Toυ Γιώργου Λακόπουλου
Όλο το παρασκήνιο έως την εκλογή του ανακριτή της υπόθεσης Λαμπράκη στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο Χρήστος Σαρτζετάκης, ιστορικό πρόσωπο ούτως ή άλλως, έφυγε δικαιωμένος για το ρόλο του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ακόμη και από την παράταξη που τον πολέμησε και ως δικαστή και ως αρχηγό του κράτους.
Εκπροσωπούμενη μάλιστα επισήμως, από τον γιο του Πρωθυπουργού που δεν είχε αναγνωρίσει την εκλογή του. Άλλοι παράγοντες της ΝΔ δεν έκαναν δηλώσεις.
Ωστόσο η δημοσιογραφία δεν δικαίωσε τον εαυτό της ως «ιστορικό του παρόντος», σύμφωνα με ένα παλιό σλόγκαν του «Βήματος».
Οι μιντιακές αναφορές στον εκλιπόντα είχαν εμφανείς επηρεασμούς από την εποχή που τα ΜΜΕ είχε κηρύξει εναντίον τον πόλεμο –για να …δικαιώσουν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον οποίο διαδέχθηκε.
Δεν ξέρουμε αν ο ίδιος ο Καραμανλής είχε δώσει αυτή την κατεύθυνση, πάντως δεν έδειξε ποτέ ότι τον δυσαρεστούσε το μπούλινγκ κατά Σαρτζετάκη-το οποίο συντηρούσε και ο ίδιος με τις ιδιοτυπίες του.
Γιατί πίστεψαν ότι ο Ανδρέας θα προτείνει ξανά Καραμανλή
Σε κάθε περίπτωση τα γεγονότα που απέληξαν στην εκλογή του δεν ήταν όπως ακριβώς παρουσιάσθηκαν από κάποια ΜΜΕ.
Πρωτίστως δεν είναι ακριβές ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου, αθέτησε το λόγο του για επανεκλογή του Καραμανλή, γιατί ποτέ δεν είχε δώσει τέτοιο λόγο. Ούτε στον ίδιο, ούτε σε κανέναν.
Απλώς σε μια δημοσιογραφική παρέα όταν ρωτήθηκε έκανε ένα σχόλιο υπεκφυγής: «βλέπετε κανέναν καλύτερο;».
1985. Ψηφοφορία για την εκλογή του ΠτΔ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου χειροκροτεί για την εκλογή του Χρ. Σαρτζετάκη.
Αυτό κάποιοι το πήραν ως πρόθεση ανανέωσης της θητείας του Καραμανλή. Εκτός από τον ίδιο τον Καραμανλή, όπως αποδείχθηκε.
Η βολιδοσκόπηση σε Κανελλόπουλο και η πρόταση για Κουρουσόπουλο
Η αλήθεια είναι ότι ο Παπανδρέου ως την τελευταία στιγμή δεν είχε επιλογή προσώπου και ταλαντευόταν.
Απλώς ήθελε κάποιον που να έχει διείσδυση στο χώρο της Δεξιάς, καθώς ακολουθούσαν εκλογές.
Ο ιδανικότερος ήταν ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, στον οποίο έστειλε τον Άκη Τσοχατζόπουλο για βολιδοσκόπηση.
Με μια ανθοδέσμη στο χέρι για τη σύζυγό του, ο τότε πρωτοκλασάτος υπουργός, επισκέφθηκε τον πρώην Πρωθυπουργό και κανείς δεν έμαθε τι είπαν.
Αλλά ο Κανελλόπουλος ισχυρίσθηκε αργότερα ότι …δεν του έδωσε να καταλάβει ότι επρόκειτο για βολιδοσκόπηση.
Υπέρ του Κανελλόπουλου είχαν ταχθεί και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Γιώργος Γεννηματάς, ο Κ. Λαλιώτης και η Βάσω Παπανδρέου. Δεν έγινε γνωστό γιατί ο Παπανδρέου δεν έθεσε το θέμα σε συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, αλλά ζήτησε να του καταθέσουν τις προτάσεις τους γραπτώς.
Αντίθετα ο Μένιος Κουτσόγιωργας, πανίσχυρος την εποχή εκείνη , προτιμούσε τον τότε πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικράτειας Θ. Κουρουσόπουλο, του οποίου όμως η υποψηφιότητα δεν προχώρησε .
Οι πιέσεις από Γ. Κουρή- Ο Μένιος προτείνει Σαρτζετάκη
Έτσι, την παραμονή της 9ης Μαρτίου 1985, που επρόκειτο να κάνει ανακοινώσεις στην Κεντρική Επιτροπή, ο Παπανδρέου δεν είχε όνομα υποψηφίου προέδρου.
Δεχόταν πιέσεις πάντως, όχι μόνο από τον Γιώργο Κουρή , να μην είναι ο Καραμανλής.
Εκμεταλλευόμενος το κενό , ο Κουτσόγιωργας πρότεινε τον ανακριτή της δολοφονίας Λαμπράκη-πρόσωπο θρυλικό μετά το «Ζ» του Γαβρά.
Ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος, η Σίλβα Ακρίτα και άλλοι συγκρατούμενοι του Χρήστου Σαρτζετάκη επί χούντας, αντέδρασαν, επικαλούμενοι τον δύστροπο χαρακτήρα του.
Ωστόσο ο Μένιος αργά το απόγευμα πήρε εντολή να τον βολιδοσκοπήσει.
