Ποια είναι τελικά η Αριστερά

Του Χρόνη Πολυχρονίου

Το ερώτημα τίθεται επιτακτικά και εναγωνίως τελευταία από την αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ, δια του ιδεολογικού της καθοδηγητή Μάκη – τσεκούρι- Βορίδη. Δεν θα είχε καμία αξία τι λέει ο άνθρωπος, αν δεν ήταν Αντιπρόεδρος της ΝΔ. Καθώς η άκρο-δεξιά του επιρροή εξαπλώνεται έρποντας, δηλώνει με περηφάνεια.

‘Οι ιδέες της Αριστεράς είναι ελαττωματικές’ και όπως έλεγαν μετεμφυλιακά, ‘οι αριστεροί είναι χαλασμένοι Έλληνες, για αυτό όταν δηλώνουν κομμουνιστές πρέπει να συλλαμβάνονται’. Και συνεχίζει το φασιστικό αυτό μπουμπούκι. ‘Πρέπει να υπάρξει στρατηγική ήττα των ιδεών της Αριστεράς για να μην ξαναβρεθεί στην εξουσία με οποιαδήποτε μορφή της’!! Δηλαδή ρωτάω εγώ?

Είναι μεγάλος ο καημός τους που τους κυβερνάει η Αριστερά. ‘Οι νικητές’ μίας άλλης εποχής, εξαπολύουν χυδαίες επιθέσεις εναντίον της εκλεγμένης κυβέρνησης της Αριστεράς και μετά την κατηγορούν για … εμφυλιακό κλίμα. ‘Δεν πρόκειται να παραδώσουμε την χώρα στην Αριστερά’ λένε, διότι ‘ μας κυβερνούν μπολσεβίκοι. Φταίει η ιδεολογία της Αριστεράς για τα Μνημόνια’ απευθυνόμενοι σε κάφρους. ‘Πρέπει να απαλλαγούμε από τον Τσίπρα, που ότι και να λέει κατά βάθος είναι κομουνιστής’, εκτοξεύουν την μεγάλη …βρισιά. Και ρωτάω εγώ ο αφελής. Σύντροφε Κουτσούμπα,  σύντροφε Λαφαζάνη τι άλλο περισσότερο θέλετε ποιο πειστικό, για να συμμετέχετε στο …γλέντι; Την δραχμή έ;

Για όλα λοιπόν φταίει ‘η ηγεμονία της ιδέας της Αριστεράς, ότι (τάχα) δεν πρέπει να υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχία’ και όχι βεβαίως το διεφθαρμένο και πελατειακό κράτος ή το στρεβλό παραγωγικό μοντέλο που η παράταξή του Βορίδη έστησε μετά τη μεταπολίτευση στην Ελλάδα. Και ότι ότι ‘ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αντιευρωπαϊκό μόρφωμα που καταλύει τους θεσμούς και περιφρονεί τη διάκριση των εξουσιών, επειδή η Αριστερά δεν σέβεται τη δημοκρατία ,’ λένε οι χουντικοί λεβέντες της ΝΔ που τους αρκεί μόνο ‘η στρατηγική ήττα της Αριστεράς’, με ορατό βέβαια τον κίνδυνο να συσπειρώσουν εντελώς καθοριστικά τον Ελληνικό Δημοκρατικό χώρο στις εκλογές, που ούτως ή άλλως διαθέτει αριστερά αντανακλαστικά και αριστερή συλλογική μνήμη.

Λοιπόν,  «Ο όρος Αριστερά στην πολιτική, σήμερα, αναφέρεται κυρίως σε αντιλήψεις και θέσεις που: α) Αντιμάχονται την αδικία, τις βαθιές ανισότητες και τις διακρίσεις που απορρέουν από την ταξική δομή της καπιταλιστικής κοινωνίας, β) Προωθούν την κοινωνική ισότητα, την φιλία και την συνεργασία ανάμεσα στα έθνη και τους λαούς, με σεβασμό στην κουλτούρα κάθε λαού, γ) Αγωνίζονται για ουσιαστική παιδεία και μόρφωση που να αφορά όλα τα μέλη της κοινωνίας, εναντίον του σκοταδισμού είτε εθνικιστικού, είτε θρησκευτικού.»

Ο πάρα πάνω ορισμός της Αριστεράς είναι δανεισμένος από το παγκοσμίως έγκυρο λεξικό της εγκυκλοπαίδειας του Google, με ότι αυτό σημαίνει. Δοκιμάστε το. Εγώ θα ήθελα απλώς να προσθέσω μερικά ακόμη λόγια για το πώς την έχουν εξυμνήσει (την Αριστερά) οι άνθρωποι της επιστήμης, των γραμμάτων, της τέχνης και του πολιτισμού, και την έχουν γράψει με το αίμα τους οι άνθρωποι του μόχθου και της εργασίας. Το αφήνω όμως στην δική σας κρίση, με την ελπίδα να την υπερασπιστούμε όταν και όπου αυτό χρειαστεί.