Πανδημοκρατική στρατιά υπέρ του Τσίπρα. Αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι -νέοι Λαφαζάνηδες- δεν… θέλουν να κερδίσει!     

Του Γ. Λακόπουλου

Είναι απίστευτο: την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας δημιουργεί ρεύμα νίκης με τις  συγκεντρώσεις του και τα κυβερνητικά μέτρα, εσωτερικά στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιες δυνάμεις  αναβιώνουν τις πρακτικές της ομάδας Λαφαζάνη, στο πρώτο εξάμηνο του 2015: την υπονομεύουν- με  το «επιχείρημα»  της «αριστερής καθαρότητας» και τον «φόβο»ότι σε περίπτωση εκλογικής επιτυχίας «θα επικρατήσει η Προοδευτική Συμμαχία σε βάρος της Αριστεράς».

Είναι αξιοπρόσεκτο ότι ο κορυφαίος  υπουργός επιχειρώντας να εκφράσει -αν όχι να διαδώσει- αυτή την θέση, έκρινε σκόπιμο να δηλώσει λίγο πριν τις  εκλογές να δηλώσει ότι «είμαστε Αριστερά και ως Αριστερά θα νικήσουμε».

Πολιτικοί παρατηρητές  διακρίνουν ότι σε μια κρίσιμη στιγμή για την κυβέρνηση, αλλά και  για τη χώρα και την ευρύτερη Δημοκρατική Παράταξη, στο εξωτερικό του ΣΎΡΙΖΑ μαίνονται οι ιδεολογικές αναμετρήσεις  με ορατές συνέπειες στην εκλογική καμπάνια του Πρωθυπουργού.’

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αναδείχθηκε στην ομιλία του Πρωθυπουργού στον Πειραιά. Ήταν η μόνη περιοχή της επικράτειας στην οποία η  συγκέντρωση απεδείχθη κατώτερη των προσδοκιών. Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα τονίζουν ότι υπονομεύθηκε  από τις τοπικές εσωκομματικές  δυνάμεις – κυρίως τους 53, αλλά και από βουλευτές που δεν  θέλουν να…εκτεθούν απέναντι στον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Εν αντιθέσει με την περιφέρεια όπου επικρατεί ενθουσιασμός εκλογικής επικράτησης στις συγκεντρώσεις, στο  λεκανοπέδιο Αττικής, υπάρχουν  …επιφυλάξεις κατά της εκλογικής επικράτησης. Κάποιες οργανώσεις  δεν καλούν ποτέ ως ομιλητές πρόσωπα από την Προοδευτική Συμμαχία! Με το επιχείρημά «εμείς  είμαστε  καθαρά Αριστερά και δεν θα γίνουμε Κεντροαριστερά και ΠΑΣΟΚ».

Ορισμένοι  παράγοντες  με διακριτές αρμοδιότητες δεν  διστάζουν να διαδίδουν στο εσωτερικό του κόμματος ότι «δεν θέλουμε τι γέφυρες του Τσίπρα». Οι ίδιοι λογοκρίνουν ακομη και συναφείς εκδηλώσεις, αρνούμενοι να τις προβάλουν στα κομματικά ΜΜΕ. Πρόσφατα μάλιστα υπήρξε  επεισόδιο με  πρώην υπουργό στον οποίο αρνήθηκαν ακόμη και την αναφορά μιας εκδήλωσης.

Θεσμικοί  παράγοντες, με ρόλους τη Βουλή, στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην κυβέρνηση -ακομη και  δίπλα στον Πρωθυπουργό- παραβλέπουν τις προεκλογικές ανάγκες και  τους εκλογικούς στόχους και δεν στηρίζουν τα τελευταία μέτρα- ακόμη και σε περιπτώσεις που φέρνουν την…προγραφή τους.

Εκ παραλλήλου προπαγανδίζουν κατά της μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ, με ιδιαίτερα σκληρές τοποθετήσεις σε θέματα συνεργασίας με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Στις επικρίσεις του συμπεριλαμβάνουν και τις επιλογές του Πρωθυπουργού. Γνωστός πανεπιστημιακός  -μελετητής της κομματικής ιστορία του ΠΑΣΟΚ- οργανώνει στο χώρο των ΑΕΙ  εσωκομματικά «κινήματα» εναντίον του Τσίπρα.

Την ίδια στιγμή ο -έτσι κι αλλιώς ισχνός -κομματικός μηχανισμός, αδρανεί. Με την αποτυχημένη διάταξη δυνάμεων στις αυτοδιοικητικές εκλογές για να μην θίγουν τα κατά τόπους κομματικά «φέουδα», δεν δείχνει ιδιαίτερη διάθεση να καλύψει τις εκλογικές ανάγκες και κυρίως τις  80.000 περίπου θέσεις εκλογικών αντιπροσώπων που χρειάζονται πανελλαδικά τα κόμματα.

Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει  τις αντιδράσεις στην πολιτική του και τις «φραξιονιστικές» δραστηριότητες κομματικών και κυβερνητικών παραγόντων που αντιγράφουν τις πρακτικές της ομάδας Λαφαζάνη και  έχει πάρει τις αποφάσεις του.

Ήδη αναβαθμίζει διαρκώς το ρόλο της Προοδευτικής Συμμαχίας ως σηματοδότηση της στρατηγικής του, εντός και εκτός της χώρας, και ταυτόχρονα απευθύνεται στο σύνολο της Δημοκρατικής Παράταξης, με τη διακήρυξη: «Πρώτα η Ελλάδα και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ».

Η πλειοψηφική πολιτική του βρίσκει απήχηση και την προοπτικής της νίκης. Αντίθετα απομονώνονται οι ιδεοληπτικές πρακτικές και οι φραξιονισμοί όσων αντιδρούν  στη μετεξέλιξή της ΣΥΡΙΖΑ ως εγγύηση συνέχισης την προοδευτικής διακυβέρνησης στη μεταμνημονιακή περίοδο.

Πολιτικοί παράγοντες, που παρακολουθούν στενά τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνουν ότι  οι πρακτικές ορισμένων εσωκομματικών  κύκλων κινητοποιούν κατά τόπους τη σιωπηλή πλειοψηφία της Δημοκρατικής παράταξης  υπέρ του Αλέξη Τσίπρα.

Από αυτή την άποψη όσο η νίκη του στις εκλογές αποκρούει την παλινόρθωση της Δεξιάς,  άλλο τόσο ενισχύει την  ιδεολογική και πολιτική κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ και της προοδευτικής παράταξης προς το μέλλον, χωρίς  «βαρίδια» οπισθοδρόμησης.