Σκάνδαλο Novartis: Η επιχείρηση συγκάλυψης απέτυχε, η Τουλουπάκη ενισχύεται και όλα είναι ανοιχτά για όλους

Του Γ. Λακόπουλου

Λίγοι έδωσαν σημασία στην επιστολή που έστειλε πρόσφατα στην ηγεσία του Αρείου Πάγου -με κοινοποίηση στο  Συμβούλιο της Ευρώπης- κατά της Διαφθοράς ο Αμερικάνος δικηγόρος που εκπροσωπεί στις ΗΠΑ τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis.  

Ζητούσε να σταματήσουν οι προσπάθειες δυο αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου  να γίνει γνωστή η ταυτότητα των πελατών του, επειδή «παραβιάζει κατάφωρα τόσο το αμερικάνικο όσο και το διεθνές δίκαιο αναφορικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες».

Λίγο αργότερα έλεγε  στην εφημερίδα Documento  ότι «πρόκειται για µια προσπάθεια να συγκαλυφθούν πληροφορίες».

Αυτό που δεν σχολιάσθηκε επαρκώς τότε, ήταν ότι η νευρικότητα που εκδηλώνεται από ελληνικής πλευράς αποκαλύπτει δυο στοιχεία: πρώτο ότι υπάρχουν  προστατευόμενοι μάρτυρες που δεν είναι γνωστοί σε κανέναν  και δεύτερο ότι κατέθεσαν πληροφορίες τις οποίες κάποιοι θέλουν να εξαφανίσουν η να θολώσουν.

 Αλλιώς γιατί να αναθέσουν στον δικηγόρο τους να κάνει μια τόσο σαφή προειδοποίησή, που προκάλεσε μάλιστα και την αντίδραση διεθνών οργανισμών που προστατεύουν όσους δίνουν πληροφορίες δημοσίου συμφέροντος;

Αυτή η νευρικότητα συνεχίσθηκε στην Ελλάδα σε τρεις περιπτώσεις που προσωποποιήθηκαν σε τρεις μάρτυρες που κλήθηκαν στην Προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Η εμφανής αποστολή τους ήταν να ενισχύσουν τη θεωρία της «σκευωρίας» για τα πολιτικά πρόσωπα -και ένας από αυτούς το πήγε παραπέρα δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο ούτε για τους…γιατρούς.

Πρόκειται για τον πολυπράγμονα Κ.  Φρουζή, τον αξιοθρήνητο Ν. Μανιαδάκη και τον αντιφατικό αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελή που εμφανίσθηκαν στη Βουλή ως… προστατευόμενοι μάρτυρες.

Ήτοι κατέθεσαν υπό την προστασία της ΝΔ και του Κινάλ, και υποστηρίχθηκαν από τους βουλευτές τους στην Επιτροπή και από τα φίλια τους ΜΜΕ. Για να πουν τα ίδια πράγματα- σε εμφανή συνεννόηση μεταξύ τους – και από αυτά με μεταδοθούν με διαρροές όσα εξυπηρετούσαν το σενάριο της « σκευωρίας».

Αλλά καθώς ο Θεός εκτός από τον κλέφτη αγαπάει και τον νοικοκύρη και οι τρεις τα θαλάσσωσαν.

Υπό την πίεση των βουλευτών των άλλων κόμματων και επειδή το σενάριό που στρατολογήθηκαν να υπηρετήσουν μπάζει από παντού, έπεσαν σε αντιφάσεις, αναγκάσθηκαν να πουν πράγματά που δεν ήθελαν και εν τέλει επιβάρυναν τους ερευνηθέντες ή τους ερευνώμενους ακόμη.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση με τις μεθοδεύσεις της στη συνταγματική μεταρρύθμισή ενίσχυσε την προοπτικής της παραγραφής, ώστε όλοι να κοιμούνται ήσυχοι.

Και ύστερα ήλθαν οι μέλισσες… Για την ακρίβεια ήλθε η απόφασή της Ολομέλειας του Συμβουλίου Εφετών με ευφυείς χειρισμούς υψίστης προσφοράς στη Δικαιοσύνη από την πλευράς του εισαγγελέα  του Αρείου Πάγου Βασ. Πλιώτα.

Έτσι οι -φοβισμένου πλέον-  εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο απώλεσαν το πιο ισχυρό όπλο τους: την αφαίρεσή του φακέλου από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τους συνεργάτες της,  τους οποίους έχουν στοχοποιήσει από την πρώτη στιγμή.

Ο αντεισαγγελέας Αγγελής ήταν ο πρώτος που στραπατσαρίστηκε από την υπεύθυνη στάση των εφετών, που άφησαν την ικανοτάτη και επαρκή, αλλά και ανυποχώρητη σε πιέσεις, εισαγγελέα Τουλουπάκη να ολοκληρώσει την ερευνα της.

Καθώς ο εν λόγω αντιεισαγγελέας πήγε στη Βουλή με προφανή στόχο να την πυροβολήσει πισώπλατα, η απόφασή του Συμβουλίου τον εκθέτει ανεπανόρθωτα και είναι θέμα δικής του αξιοπρέπειας η συνεχεία.

Από όλα αυτά προκύπτει ένα συμπέρασμα: απέτυχε η διετής σχεδόν επιχείρηση να συγκαλυφθεί το σκάνδαλο στην οποία χρησιμοποιήθηκαν αθέμιτα μέσα ΜΜΕ και αλιτήριες συμπεριφορές πολιτικών, για ασκηθούν πιέσεις στην Τουλουπάκη και να παραπλανηθεί η κοινή γνώμη. Με τη σύμπραξη της ΝΔ που έπαιζε το εκλογικό της χαρτί σ’ αυτή την υπόθεση.

Η έρευνα για το σκάνδαλο και τους εμπλεκόμενους παραμένει ανοιχτή. Η εισαγγελία Διαφθοράς ενισχύεται περισσότερο και τελούν υπό έρευνα όλα για όλους.

Όσο υπάρχει η αυτοθυσία των μαρτύρων που έσπευσαν στη Δικαιοσύνη αναλαμβάνοντας προσωπικούς κίνδυνους και όσο αντέχει ο ηρωισμός της  επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς  -την οποία ο Λοβέρδος που ήδη διώκεται και ο Άδωνις που ερευνάται πάντα …απειλούσαν με φυλακή-  διατηρείται και η προσδοκία ότι αυτή τη φορά οι ένοχοι θα βρεθούν και θα καθίσουν στο σκαμνί.

Δεν είναι λίγο για μια κοινωνία με συνεχείς απογοητεύσεις από την συγκάλυψη μεγάλων σκανδάλων που αφήνει τους εμπλεκόμενους να της κουνάνε κάνουν και κηρύγματα ηθικής και πολιτικής τάξης.