Ο Νίκος Παππάς κοιμάται, αλλά όχι και οι δημοσκόποι

Του Γ. Λακόπουλου

Μια ωραία δημοσκόπηση εμφανίσθηκε το Σαββατοκύριακο στα ΜΜΕ από την οποία προκύπτει επίσης ένα πολύ ωραίο συμπέρασμα: με όσο περισσότερο σκάνδαλα συνδέεται η ΝΔ τόσο αυξάνεται διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσο μπλέκεται και το κόμμα της Φώφης, τόσο πιο σίγουρα πιάνει το “διψήφιο ποσοστό” που ονειρεύεται.

Από την άλλη όσο χειρότερος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο πιθανότερο είναι να γίνει πρωθυπουργός. Όσο του παίρνουν το κόμμα ο Σαμαράς με τον Άδωνι, τόσο αυξάνεται η δημοτικότητά του.

Αυτός ο έρμος ο Τσίπρας όλο χάνει. Όσο βγάζει τη χώρα από το Μνημόνιο, τόσο μειώνονται τα ποσοστά του. Όσο τον αναγνωρίζουν στην Ευρώπη και τον επαινούν τα διεθνή ΜΜΕ και οι οργανισμοί, τόσο μειώνεται η δημοτικότητά του -τελευταίος θα είναι σε λίγο. Όσο βελτιώνονται τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας, τόσο λιγότερο κατάλληλος είναι για Πρωθυπουργός. Άτυχος, έχει απέναντι τον Κυριάκο, ό,τι και να κάνει.

Α, και κάτι τελευταίο. Όσο διολισθαίνει προς τα Δεξιά η ΝΔ  και όσο αυτοδιαλύεται το λεγόμενο “Κίνημα Αλλαγής”,  τόσο  περισσότερο οι πολίτες θέλουν να συνεργαστούν μεταξύ τους και προειδοποιούν τη Φώφη: μακριά από τον Τσίπρα. Επιπλέον όσο η κυρία ακολουθεί τη γραμμή Μητσοτάκη, τόσο … κεντροαριστερή  γίνεται, αλλά αυτό δεν αίρει τη λαϊκή επιθυμία για συνεργασία με την υπερδεξιά ΝΔ.

Τα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης -από τη εταιρίας  Rass- έχουν την πλάκα  τους, στο βαθμό που μας λένε πώς αντιδρούν οι πολίτες στις τελευταίες εξελίξεις.  Το 40,7% του δείγματος λέει ότι την  Κεντροαριστερά την εκφράζει η Γεννηματά και το …”Κίνημα Αλλαγής”- που δεν έχει πει λέξη για την ιδεολογία του.  Ο Τσίπρας; Καμιά σχέση: μόλις 24,1% – παρότι στην πρόθεση ψήφου του δίνουν διπλάσιο ποσοστό  από το κόμμα της Φώφης.  Ήτοι, οι κεντροαριστεροί ψηφίζουν  Τσίπρα, αλλά εκφράζονται από τη Φώφη. Το περίεργο είναι ότι κατά το 31,1%  την κεντροαριστερά δεν την εκφράζει κανείς. Δηλαδή;  Πώς γίνεται αυτό;

Όπως γίνεται ότι το 36,5 % θέλει συνεργασία της Φώφης με τον Κυριάκο και μόνο το 16,7% με τον  Τσίπρα. Δηλαδή το θέλουν και ορισμένοι από το 19,15 που… ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ.  Αλλά δεν το θέλουν όλοι από το άθροισμα 39,6% που ψηφίζουν ΝΔ και “Κίνημα Αλλαγής”.

Πάντως, μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Το 34,6% αισθάνεται  ασφάλεια με το… πρόγραμμα τη ΝΔ -που δεν υπάρχει πουθενά! Αλλά μόλις το 19,7% από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι πρόγραμμα, αλλά εφαρμοσμένη κυβερνητική πολιτική, επιτυχής στους στόχους της  συγκυρίας, όπως  αναγνωρίζουν οι πάντες.

Πάντως, είναι λιγότεροι από το 40% που θεωρούν καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη και περισσότεροι από το 29,4% που τον ψηφίζουν, έναντι μόνο 19,2 του Τσίπρα. Συμβαίνουν και στις καλύτερες εταιρίες… Ας μην κάνει  εντύπωση λοιπόν ότι για τον Κυριάκο έχει θετική γνώμη το 41,5% και ας μην τον ψηφίζει το 25% από αυτούς, αφού η ΝΔ παίρνει 29,4%.

Η Φώφη επίσης σκίζει με 36,5%, αλλά μόνο το ένα τέταρτο την ψηφίζει και το κόμμα της παίρνει 10,2%. Ο Σταύρος μετράει και ως ενσωματωμένος στο Κίνημα Αλλαγής, αλλά και ως πολιτικός αρχηγός με 29,4 % . Ακολουθούν σε δημοτικότητα  με 28άρια θετικές γνώμες ο Κουτσούμπας με τον Λεβέντη, τον οποίο η δημοσκόπηση αφήνει  εκτός Βουλής.

Ο Τσίπρας;  Ε, δεν είναι και Λεβέντης: μόλις 24,5%. Και από αυτούς δεν τον ψηφίζουν και όλοι, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει 19,2% στην πρόθεση ψήφου. Του αξίζει . Γιατί η λύση που ετοιμάζει για τα Σκόπια βρίσκεται κοντά σε όσα θέλουν οι Σκοπιανοί κατά το 57,1%  και κατά το 26,9 % κοντά σε όσα επιδιώκει η Ελλάδα. Ρωτήστε και τον Σαμαρά…

Από μια άποψη -και αυτή- δεν είναι δημοσκόπηση. Είναι η Αποκάλυψη του Ιωάννη, όπως είδε τα οράματα στην Πάτμο. Μαθαίνεις θαυμαστά και τερατώδη πράγματα.  Κατά δήλωσή της εταιρείας έγινε μεταξύ 6-8 Μαρτίου  κατ’ ανάθεση μιας εφημερίδας και απασχόλησε 28 άτομα και 3 επόπτες  για μια χιλιάδα και κάτι τηλεφωνικές συνεντεύξεις στην τύχη -με εκ των υστέρων σταθμίσεις και τα ρέστα. Εσύ ό,τι πεις.

Το θέμα είναι ότι ενώ οι δημοσκόποι αγρυπνούν και μας ενημερώνουν για την καλή πορεία της ΝΔ -ειδικά όταν όλα δείχνουν ότι πάει χάλια- ή την ανωτερότητα του Κυριάκου -ειδικά όταν δείχνει χειρότερος – ο Νίκος Παππάς, ως αρμόδιος υπουργός  κατά την ενδοκυβερνητική κατανομή, απλώς παρακολουθεί.

Το υπουργείο του κοιμάται. Δεν κάνει το παραμικρό για  τους  άμοιρους πολίτες που  γίνονται αποδέκτες  αυτών των ευρημάτων. Δεν τους προσφέρει δηλαδή -όπως έχει υποχρέωση- την ευχέρεια να μάθουν πόσο  κόστισε αυτή η δημοσκόπηση, πώς ακριβώς διενεργήθηκε και πώς μπορεί η  Πολιτεία -με αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή-να  ελέγξει τα ερωτηματολόγια και την επεξεργασίας τους.  Είναι πολλά, υπουργέ;

ΥΓ: Στις  εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015  η ίδια εταιρία  προέβλεπε 28,2% για το ΣΥΡΙΖΑ και 27,5% για τη ΝΔ και εκτός Βουλής τον Καμμένο.