Ο Φρουζής παραδέχτηκε το «μυστικό δείπνο» για τον Μητσοτάκη

Στην παραδοχή ότι διοργάνωσε το προεκλογικό δείπνο στήριξης στον Κυριάκο Μητσοτάκη, την περίοδο που αυτός διεκδικούσε την προεδρία της ΝΔ στις εσωκομματικές εκλογές παραδέχτηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, ο Κωνσταντίνος Φρουζής, σε σχετική ερώτηση που του έγινε στην προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. 

Υπενθυμίζεται ότι προσωπικά emails, από το αρχείο του Φρουζή το οποίο είχε κατασχεθεί από τις αμερικανικές αρχές και ερευνάται στο πλαίσιο του σκανδάλου Novartis, είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας το καλοκαίρι του 2008 από την εφημερίδα Documento. Τα emails αυτά αποκαλύπτουν ότι ο πρωθυπουργός πλέον της χώρας διατηρούσε στενή προσωπική σχέση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της φαρμακοβιομηχανίας και πρωταγωνιστή του σκανδάλου Novartis κάτι που είχε επιμελώς αποκρύψει. Μεταξύ άλλων, είχε αποκαλυφθεί ότι ο Φρουζής ήταν σύμβουλος της εταιρείας Endeavor, το ελληνικό παράρτημα της οποίας είχε ιδρύσει η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να είναι αυτός που ανέλαβε να προωθήσει τον Φρουζή όταν αποχώρησε από την Novartis, ενώ εκείνος με τη σειρά του θα τον υποστήριζε στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ. Μεταξύ άλλων διοργάνωσε και το δείπνο στήριξης για να έρθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε επαφή με διευθυντές πολυεθνικών. 

Στα αρχεία της αλληλογραφίας του Φρουζή υπάρχουν πολλά μηνύματα επικοινωνίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Mr Novartis σε αυτές τις ηλεκτρονικές συνομιλίες αποκαλεί «φίλο» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ο πρόεδρος της ΝΔ του απαντά επίσης φιλικά, με διάθεση και ύφος που φανερώνει βαθιά σχέση.

Στις 21 Μαΐου του 2015 και όταν είχε αποχωρήσει από την Novartis, ο Φρουζής στέλνει το βιογραφικό του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με προφανές ζητούμενο την στήριξή του σε επαγγελματικό επίπεδο. Ο Φρουζής έγραψε τότε: «Αγαπητέ Κυριάκο Σου προωθώ τα στοιχεία που μου ζήτησες. Παραμένω στη διάθεσή σου για οποιαδήποτε διευκρίνιση. Φιλικά Κώστας». Η απάντηση του νυν πρωθυπουργού ήταν άμεση και με την ίδια οικειότητα: «Κώστα σε ευχαριστώ πολύ: Και χρόνια πολλά!».

Το πρώτο email που αφορά το δείπνο στήριξης κι έχει σταλεί από τη συνεργάτιδα του Φρουζή, Μαρία Λεοντάρη, είναι «Kyriakos Mitsotakis Dinner» (δείπνο Κυριάκος Μητσοτάκης). Κατόπιν, στις 27 Αυγούστου 2015, στις 10:10 το πρωί, ο Κ. Φρουζής στέλνει ηλεκτρονικό μήνυμα στο προσωπικό mail του Κυρ. Μητσοτάκη, στο οποίο του γράφει σε καθαρά φιλικό τόνο:

«Καλημέρα και πάλι Κυριάκο. Κάποια πρώτα ονόματα φίλων που θα πρότεινα, χωρίς βέβαια να έχω κάνει επαφή μαζί τους πριν μιλήσουμε είναι:

Κεφαλής CEO JnJ
Gerasopoulos CEO Sanofi
Karavias CEO EFG
Drandakis CEO Taxibeat
Katsos CEO Pharmathen and SEV
Andreas AlarinopouJos CEO Famar
Anastasopouios Pdt American
chamber kai CEO pharma Co
Kamkakasis GEO Medronic
Noadas GEO Cana and SEV
Anaoutis CEO medical devices Go and President of the relevant Association
Arkoumaneas CEO of PR company
My 2 sons…

