταιρεία έχει μεταβιβαστεί από το 2016 (!) με ιδιωτικό συμφωνητικό, που δεν έχει επικυρωθεί από καμιά επίσημη αρχή, στον αδερφό της! Ωστόσο, σύμφωνα με αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento, έγγραφα από το γαλλικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο εμφανίζουν την σύζυγο του πρωθυπουργού να παραμένει διαχειρίστρια και κάτοχος των μετοχών έως και τον Δεκέμβριο του 2020.

Για να καταλάβουμε πόσο έντιμα αισθάνεται το πρωθυπουργικό ζεύγος και πόσο αφοσιωμένοι στη νομιμότητα και το σύνταγμα είναι οι βουλευτές της Ν.Δ., θυμίζουμε ότι έσπευσαν να αναβάλουν τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου, με πρόσχημα την έλλειψη κατάλληλης αίθουσας! Και όπως αποκαλύφθηκε μετά, το όνομα του κ. Μητσοτάκη βρέθηκε στη λίστα με τις υποθέσεις βουλευτών που όδευαν προς αρχειοθέτηση λόγω ελλιπών στοιχείων!

Σήμερα όμως, περισσότερο από κάθε άλλη φορά στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, οι δυνάμεις που συνεργάζονται για τον έλεγχο όλων των εξουσιών υποδουλώνουν έναν από τους θεμελιώδεις λίθους της δημοκρατίας.

Όταν ένας ανώτατος δικαστής όπως ο Παναγιώτης Πικραμμένος, που διετέλεσε και πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας μέχρι το 2012, όταν συνταξιοδοτήθηκε, δέχτηκε να υπηρετήσει το σύστημα Μητσοτάκη και μάλιστα από τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αποδεχόμενος χωρίς ντροπή την αργομισθία του Γρηγόρη Ψαριανού στο γραφείο του, θεωρήθηκε πταίσμα.

Μετά όμως, ο συγκεκριμένος δικαστής – πολιτικός εισηγήθηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο τον διορισμό της διαδόχου του στο ΣτΕ κ. Μαίρης Σαρπ (Αϊρίν –  Έβελυν – Μικέλα – Μαίρη, το πλήρες όνομά της) ως προϊσταμένης δύο (!) Ανεξάρτητων Αρχών. Της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), η οποία γνωμοδοτεί για τις δημόσιες συμβάσεις, και της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), η οποία εξετάζει τις προδικαστικές προσφυγές στο πλαίσιο ανάθεσης των δημόσιων συμβάσεων. Και η εισήγηση αυτή έγινε μόλις μία μέρα πριν η κυρία αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα!

Με τη δική της ψήφο η ολομέλεια του ΣτΕ θεώρησε ότι δεν υπήρχε έδαφος υπαγωγής του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό στο προστατευτικό καθεστώς της δασικής νομοθεσίας. Η μειοψηφία 6 δικαστών εξέφρασε την άποψη ότι όσες από τις εκτάσεις του Ελληνικού είχαν διατηρήσει τη δασική τους βλάστηση υπήχθησαν στη δασική προστασία κατά το σύνταγμα.

Και συνεχίζουν την επιχείρηση υποταγής των Ανεξάρτητων Αρχών, καθώς, με τη βοήθεια των κληρονόμων Βαρδινογιάννη, Λάτση, Μαρινάκη, Αλαφούζου, Κυριακού, ελέγχουν ασφυκτικά την ενημέρωση και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τι είναι είδηση. Είναι μάλιστα τόσο εκτεταμένη η χειραγώγηση της ελληνικής κοινής γνώμης, ώστε, σύμφωνα με την έκθεση της ανεξάρτητης ομάδας εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε., η χώρα μας είναι από τις πλέον ευάλωτες στην Ευρώπη σε παραπληροφόρηση και fake newsι, κατέχοντας την 27η θέση ανάμεσα σε 35 χώρες. Πίσω από μας βρίσκονται η Βοσνία, η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η Τουρκία και η Βόρεια Μακεδονία. Επιστροφή στα Βαλκάνια!

Οι προεστοί της παράταξης κρύβονται και σιωπούν. Ο υπερπατριώτης Σαμαράς, για παράδειγμα, ασχολείται μόνο με εθνικά θέματα. Βλέπεις, η διάλυση της ελληνικής Παιδείας δεν είναι εθνικού χαρακτήρα ζήτημα, που αφορά το παρόν και το μέλλον της χώρας, και ας είναι ο τίτλος του υπουργείου «Εθνικής Παιδείας». Χεσμένη την έχουν και την Παιδεία, όπως θα έλεγε και ο εφοπλιστής – χορηγός της παράταξης.

Άλλωστε τα δικά τους παιδιά πάνε στο Αμερικανικό Κολέγιο και μετά, ως πλούσια αρχοντόπουλα, εξασφαλίζουν μια θέση σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. Και πιο μετά, οι γόνοι είναι έτοιμοι να παραλάβουν την πελατεία του μπαμπά και να γίνουν αρχικά βουλευτές. Η Ελλάδα, 200 χρόνια μετά την ανεξαρτησία της.

AΠΟ ΤΗΝ ΑΥΓΗ