Η ώρα των αποφάσεων για τον Αλέξη Τσίπρα…

Του Βασίλη Σκουρή

Τα προβλήματα κάτω από το χαλί σπρώχνουν στην Κουμουνδούρου, με ομόφωνες αποφάσεις ενόψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ξεκαθαρίζουν τίποτε και όλοι γνωρίζουν πως δεν…
πρόκειται να τις σεβαστεί κανείς, αφού ο καθένας τις ερμηνεύει διαφορετικά!

Είναι χαρακτηριστικό πως στην Πολιτική Γραμματεία μιλούν για διεύρυνση, στο Πολιτικό Συμβούλιο για μετασχηματισμό, μιλούν για ένα δημοψήφισμα που θα είναι συμβουλευτικό (λες και όταν ψηφίσει η βάση, συλλογικά όργανα θα μπορούν να ανατρέψουν την απόφασή της) κοκ!

Ο αρχικός ενθουσιασμός, παρά την εκλογική ήττα, για εγγραφή χιλιάδων νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ, υπονομεύτηκε από τα μέσα, με αποτέλεσμα να υπάρξει εμπλοκή, ενώ και πολλοί από εκείνους που γράφτηκαν, να απογοητευτούν και να αδρανοποιηθούν. Η γενική αντίληψη είναι ότι «δεν τους θέλουν», κάτι που παρατηρήθηκε και το 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ρεύμα και ερχόταν στην εξουσία, όπως φάνηκε στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, όπως φαίνεται από τα συνδικάτα και τη Νεολαία. Και τούτη τη φορά, άλλωστε, για να γίνει κάποιος αποδεκτός, ίσως πρέπει εγγραφεί πρώτα σε μια τάση, οι οποίες εξακολουθούν να λειτουργούν ως κόμμα μέσα στο κόμμα. 

Και τα στελέχη της Κουμουνδούρου, περισσότερο ασχολούνται με την εσωκομματική κουζίνα και τη διαμόρφωση συσχετισμών για τη συμμετοχή στη νομή της κομματικής εξουσίας μετά το Συνέδριο, παρά με τη διαμόρφωση εναλλακτικής πολιτικής πρότασης και συγκρότησης αντιπολιτευτικής στρατηγικής. Με τις παραπάνω διαπιστώσεις, βέβαια, μπορεί να αδικούμε κάποια στελέχη, αλλά είναι φανερό πως αναφερόμαστε στον κανόνα.

Επιπλέον, το ερώτημα του «συμβουλευτικού δημοψηφίσματος», που δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, μπορεί να αποτελέσει παγίδα για την Κουμουνδούρου και να μην προσέλθει σε αυτό μεγάλος αριθμός μελών. Είναι χαρακτηριστικό πως με μια έξυπνη κίνηση στελέχη της μειοψηφίας τάχτηκαν υπέρ της τροποποίησης του ονόματος (πχ να ονομάζεται ΣΥΡΙΖΑ-Πράσινη Συμμαχία), γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες να είναι αυτό το ερώτημα.

Και μπορεί κανείς να μην αμφισβητεί τον Αλέξη Τσίπρα (ακόμα και κάποιοι –ελάχιστοι- που θα το ήθελαν δεν  τολμούν να το πράξουν δημοσίως), η εσωστρέφεια  που επικρατεί όμως πλήττει και τον ίδιο. Πολύ περισσότερο που διαφωνούντες και κάποιοι εκ των υπερασπιστών του «χρεώνουν» στον ίδιο την παραλυσία  που επικρατεί στην Κουμουνδούρου!

Οι γνωρίζοντες, πάντως, επιμένουν πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα αφήσει την κατάσταση αυτή να σέρνεται και άλλο και θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την εκτόνωσή της και τη συμμετοχή της βάσης και των συμμάχων στη λειτουργία του κόμματος. Η εβδομάδα που ξεκίνησε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη ενόψει και της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που θα λάβει καθοριστικές αποφάσεις για το συνέδριο-και πάλι χωρίς να ερωτηθούν τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας!…

Από το news247.gr