Λέω να είναι 7-8 ζευγάρια, ένα βράδυ τύπου 14/9 ή 15/9, αλλά σίγουρα περιμένω το δικό σου κυρίως availability. Παρακαλώ το δεύτερο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου για να υπάρχει λίγος χρόνος οργάνωσης. Περιμένω νέα σου. Φιλικά Κώστας»

Η απάντηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη έρχεται λίγες ώρες αργότερα, στις 13:26, επίσης σε φιλικό τόνο: «Μου φαίνεται μια χαρά! Προτιμώ 15/9 και ακόμη καλύτερα 16/9». Δύο ώρες αργότερα ο Φρουζής δίνει συνέχεια στη συνομιλία: «Σε πρώτη φάση παρακαλώ κράτα την ημερομηνία 16/9 Τετάρτη. Πάμε γι’ αυτό που προτιμάς περισσότερο».

Στις 29 Αυγούστου ο Κ. Φρουζής ενημερώνει πάλι τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι όλα είναι έτοιμα: «Καλησπέρα Κυριάκο. Έχουν ήδη αποδεχθεί με χαρά την πρόσκληση οι περισσότεροι. Περιμένω μέσα στη βδομάδα κάποια τελευταία confirmations. Πάμε για 16/9 βραδάκι θα σου κάνω μια ενημέρωση μέσα στη βδομάδα. Ok; Καλό Σαββατοκύριακο. Κώστας».

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ένας εκ των προσκεκλημένων στο δείπνο είναι ο Παναγιώτης Αρκουμανέας. Ο στενός φίλος του Φρουζή, όπως αποδεικνύεται από τα email και παρ’ ολίγον κουμπάρος του Βασίλη Κικίλια, όπως έγινε αργότερα γνωστό, τοποθετήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου επικεφαλής του ΕΟΔΥ (του νέου οργανισμού που αντικαθιστά το ΚΕΕΛΠΝΟ). 

Πίσω στη διοργάνωση του δείπνου, στο επόμενο email, ο Κωνσταντίνος Φρουζής αναφέρει: 

«Καλημέρα αγαπητέ Κυριάκο. Καλή βδομάδα και καλή δύναμη στο sprint της Κυριακής… Σου στέλνω με sms τη διεύθυνση. Μιλάμε και στο τηλέφωνο για λεπτομέρειες. Είμαι βέβαιος πως θα περάσουμε ευχάριστα και αρκούντως χαλαρά.

Φιλικά Κώστας

ΥΓ Άλλοι τρεις αγαπητοί μου φίλοι δυστυχώς θα είναι στο εξωτερικό αν και θα ήθελαν πολύ να παρευρίσκονται.

Καραβίας CEO EFG,
Κεφαλάς CEO J&J,
Κουμέτης CEO Coca Cola

(μου είπαν και οι τρεις ότι έχεις την υποστήριξή τους γιατί σε εκτιμούν ούτως ή άλλως)».

Τελικά, όπως προκύπτει από mails που στέλνει η στενή συνεργάτιδα του Φρουζή Μ. Λεοντάρη, το δείπνο 20 ατόμων διοργανώνεται στο σπίτι του Φρουζή στην Πεντέλη, την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015, ώρα 21.00. 

Οι σχέσεις Φρουζή – Μητσοτάκη δεν σταματούν σε αυτά τα emails. Τον περασμένο Ιούλιο ήρθε στο φως, μετά φωτογραφικών ντοκουμέντων, η συνάντηση του Κωνσταντίνου Φρουζή με το στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μπάμπη Παπαπαναγιώτου σε καφέ του Κολωνακίου. Η συνάντηση έγινε ελάχιστες ημέρες μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ και εύλογα γέννησε ερωτήματα. Όλα τα παραπάνω κάνουν τις δηλώσεις Μητσοτάκη για «απολύτως τυπική και στο πλαίσιο των κοινωνικών του συναναστροφών», σχέση με το Φρουζή να φαντάζουν αστείες.

ΑΠΟ ΤΟ TVXS