Ο -νέος- ανασχηματισμός τελευταίο χαρτί του Μητσοτάκη – Αλλά κανείς δεν έχει σωθεί ποτέ έτσι

Του Γ. Λακόπουλου

Θαύμα. Ακόμη και ο Πρωθυπουργός κατάλαβε ότι η κυβέρνησή του είναι «για τα μπάζα» και, όπως διαρρέουν οι δικοί του στις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, σκοπεύει να την αλλάξει.

Καιρός ήταν.  Όταν οι υπουργοί ο ένας πιο αποτυχημένος από τον άλλον, όσες δημοσκοπήσεις και αν ρίξεις στην πιάτσα, δεν μπορείς  να εμφανίζεσαι ως πετυχημένος και «καταλληλότερος».

Κάποιοι, λοιπόν, πρέπει να πληρώνουν τα σπασμένα των υπουργών -στα οποία ο ίδιος τους οδηγεί, αφού δεν κάνουν τίποτε χωρίς εποπτεία από τους μετακλητούς και εξωκοινοβουλευτικούς του Μεγάρου Μαξίμου- για να διασωθεί ο ίδιος, εν όψει των εκλογών που σχεδιάζει.

Ωστόσο το πρόβλημα για τον Μητσοτάκη είναι ότι και άλλες δυο φορές ως τώρα προσπάθησε να κάνει ανασχηματισμό και δεν τα κατάφερε. 

«Έφαγε» απλώς τον μόνο επιτυχημένο υπουργό του: ο Τάκης Θεωδωρικάκος έμεινε εκτός νυμφώνος γιατί δεν κατάλαβε ότι δεν έπρεπε να μπαίνει σε θέματα  που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Οικογένεια.

Κατά τα λοιπά οι δυο απόπειρες ανασχηματισμών δεν ολοκληρώθηκαν λόγω Σαμαρά και διαπλοκής.

Ο πρώην Πρωθυπουργός θα μπορούσε να τον δαγκώσει άσχημα αν πείραζε τους «δικούς» που κατέχουν χαρτοφυλάκια βάσει της αρχικής συμφωνίας. Προτού γίνουν μύλος για τη θέση του Επιτρόπου.  Και σ’ αυτά με τον Σαμαρά δεν τα βάζεις εύκολα.

Η διαπλοκή -συγκεκριμένοι επιχειρηματίες με μιντιακή και οικονομική ισχύ- δεν διαπραγματεύονται τη μετακίνηση των ανθρώπων τους στην κυβέρνηση. Κι έχουν το πάνω- χέρι.

Τι μένει;  Η ιδέα να δείξει  πυγμή, ξεσπώντας στους Καραμανλικούς δεν είναι καλή. Δεν είναι σοφό να τους συσπειρώσει εμφανώς εναντίον του -ούτε να χρειαστεί να δώσει εξηγήσεις στον Καραμανλή.

Αν παρόλα αυτά προχωρήσει, πρέπει να αποδείξει ότι είναι ικανός για επίδειξη ισχύος εκεί που δεν μπόρεσε τις προηγούμενες φορές.  

Χλωμό δείχνει. Ίσως όμως επιχειρήσει να βρει ψευδο-σολομώντειες λύσεις, με μετακινήσεις. Για να μετριάσει τη λαϊκή κατακραυγή, χωρίς να ανοίξει χάσματα στα οποία θα πέσει μέσα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημά του όμως είναι οι απλοί βουλευτές- που συγκροτούν τη σιωπηλή πλειοψηφία.

Ως τώρα ψήφιζαν ό,τι τους υποδείκνυαν, υπολογίζοντας σε αναβάθμιση. Να ξεκολλήσουν από το άχαρο βουλευτιλίκι και να κάνουν πιο εύκολη την επανεκλογή τους.

Κυβέρνηση εξωκοινοβουλευτικών

Ήδη η γρίνια είναι μεγάλη, για μια κυβέρνηση δεκάδων εξωκοινοβουλευτικών- κάποιοι από τους οποίους παρά είναι προκλητικοί.

Το κυβερνών σχήμα Γεραπετρίτης- Σκέρτσος – Δημητριάδης, που υποκαθιστά τον Πρωθυπουργό στη καθημερινή διακυβέρνηση, παρά έχει γίνει προκλητικό για τον μέσο Νεοδημοκράτη της Βουλής.

Όπως προκλητικό είναι π.χ. ότι ένα υπουργείο διοικείται από τρεις εξωκοινοβουλευτικούς.

Ο ανασχηματισμός δεν σώζει

 Αν κλείνοντας δυο χρόνια οι βουλευτές δεν δουν την ελπίδα για υπουργοποίηση να δικαιώνεται, θα βγουν στο αντάρτικο. Νυν υπέρ πάντων αγών για την έδρα.

Ιδιαίτερα στις περιοχές όπου είναι φανερό ότι το «σύστημα Μητσοτάκη» μεθοδεύει την εξόντωσή τους, φυτεύοντας δικούς του υποψήφιους.

Όλα του γάμου δύσκολα λοιπόν. Αλλά ο ανασχηματισμός θα κριθεί, αφού ανακοινωθεί.

Κατά την παράδοση, πάντως, ουδείς Πρωθυπουργός διασώθηκε επειδή την τελευταία στιγμή έκανε ανασχηματισμό.