Πρωτοφανής παρέμβαση – στήριξη στην κυβέρνηση: Ο Άρειος Πάγος καταδίκασε το Ευρωκοινοβούλιο για το ψήφισμα για το κράτος-δικαίου στην Ελλάδα!

Με μια πρωτοφανή Παρέμβαση – στήριξη στην κυβέρνηση και με ψήφους 49 υπέρ ο Άρειος Πάγος καταδίκασε το Ευρωκοινοβούλιο για το ψήφισμα για το κράτος-δικαίου στην Ελλάδα!

Με πλειοψηφία 49 υπέρ13 κατά, η Διοικητική Ολομέλεια υποστηρίζει ότι το ψήφισμα αποτελεί ανεπίτρεπτη και «ευθεία παρέμβαση στο έργο των ελληνικών δικαστικών αρχών, σε σωρεία υποθέσεων που είναι δικαστικά εκκρεμείς, με αναπόδεικτες και ατεκμηρίωτες αιτιάσεις».

Η μειοψηφία των 13 αρεοπαγιτών είχε τη γνώμη ότι το θέμα είναι πολιτικής φύσεως και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Για όλες  τις υποθέσεις που αναφέρονται στο καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (τραγωδία στα Τέμπη, υποκλοπές, ναυάγιο Πύλου, δολοφονία δημοσιογράφων), η πλειοψηφία της Ολομέλειας υποστήριξε ότι τα αναφερόμενα είναι αόριστα, χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς αμεροληψία και χωρίς κάποια ανάθεση των ερευνών σε εθνική η κοινοτική αρχή με αποτέλεσμα να αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της ελληνικής δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα ο εισηγητής Παναγιώτης Λυμπερόπουλος υποστήριξε πως το ψήφισμα υιοθετεί αμφισβητούμενα δεδομένα και συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί χωρίς τεκμηρίωση με την παράθεση ψευδών και μη επιβεβαιωμένων πληροφοριών.

Αναφέρθηκε σε μια προς μια τις υποθέσεις, εξηγώντας τους μέχρι σήμερα χειρισμούς ως εξής:

  • Για την υπόθεση των Τεμπών, υποστήριξε ότι η ανάκριση για την τραγωδία προχωρά με γρήγορους ρυθμούς για τα μη πολιτικά πρόσωπα, ενώ θ ευθύνες των πολιτικών προσώπων δεν αποτελεί αρμοδιότητα της ελληνικής Δικαιοσύνης αλλά σύμφωνα με το Σύνταγμα, ανήκει στη Βουλή.
  • Για την υπόθεση των υποκλοπών και για τη στοχοποίηση του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, Χρήστου ο αεροπαγίτης μίλησε σε ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο αρχών που είναι σε εξέλιξη
  • Για υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, ανέφερε ότι πρωτόδικα οι δράστες καταδικάστηκαν για την υπόθεση και πλέον διεξάγεται το δευτεροβάθμιο δικαστήριο
  • για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβαζ, υποστήριξε πως η έρευνα είναι σε εξέλιξη με την σύλληψη και προφυλάκιση εμπλεκομένων προσώπων.
  • Για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου, έκανε λόγο για αόριστες και ατεκμηρίωτες αιτιάσεις μιλώντας για ευθεία παρέμβαση στο έργο των ελληνικών δικαστικών αρχών.
    για την αντιμετώπιση των θυμάτων βιασμού και σεξουαλικής βίας, υποστήριξε ότι οι εισαγγελικές αρχές επιλαμβάνονται κάθε καταγγελίας, υπάρχει ειδικός εισαγγελέας ανηλίκων και η εισαγγελική αρχή ορίζει εισαγγελείς για τον χειρισμό ειδικά θεμάτων για ανήλικα, υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και trafficking.

Σε δελτίο Τύπου του Αρείου Πάγου αναφέρεται ότι η Διοικητική Ολομέλεια «αποφάσισε κατά πλειοψηφία (49-13) τα ακόλουθα:

-Διαβεβαιώνει ότι οι Έλληνες δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί υπηρετούν το κράτος δικαίου και τις αρχές της διάκρισης των λειτουργιών , της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, της δίκαιης δίκης και της προστασίας του τεκμηρίου αθωότητας του κάθε πολίτη και εκτελούν τα καθήκοντά τους υπακούοντας μόνον στο Σύνταγμα ,στους νόμους και στη συνείδηση τους.

Το πλήρες κείμενο της απόφασης με τις απόψεις της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας θα δημοσιευθεί τις προσεχείς ημέρες».

Ανακοίνωση από τον Άρειο Πάγο