
Της Ιωάννας Λάκκα
Η ανεργία, η μετανάστευση και οι τρομοκρατία είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους Ευρωπαίους πολίτες. “Χρειαζόμαστε νόμιμους μετανάστες;” To 50% των ερωτηθέντων -σε είκοσι οχτώ χώρες -δεν απάντησε “Ναι”. Για την μεγάλη πλειοψηφία όμως οι πολίτες άλλων κρατών είναι χρήσιμοι για τον πολιτισμό της. Η μεγάλη, αλλά όχι καθαρή, πλειοψηφία λέει ότι χρειαζόμαστε νόμιμους μετανάστες σε ορισμένους τομείς της Οικονομίας.

Οι απόφοιτοι κολλεγίων εκφράζουν περισσότερο θετική στάση απέναντι μετανάστευση από ό, τι τα άτομα με χαμηλότερη εκπαίδευση.
Οι αρνητικές απόψεις σχετικά με τη μετανάστευση είναι πιο συχνές σε όσους ψηφίζουν Δεξιά από ότι σε όσους ψηφίζουν Αριστερά.

Η έρευνα έγινε μεταξύ 19-29 Σεπτέμβρη ανάμεσα σε περίπου τριάντα χιλιάδες πολίτες των 28 χωρών, άνω των δεκαπέντε ετών. Η μετανάστευση απασχολεί σχεδόν το ίδιο με την ανεργία τους πολίτες. Οι περισσότεροι πιστεύουν – όπως οι Γερμανοί και οι Σουηδοί- σε μια κατανομή των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά πολλοί- όπως οι περισσότεροι Τσέχοι και Σλοβένοι- είναι επιφυλακτικοί.

Το ίδιο- σε μικρότερο βαθμό- πιστεύουν και οι Γερμανοί (48%) και οι Ιταλοί (45%). Το ποσοστό αυτό μειώνεται στο ένα τρίτο για τους Ισπανούς, τους Πολωνούς και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το 54% των Ιταλών που πιστεύουν κάτι τέτοιο ανήκουν στην Δεξιά και το 35% στην Αριστερά.
Σχετικά με τις επιπτώσεις στην Οικονομία επτά στους δέκα Έλληνες και τους Ιταλούς πιστεύουν ότι οι μετανάστες είναι βάρος για την χώρα γιατί τους παίρνουν τις δουλειές. Αντίθετα, οι Βρετανοί και, ακόμη περισσότερο, οι Γερμανοί γέρνουν προς την άποψη ότι οι μετανάστες κάνουν ισχυρότερη χώρα τους με την εργασία και τις δεξιότητές τους.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο Europal ΤV.
Για τους μισούς Έλληνες οι μετανάστες είναι υπέυθυνοι για την εγκληματικότητα.