Έλειπε από το σπίτι του και οι δικοί του – για την ακρίβεια η ΚΥΠ- τον εντόπισαν στο σπίτι ενός γιατρού,-όπου συμπωματικά ήταν καλεσμένη και η Σίλβα Ακρίτα.
Ο Κουτσόγιωργας ειδοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου είχε συνεργασία με τον τότε υφυπουργό Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.
«Ρε μαλάκα, καταλαβαίνεις τι σου προτείνει;»
Αλλά όταν τηλεφώνησε, στον Σαρτζετάκη για του μεταφέρει την πρόταση Παπανδρέου, αυτός τον άφησε άναυδο.
-Με τιμά η πρόταση του προέδρου, αλλά προτιμώ τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου
Ο Κουτσόγιωργας εξερράγη.
-Ρε μαλάκα καταλαβαίνεις τι σου προτείνει;
Ο Σαρτζετάκης υποσχέθηκε «να το σκεφτεί» και αποχώρησε από το σπίτι που τον φιλοξενούσε. Αλλά ο Μένιος είπε στον Παπανδρέου ότι …δέχθηκε.
Το πρωί της επομένης ο Ανδρέας συνεδρίαζε με το Εκτελεστικό Γραφείο στον 6ο όροφο του κτιρίου που ήταν τότε ξενοδοχείο και σήμερα στεγάζει το υπουργείο Εξωτερικών στο Σύνταγμα- εκεί όπου είχε αναγγείλει την 3η Σεπτέμβρη. Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής περίμεναν στο υπόγειο.
Ο Καραμανλής αρνείται να δεχτεί τον Κουτσόγιωργα
Όταν ήλθε η καταφατική απάντηση Σαρτζετάκη, και μέχρι να γραφτούνε τα κείμενα, ο Παπανδρέου έστειλε στο προεδρικό μέγαρο τον Κουτσόγιωργα, να ενημερώσει τον Καραμανλή.
Ο τότε πρόεδρος είχε αντιληφθεί ότι δεν θα ανανεωθεί η θητεία του, αλλιώς ο Παπανδρέου θα τον είχε ενημερώσει. Αρνήθηκε να τον δεχθεί και το μήνυμα δόθηκε στον Πέτρο Μολυβιάτη.
Σε γενικές γραμμές ήταν ότι η συνταγματική αναθεώρηση που θα ανακοίνωνε ταυτόχρονα ο Παπανδρέου– και ήδη είχε ετοιμάσει με τον Γ.Κασιμάτη-μειώνει τις προεδρικές εξουσίες και συνεπώς «δεν προσήκει» στον Καραμανλή.
Η παραίτηση Καραμανλή
Η συνέχεια εξελίχθηκε σε μεγάλο βαθμό δημόσια. Ο Καραμανλής, διέψευσε την παροιμιώδη ψυχραιμία του και παραιτήθηκε, αφηνόταν ακέφαλο το κράτος, με τον Γιάννη Αλευρά να τον αντικαθιστά –ως πρόεδρος της Βουλής.
Η τότε ΝΔ που είχε πλέον επικεφαλής τον Μητσοτάκη κήρυξε εκστρατεία κατά της εκλογής Σαρτζετάκη. Έγινε λόγος τότε ακόμη και για απόπειρες εξαγοράς βουλευτών. Παλιά μας τέχνη κόσκινο.
Ο Παπανδρέου με την επιλογή Σαρτζετάκη υποχρέωνε το ΚΚΕ να συμπαραταχθεί. Η ΝΔ προσπάθησε να εμποδίσει την ψήφο του Αλευρά, ενώ ο βουλευτής της Καλογιάννης διέκοψε την ψηφοφορία αρπάζοντας την κάλπη.
Τα «χρωματιστά ψηφοδέλτια»- Οι διαρροές αποδίδονται σε Μίκη και Παναγούλη- Κλαίγοντας ψήφισε ο Πεντάρης!
Τα «χρωματιστά ψηφοδέλτια» στην Τρίτη ψηφοφορία διασφάλισαν τις 180 ψήφους, καθώς υπήρχαν ήδη δυο διαρροές. Αποδόθηκαν, χωρίς αποδείξεις, στον Μίκη Θεοδωράκη και το Στάθη Παναγούλη.
Στα αξιοσημείωτα της ψηφοφορίας ήταν και η ψήφος του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Πεντάρη που αρνήθηκε να ψηφίσει λόγω του αίματος της πολυετούς βεντέτας που χώριζε την οικογένειά του με τους Σαρτζετάκηδες στην Κρήτη.
Τελικά με την παρέμβαση γνωστού επιχειρηματία κρητικής καταγωγής, ψήφισε-κλαίγοντας και με το ψηφοδέλτιο ψηλά για να φαίνεται.
Ο Μητσοτάκης δεν αναγνώρισε την εκλογή
Ο Μητσοτάκης δεν αναγνώρισε την εκλογή και δεν είχε καμία επαφή με τον πρόεδρο. Αλλά η ήττα του στις εκλογές του Ιουνίου που ακολούθησαν , τον υποχρέωσε να αλλάξει γνώμη.
Ο Σαρτζετάκης δεν άλλαξε την αντίληψη που είχε για το καθήκον του ως ρυθμιστής του πολιτεύματος, στις δύσκολες «διερευνητικές» του 1989.
Παρότι είχε προηγηθεί το όργιο της Δεξιάς που ο Λευτέρης Παπαδόπουλος απέδωσε στο ομότιτλο βιβλίο του ως «Βρόμικο ΄89».
ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR