Σκάνδαλο υποκλοπών: Παρέμβαση της Europol για να μην εξαφανιστούν τα τεκμήρια ζητά η PEGA

Η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για την διερεύνηση των παρακολουθήσεων πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων πολιτών της ΕΕ με τη χρήση κακόβουλων λογισμικών και άλλων μέσων αυξάνει την πίεσή της, προκειμένου να μην μπορέσουν κυβερνήσεις, υπηρεσίες και άλλοι «παίκτες» να αποκρύψουν το εύρος του σκανδάλου των παρακολουθήσεων.

Με επιστολή του προς την διευθύντρια της Europol Κάθριν Ντε Μπόλε, ο προεδρεύων της PEGA Γερούν Λένερς ζητάει πρακτικά η Europol να παρέμβει καθοριστικά προκειμένου να μπει τέλος στις χρονοτριβές, τις θολές απαντήσεις και τις μεθοδεύσεις συγκάλυψης, αξιοποιώντας τις αρμοδιότητες που ήδη διαθέτει.

Οι παρακολουθήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας θίγουν τη Δημοκρατία, το κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν την κυβερνοασφάλεια σε όλη την ΕΕ, όπως τονίζεται. Ακόμη περισσότερο, υπάρχουν τεκμήρια εγκληματικών δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Europol (ψηφιακό έγκλημα, εκβιασμός). «Υπάρχουν αμφιβολίες για την ικανότητα και την πρόθεση εθνικών Αρχών να ερευνήσουν αποτελεσματικά και σε βάθος αυτές τις υποθέσεις», λέει ευθέως ο Λένερς. 

«Κάθε ημέρα που περνάει, αυξάνεται ο κίνδυνος να εξαφανιστούν ή καταστραφούν τεκμήρια. Γι’ αυτό είναι κορυφαίας σπουδαιότητας η εμπλοκή της Europol χωρίς καθυστέρηση», συνεχίζει ο προεδρεύων της PEGA και θυμίζει ότι η Europol από το καλοκαίρι έχει ακόμη περισσότερες εξουσίες. Αφενός για να υποστηρίξει και ενισχύσει τις εγχώριες Αρχές. Πολύ περισσότερο ωστόσο, για να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Σύμφωνα με την ρύθμιση 2022/991, «όταν ο διευθυντής της Europol εκτιμά ότι μία έρευνα για συγκεκριμένο έγκλημα θα πρέπει να ξεκινήσει σε συγκεκριμένη χώρα μέλος, αλλά αυτό επηρεάζει τα κοινά συμφέροντα που αφορούν θέματα της Ένωσης, τότε μπορεί ο ίδιος να προτείνει στις αρμόδιες τοπικές Αρχές μέσω του εκεί γραφείου της Europol την έναρξη, πραγματοποίηση ή συντονισμό της διερεύνησης του εγκλήματος».

«Παρότι αυτή η πρόταση δεν είναι δεσμευτική για τις εγχώριες Αρχές που μπορούν να την απορρίψουν, η Europol πρέπει να εξαντλήσει τις δυνατότητές της προς το συμφέρον όλων των πολιτών και της δημόσιας ασφάλειας στην ΕΕ. Κατά συνέπεια, η PEGA παρακαλεί για την άμεση έκδοση πρότασης για διερεύνηση στις χώρες μέλη όπου υπήρξαν περιστατικά παρακολουθήσεων», καταλήγει η επιστολή.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΓΗ