Κυρ. Μητσοτάκης: Από πότε είναι το “νησί του” η Κρήτη;

Του Γ. Λακόπουλου

Σε μια ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει ότι πέρασε “ένα Σαββατοκύριακο στο νησί του, στην Κρήτη».

 Βέβαια δεν τα αναφέρει όλα: παραλείπει ότι έκανε και την εκδρομούλα του στα ορεινά για «ξεκούραση», όπως έγραψαν φιλικές του εφημερίδες.

Πολύ κουράζεται. Και κάθε τόσο ταξιδάκι και διακοπές για ξεκούραση. Μην πάθει και υπερκόπωση.

Πότε δουλεύει το Μέγαρο Μαξίμου; Δεν χρειάζεται. Τόσο κόσμο έχει εγκαταστήσει εκεί. Τα υπόλοιπα τα χειρίζεται ο «Προσωπάρχης».

Εν πάση περιπτώσει να επιστρέψουμε στην Κρήτη. Ασφαλώς τα Χανιά είναι τόπος καταγωγής του. Αλλά ούτε γεννήθηκε, ούτε έζησε, ούτε εργάσθηκε, ούτε πολιτεύθηκε ποτέ εκεί.

Ακόμη και ως τόπο διακοπών του προτίμησε την Τήνο. Για να μην μιλήσουμε για την κρητική λεβεντιά -που δεν φαίνεται στην ιδιοσυγκρασία του. Το «γκαγκάρικο» από την πλευρά της μητέρας του έχει.

Πώς είναι λοιπόν το «νησί του»;

Θα μπορούσε να το προβάλλει ως «νησί του», αν τον ψήφιζε τουλάχιστον. Αλλά στις εκλογές του Ιουλίου, που κέρδισε με οκτώ μονάδες διαφορά στην Επικράτεια, στους τέσσερις νομούς της Κρήτης ήλθε δεύτερος και καταϊδρωμένος. 

Ακόμη και στα Χανιά που έστειλε το βαρύ πυροβολικό της ΝΔ έτσι κι αλλιώς- είχε τη σκόνη του Τσίπρα.  

Με ποια λογική, λοιπόν, είναι η Κρήτη το “νησί”« του,  όταν δεν έχει καμία βιωματική σχέση μαζί του και δεν τον ψηφίζει;

Ποτέ άλλωστε οι Κρητικοί δεν αγάπησαν τη Δεξιά. Ο πολιτικός που δόξασαν μετά τον Ελευθέριο Βενιζέλο ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. 

Τρίζουν τα βουνιά και στενάζουν οι ρεματιές στην Κρήτη όταν ακούνε τον Κυριάκο να ιδιοποιείται το νησί.

Ο Πρωθυπουργός έχει εθιστεί στην χρήση  διατυπώσεων που εντάσσουν οι επικοινωνιολόγοι του στις σκηνοθετημένες δημόσιες εμφανίσεις του-, ακόμη και στη Βουλή- με φράσεις  όπως: “Έχω μια χώρα να κυβερνήσω». Σα να ήταν ο Βασιλιάς -Ήλιος.

Η φράση το «νησί μου» για τη Κρήτη που δεν του έχει -εκλογικά τουλάχιστον- τη συμπάθεια που θα του επέτρεπε να χρησιμοποιήσει αυτή τη διατύπωση, δεν είναι ξεκούδουνη.

Συνδέεται με την προσπάθεια να συνδέσει τον εαυτό του με τον …Ελευθέριο Βενιζέλο και να εμφανισθεί κληρονόμος και ισάξιος του. Παραβλέποντας αυτό για το οποίο τον έκραξε ο Κοττάκης: ότι ο Βενιζέλος ήταν ηγέτης της αντίπαλης παράταξης  απ αυτή που τον ανάδειξε αρχηγό της.

Αν θέλει την κληροδοσία του κόμματός του ας την αναζητήσει στην ΕΡΕ,  την Συναγερμό, το Λαϊκό Κόμμα και τους Κωνσταντινικούς.

Αν ληφθεί υπόψη ότι ο Εθνάρχης επέκτεινε τον εθνικό χώρο διπλασιάζοντας την ελληνική επικράτεια, οι διαφαινόμενες πολιτικές του Μητσοτάκη στο Αιγαίο μάλλον αντι-Βενιζέλο τον χρίζουν.

Αν συνεχίσει να αυτοπαρουσιάζεται ως επίγονός του, ο Μεγάλος Κρητικός θα κατεβεί από εκεί που βρίσκεται για να τον βάλει στη θέση του. Όπως θα κάνουν και οι σύγχρονοι Κρητικοί  που δεν αισθάνονται καθόλου ότι ζουν στο «νησί του Κυριάκου».

Διάλε, τσ’ απολλειμάρες σου*

* Συνηθισμένος αστεϊσμός στην Κρήτη.