Σεφέρης, Χριστόπουλος: Δύο ντοκυμαντέρ για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Με ελεύθερη είσοδο στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

 03Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21/03) το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) προβάλλει, την Τρίτη 22 Μαρτίου (ώρα 18:00),στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στον Ταύρο, δύο βραβευμένα ντοκιμαντέρ καταξιωμένων Ελλήνων σκηνοθετών τα οποία μας «ταξιδεύουν» στο δημιουργικό σύμπαν δύο ποιητών.

Πρόκειται για τα ντοκιμαντέρ:

  • «Αθανάσιος Χριστόπουλος, ένας λησμονημένος ποιητής» (2001, 61’), του Σταμάτη Τσαρουχά.

To ιστορικό, αυτό, δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ πραγματεύεται τη ζωή και το έργο του Καστοριανού ποιητή Αθανάσιου Χριστόπουλου, μιας άγνωστης αλλά σπουδαίας μορφής του νεώτερου Ελληνισμού, που έζησε τον 18ο αιώνα στις παραδουνάβιες ηγεμονίες. Πολιτικός συγγραφέας, φιλόσοφος, γιατρός, νομοθέτης, ανώτατος δικαστής, μεταφραστής αρχαίων κειμένων, φιλόλογος και θεατρικός συγγραφέας, έμεινε κυρίως στην πνευματική ιστορία της Ελλάδας ως δεξιοτέχνης στιχοπλόκος και λυρικός ποιητής. Ο φακός, ακολουθώντας τα βήματα του ποιητή στους τόπους που έζησε και εργάστηκε, προσπαθεί να φωτίσει τις άγνωστες πτυχές αυτής της πολυσήμαντης προσωπικότητας, αποκαλύπτοντας συγχρόνως την κοινωνικοπολιτική τοιχογραφία της εποχής.

  • Το ντοκιμαντέρ απέσπασε το Βραβείο Κοινού στο 42ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2001).
  • «Ημερολόγια Καταστρώματος, Γιώργος Σεφέρης» (2001, 70’), του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου.

photo G.SEFERISΈνα κινηματογραφικό ταξίδι στην ποίηση και τη σκέψη του Γιώργου Σεφέρη. Οι περιπλανήσεις ενός ακάματου ταξιδιώτη σε τόπους, κείμενα, μουσικές, ταινίες, ανθρώπους, διαδοχικές επιστρώσεις εμπειρίας που σωρεύονται σε ένα πλούσιο υπέδαφος από σημαντικά και ασήμαντα, πριν μεταγραφούν στη γλώσσα της Ποίησης. Ένας εργάτης της γλώσσας, ορκισμένος εχθρός των υψηλότονων ρητορικών σχημάτων και της συναισθηματικής εκμετάλλευσης, εραστής της δουλειάς και του λιτού, ένας μανιακός χειροτέχνης της γραφής. «Πελεκώντας τον εαυτό μας, έτσι γράφουμε», μια  φράση του Σεφέρη που δείχνει ανάγλυφα τη συχνά μακρόχρονη και εξαιρετικά επίπονη Οδύσσεια της δημιουργίας.

  • Το ντοκιμαντέρ απέσπασε το Α’ Κρατικό Βραβείο Ποιότητας Ντοκιμαντέρ καθώς και τοΒραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στον Στέλιο Χαραλαμπόπουλο στο 42ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2001).

Τα ντοκιμαντέρ θα προλογίσουν οι ίδιοι σκηνοθέτες ενώ μετά από κάθε προβολή θα γίνεται συζήτηση με το κοινό.

 Η είσοδος είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας.(Τηλεφωνικές κρατήσεις: 210 3418011, Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00)

 ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΔΩ

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος