Ο Τσίπρας θριαμβεύει επί του Μητσοτάκη με τη βοήθεια του… Μπάιντεν και ο Πρωθυπουργός εξευτελίζεται με τη βοήθεια των ΜΜΕ: τον συνδέουν με την ιδέα Μόσιαλου για τις πατέντες των εμβολίων που έχει απορρίψει στη Βουλή!

Του Γ. Λακόπουλου

Η πρωτοβουλία Μπάιντεν για τις πατέντες των εμβολίων για τον πλανήτη ήταν ο θρίαμβος της λογικής και της ελπίδας. Στην Ελλάδα εξελίχθηκε σε προσωπικό θρίαμβο του Αλέξη Τσίπρα έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ένας Πρωθυπουργός με στοιχειώδη σεβασμό το αξίωμα του δεν θα είχε τρόπο να κρυφτεί μετά το στραπάτσο που υπέστη από τον αντίπαλό του.

 Όλοι θυμούνται πως τον κατακεραύνωνε στη Βουλή, όταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ζητούσε να πάρει πρωτοβουλία στην Ευρώπη γι’ αυτό που κάνει σήμερα ο Αμερικάνος πρόεδρος και ακολουθεί, αλλάζοντας γραμμή, ασθμαίνουσα η Κομισιόν.

Αλλά όχι ο Μητσοτάκης. Ο γνωστός επικοινωνιακός μηχανισμός κινητοποιήθηκε όχι απλώς για μετριάσει το κάζο του Πρωθυπουργού, αλλά για να τον αναδείξει και σε… παγκόσμιο Μωυσή.

Ούτε λίγο ούτε πολύ προσπαθούν να υποβάλουν την ιδέα ότι ο Μπάιντεν… «έκλεψε την ιδέα του Μητσοτάκη», όπως επισήμανε εύστοχα ο Μάνος Χωριανόπουλος στο News247. Gr.

Για τον Πρωθυπουργό είναι η άσκηση του «δικαιώματος στην αυτογελοιοποίηση», κατά την βιτριολική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τι έλεγε ο Μητσοτάκης

Για τη δημοσιογραφία είναι ένας ακόμη διασυρμός, όπως τον περιέγραψε ο Βασίλης Σκουρής στο iEidiseis. gr – αναφέροντας τις κωλοτούμπες ΜΜΕ και αρθρογράφων, για να παρακολουθήσουν τις αντιφάσεις Μητσοτάκη, που από την αρχή διάλεξε στρατόπεδο: τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχανιών.

Έτσι κέρδισε και κάτι: βρέθηκε για πρώτη φορά στην ίδια ομάδα με τους «μεγάλους» στην Ευρώπη. Αλλά ο Τζόνσον και η Μέρκελ, που υπερασπίζονται τις πατέντες, προστατεύουν τις φαρμακοβιομηχανίες τους που παράγουν εμβόλια. Ο ημέτερος υπέρμαχος της πατέντας  ποιους προστατεύει;

Όταν ο Ηλίας Μόσιαλος πρόβαλε την ιδέα να καταργηθούν οι πατέντες ο Μητσοτάκης με τον συνήθη λαϊκισμό της επικοινωνιακής πλειοδοσίας του το αποδέχθηκε- ίσως και με άγνοια για τι ακριβώς πρόκειται

Αλλά όταν το θέμα ετέθη ενώπιον του στη Βουλή από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ήταν σαφής:

«Πάλι καλά κ. Τσίπρα που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Astrazeneca και η Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα και πυροτεχνήματα. Είτε δηλώνουν άγνοια για τα διεθνή δεδομένα, είτε αφέλεια, είτε σκόπιμη παραπλάνηση της κοινής γνώμης».

Πρέπει να έχει συναίσθηση σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκεται σήμερα έναντι της ελληνικής κοινής γνώμης για να υποχρεώσει το μιντιακό σύστημα που σιτίζει να του αποδώσει την… πρωτοβουλία για τη κατάργηση της πατέντας των εμβολίων. Πού χάθηκε η ντροπή για να τη βρουν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και οι κυβερνητικοί υποβολείς τους;

Ο καθηγητής  Μόσιαλος- που δεν πρέπει να αισθανόταν άνετα εκπροσωπώντας τους διεθνείς οργανισμούς μια χώρα της οποίας η κυβέρνηση ήταν  κατά την άρσης της πατέντας – δεν έχασε την ευκαιρία να καρφώσει τον Πρωθυπουργό.

Υπενθύμισε «τη θέση που είχε καταθέσει πριν από 13 μήνες για τις πατέντες», προσθέτοντας ότι την είχε υποστηρίξει «αρχικά» (η υπογράμμιση του ΑΠ) και ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Πολύ αρχικά όμως. Μετά ανέλαβαν οι φαρμακοβιομήχανοι και τον έφεραν στον ίσιο δρόμο-που ήδη του κοστίζει πανάκριβα.

Οι πιο αναίσχυντοι  υποστηρικτές του στα ΜΜΕ προσπάθησαν να μειώσουν την πολιτική δικαίωση του Τσίπρα -που ισοδυναμεί με χαστούκι στις επιλογές Μητσοτάκη- καταφεύγοντας στη παραίτηση…. Ιγκλέσιας στην Ισπανία- και μαζί τους ο γνωστός κολαούζος τους από το Κινάλ. Το γαρ πολύ της θλίψεως…

Η δικαίωση του Αλέξη Τσίπρα

Τα χειρότερα είναι μπροστά για τον εκτεθειμένο Πρωθυπουργό. Η κίνηση Μπάιντεν θα αλλάξει τα δεδομένα στη μάχη με τον κορονοϊό, σε παγκόσμια κλίμακα.

Είναι η λογική και αναγκαία κίνηση ώστε να εμβολιασθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός. Με την εμπορευματοποίηση του εμβολίου από τις εταιρίες οι φτωχοί πληθυσμοί δεν θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση και ο ιός θα ανακυκλωνόταν διαρκώς.

Πώς θα ξεφύγει ο Μητσοτάκης από τον κλοιό των συμφερόντων στον οποίο μπήκε αυτοβούλως, υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα των εταιριών; Θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή και θα έλθει σε διάσταση ακόμη και με την Κομισιόν ή θα εκτεθεί σε όσους τον παρακίνησαν να συνταχθεί με τα συμφέροντά τους;

Η παγκόσμια κοινότητα χαιρέτησε την απελευθέρωση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια CVI-19 ως συνδρομή στον τερματισμό της πανδημίας, με επικεφαλής τον ΟΗΕ και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποιημένος από την εξέλιξη και να κλιμακώσει την πίεση προς τον Μητσοτάκη για να πάρει ο ίδιος καθαρή θέση.

Όπως και αν το χειριστεί ο Πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστώνεται με μια πολιτική νίκη σε ένα θέμα ουσίας για τους Έλληνες πολίτες.

ΥΓ. Χαλαρώστε, πάρτε και κανένα «Λεξοτανίλ» και περιμένετε το επόμενο κύμα δημοσκοπήσεων που θα λέει ότι η άρση της πατέντας των εμβολίων πιστώνεται στον… Μητσοτάκη.