ΠΑΣΟΚ: Τι είπαν οι υποψήφιοι, όσα έγιναν στην Κεντρική Επιτροπή – Ανδρουλάκης, Δούκας, Γερουλάνος στη μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Λίγη ώρα αργότερα στις ομιλίες τους ο Χάρης Δούκας και ο Παύλος Γερουλάνος ανακοίνωσαν με τη σειρά τους τις υποψηφιότητές τους.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίστηκε σε μία λογική πόλωσης και έτσι φαίνεται ότι θα πάει μέχρι τις κάλπες στις 6 Οκτωβρίου, ανέφεραν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ από την πλευρά Δούκα χαρακτήρισαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ διχαστικό. Μάλιστα πρόσθεταν πως «τον σύραμε σε εκλογές άμεσα, ενώ μέχρι πρότινος έλεγε πως εμείς βιαζόμασταν». Χαρακτηριστική ήταν η ανάρτηση του βουλευτή Αρκαδίας Οδ. Κωνσταντινόπουλου πως «η πρόταση μου για εκλογές εντός του 2024 έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Μια πρόταση που δίνει προοπτική στην παράταξη. Ενώνουμε δυνάμεις».

Στελέχη εκτιμούσαν ότι ήταν εξαιρετική και με ανταπόκριση από την Κεντρική Επιτροπή η ομιλία Παύλου Γερουλάνου, καθώς όπως τόνιζαν είχε προγραμματικά στοιχεία.
Σχετικά με την ομιλία του Χάρη Δούκα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν πως εντόπισαν σημεία τρακ και άγχους, ωστόσο πρόσθεταν πως ξεδίπλωσε τη στρατηγική του για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ.

Στην Κεντρική Επιτροπή οι υποψηφιότητες που ανακοινώθηκαν ήταν τρεις αυτές του Νίκου Ανδρουλάκη, του Χάρη Δούκα και του Παύλου Γερολάνου, ωστόσο ερωτήματα παραμένουν για τη στάση που θα κρατήσουν τις επόμενες ημέρες η Νάντια Γιαννακοπούλου, η Μιλένα Αποστολάκη και ο Μιχάλης Κατρίνης.
Η Νάντια Γιαννακοπούλου κλείνοντας την τοποθέτησή της είπε «προσωπικά, θα είμαι παρούσα στην πρώτη γραμμή», αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Από την πλευρά της η Μιλένα Αποστολάκη δεν άνοιξε τα χαρτιά της, ενώ για τον Μιχάλη Κατρίνη, στελέχη ανέφεραν πως ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες να ανακοινώσει και αυτός την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Οι γκρίνιες και οι κλακαδόροι
Στο ξενοδοχείο Κάραβελ συγκεντρώθηκαν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν είναι μέλη της κεντρικής επιτροπής. Πρόκειται για καταστατική πρόβλεψη που αναφέρει ότι μπορούν να συμμετάσχουν Γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών καθώς και εκπρόσωποι των Κοινωνικών Εταίρων, των παραγωγικών τάξεων, της Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων.
Ωστόσο οι αμφισβητίες Ανδρουλάκη μιλάνε για «κλακαδόρους» με στόχο την επίδειξη δύναμης, οι οποίοι χειροκροτούσαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, με το κλίμα να μυρίζει… μπαρούτι στη συνεδρίαση.

Οι διαδικασίες έως τις εκλογές για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ
Οι υποψηφιότητες και οι πολιτικές θέσεις όλων, όπως ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης θα πρέπει να παρουσιαστούν σε ανοιχτή Κεντρική Επιτροπή τρεις εβδομάδες πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Τις διαδικαστικές λεπτομέρειες θα ορίσουν τα αρμόδια όργανα του Κινήματος στα πρότυπα των εκλογών του 2021 και με βάση το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ. Με ανοιχτό τηλεοπτικό διάλογο. Ένα ελεύθερο debate, ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Οι υποψήφιοι το επόμενο διάστημα μέχρι την ανοιχτή Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να πυκνώσουν τις εμφανίσεις τους στην περιφέρεια με στόχο την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση και θα δώσουν νέο ραντεβού στην 3η Σεπτέμβρη την επέτειο των 50 ετών από την ίδρυση του κόμματος. Σημείο ορόσημο για τον Νίκο Ανδρουλάκη αναμένεται να είναι και η παρουσία του το φθινόπωρο στη ΔΕΘ.

Ανδρουλάκης: «Δεν θα είμαι όμηρος»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του ήταν ιδιαίτερα επιθετικός, έκανε την αυτοκριτική του λέγοντας «έκανα λάθη και αναλαμβάνω την ευθύνη» αλλά εξαπέλυσε επίθεση με αιχμές για οικονομικά συμφέροντα και τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί σε «πασαρέλα» η εκλογή αρχηγού, φωτογραφίζοντας τους κυρίους Χάρη Δούκα και Μανώλη Χριστοδουλάκη.
Ο ίδιος ξέκοψε κάθε συζήτηση για συγκόλληση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. «Κόμμα παρέλαβα από την Φώφη Γεννηματά. Δεν θα γίνει συνιστώσα στα παιχνίδια κανενός» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας: «συγκολλήσεις κορυφής και διαπραγματεύσεις με πρόσωπα για την πολιτική τους επιβίωση θα χρεοκοπήσουν ηθικά και πολιτικά την παράταξη».

Στη συνέχεια ο κ. Ανδραλούκης επέμεινε σε αιχμές για ΜΜΕ, λέγοντας ότι «επί 4 μήνες προεκλογικά μας έριξαν “μαύρο” και τώρα πρωτοστατούν στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ».

