Προοδευτική διέξοδος με σύνθεση και υπέρβαση

Του Αντώνη Κοτσακά*

1 Ο κάθε καλοπροαίρετος πολίτης αντιλαμβάνεται πλέον ότι ζούμε σε συνθήκες δυστοπίας. Η κρίση έχει γίνει γίνει πολύπλευρη .Υγειονομική, οικονομική αλλά και κρίση αξιών Η κυβέρνηση στο οικονομικό πεδίο συμπεριφέρεται μεροληπτικά υπέρ των ολίγων και ισχυρών. Ταυτόχρονα όμως αυτή η συμπεριφορά παρουσιάζει και φαινόμενα δεξιάς περασμένων εποχών. .
2 Όλοι γνωρίζουμε πως στη χώρα μας διαχρονικά καταγράφεται δημοκρατική Προοδευτική πλειοψηφία.

Διακύβευμα της επόμενης περιόδου γίνεται η μορφοποίηση και η δυναμική που θα αναπτύξουν ένα κίνημα για Προοδευτική διέξοδο.

Στο πλαίσιο αυτό όλα τα κόμματα του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου διατηρώντας την αυτονομία και αυτοτέλεια μπορούν και πρέπει να συμπράξουν.

Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός πως η αγορά και η οικονομία τείνουν να αναδειχθούν σε υπέρτατη αρχή . Η πολιτική συμπιέζεται ανάμεσα στην αγορά και τις ανάγκες του λαού . Χρέος του Σύριζα – Προοδευτική Συμμαχία είναι να πρωταγωνιστήσει για την διαμόρφωση προοδευτικής πλειοψηφίας Οι συστημικές δυνάμεις εμφανώς πλέον και κατανοώντας την δυσαρέσκεια που δημιουργούν τα έργα και οι μέρες της ΝΔ αναζητούν διεξόδους.

Επιδιώκουν την πάση θυσία ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας προς τη ΝΔ σε σχήματα που υπερβαίνουν την δημοκρατική κανονικότητα.
Είτε κυβερνήσεις ειδικού σκοπού ,είτε συμμαχίες με ευεπίφορα πρόσωπα που θα στηρίξουν την συνέχιση των ίδιων πολιτικών.

3 Το συνεδριο του Συριζα ΠΣ έχει χαρακτηριστεί ως συνεδριο τομής και συνέχειας. Εμείς προσθέτουμε ότι πρέπει να γίνει σύνθεσης και υπέρβασης .
Σύνθεσης γιατί είναι ανάγκη μέσα από τις προτάσεις και δεσμεύσεις μας ο κάθε πολίτης να δει τον εαυτό του σε ένα νέο κοινωνικό οικονομικό μοντέλο Υπέρβασης γιατί ως υβριδικό πολυσυλλεκτικό κόμμα της αριστεράς έχει στο εσωτερικό του όλα τα προοδευτικά ρεύματα του περασμένου αιώνα.

Είναι ανάγκη η σύνθεση να αφορά όχι τις αντιθέσεις του παρελθόντος αλλά τα νέα μεγάλα διακυβεύματα που δημιουργεί η έκρηξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

4 Το δίλλημα λοιπόν που τίθεται στον κάθε πολίτη είναι αν επιθυμεί την συνέχιση της σημερινής κατάστασης ή εάν με τη δίκη του συμμετοχή και ψήφο θα ανοίξει το δρόμο για Προοδευτική διακυβέρνηση με προγραμματική και πολιτική ενότητα.

  • Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου Σύριζα – Προοδευτική Συμμαχία.