Χάρης Δούκας: Δεν αναζητούμε Μεσσία, αλλά ηγεσία που θα κερδίσει

Μετά τον Νίκο Ανδρουλάκη ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας δήλωσε και αυτός με τη σειρά του «παρών» στη διαδικασία εκλογής προέδρου.

«Θα είμαι παρών και σε αυτήν την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο Χάρης Δούκας ζητώντας να γίνουν οι εκλογές σε κλίμα ενότητας. Ο κ. Δούκας συμφώνησε με το χρονοδιάγραμμα του κ. Ανδρουλάκη.
«Μπαίνω μπροστά για να κάνω ξανά το ΠΑΣΟΚ κυβερνητική δύναμη. Πάμε να νικήσουμε τώρα», δήλωσε ο Χάρης Δούκας.


Στη συνέχεια ο δήμαρχος Αθηναίων εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης και στη συνέχεια τόνισε πως «Το ΠΑΣΟΚ έδωσε τη μάχη του αλλά δεν έπεισε. Ο Μητσοτάκης δεν θα φύγει με κόμματα της τάξεως του 13 και 15%. Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτήν την κατάσταση. Να πιάσουμε το νήμα της ιστορίας», πρόσθεσε και επεσήμανε ότι «τώρα είναι η ώρα να ανοίξουμε τον κύκλο της υπέρβασης. Όμως για να ξανακάνουμε μεγάλο το ΠΑΣΟΚ, χρειάζονται τομές και ρήξεις, όχι εσωστρέφεια, όχι κόμμα μηχανισμών, είπε και συνέχισε:

Στο Δήμο Αθηναίων δώσαμε μια σκληρή μάχη απέναντι στον εκλεκτό της ΝΔ. Αναδείξαμε τα ζητήματα… Η νίκη στην Αθήνα πρέπει να γίνει η απαρχή μιας νέας νικηφόρας πορείας. Το ΠΑΣΟΚ είναι σε μια δύσκολη καμπή. Πρέπει να δώσουμε μάχη. Όχι για να κερδίσουμε τον Κασσελάκη, αλλά για να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία και τον Μητσοτάκη στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ενώνουμε δυνάμεις για να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό το σχέδιο θέλω να υπηρετήσω. Δεν κρύβομαι, δεν φοβάμαι, λέω αυτό που αισθάνομαι. Θέλω τη στήριξη και τη συμμετοχή σας.

Η ομιλία του Χάρη Δούκα ΕΔΩ

Γερουλάνος: Ανάγκη ανάδειξης των πολιτικών προτεραιοτήτων

Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε και ο Παύλος Γερουλάνος. Ο τρίτος υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε ενωτική την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα έως τις πρώτες κάλπες στις 6 Οκτωβρίου. Παράλληλα συμφώνησε με τα βήματα που συμπεριλαμβάνει και επέμεινε στην ανάγκη ανάδειξης των πολιτικών προτεραιοτήτων.

Ολη η ομιλία του Παύλου Γερουλάνου ΕΔΩ

Νάντια Γιαννακοπούλου: Θα είμαι στην πρώτη γραμμή
Να αλλάξουν όλα στο ΠΑΣΟΚ, ζήτησε η Νάντια Γιαννακοπούλου, που μίλησε για «πολιτική θολούρα» στο ΠΑΣΟΚ, η οποία – όπως είπε – στοίχισε στις εκλογές. Σε ό,τι αφορά την εκλογή ηγεσίας, δήλωσε ότι η ίδια θα είναι στην πρώτη γραμμή, χωρίς να επεκταθεί περισσότερο.


Τα σημεία της ομιλίας της Νάντιας Γιαννακοπούλου ΕΔΩ

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος παραμένει Γραμματέας

Στη θέση του Γραμματέα παραμένει ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, παρότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ πρόβλεπαν ότι ανέμενε την Κεντρική Επιτροπή για να υποβάλει την παραίτησή του. Ο κ. Σπυρόπουλος ήταν ο δεύτερος ομιλητής στην ΚΕ μετά τον κ. Ανδρουλάκη.

Ο κ. Σπυρόπουλος είχε αποφύγει κάθε δημόσια δήλωση μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου, το οποίο έθεσε εκτός ευρωβουλής τον υποψήφιο Γραμματέα. Όπως είπε θα παραμείνει στη θέση μέχρι την εκλογή ηγεσίας.

Μ. Αποστολάκη: Το ΠΑΣΟΚ αναζητεί έναν ηγέτη που θα κερδίσει τις εκλογές για να έρθει ξανά η αλλαγή
Με την επισήμανση ότι «το ΠΑΣΟΚ αναζητεί έναν ηγέτη που θα κερδίσει τις εκλογές για να έρθει ξανά η αλλαγή» η Μιλένα Αποστολάκη τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης μιας ισχυρής ηγετικής ομάδας που θα δομήσουν ρεαλιστικές προτάσεις, που θα λύνουν τα προβλήματα και θα πηγαίνουν τη χώρα μπροστά.

H ομιλία του Μιχάλη Κατρίνη
Επιλογές με ξεκάθαρη στόχευση την επόμενη μέρα προτείνει ο Μιχάλης Κατρίνης ζητώντας αναλυτική συζήτηση για την πολιτική στρατηγική του κόμματος μετά τις επικείμενες εκλογές.

Η ομιλία του Μιχάλη Κατρίνη ΕΔΩ

Χρηστίδης: Όσοι πόνταραν στη διάλυση του ΠΑΣΟΚ ηττήθηκαν και θα ηττηθούν ξανά
Η ομιλία του Παύλου Χρηστίδη ΕΔΩ

Η παρέμβαση του Μανώλη Οθωνα στην ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ ΕΔΩ

Η ομιλία του Στέφανου Παραστατίδη ΕΔΩ

Πηγή: iefimerida.gr