Στίβεν Κον στο Documento για προστατευόμενους μάρτυρες Novartis: Θα επιδιώξουμε να επιβληθούν κυρώσεις στην Ελλάδα

Του Άγγελου Προβολισιάνου

facebook sharing button
twitter sharing button
messenger sharing button

Την επιδίωξη επιβολής κυρώσεων κατά της Ελλάδας για την άρση του καθεστώτος προστασίας προστατευόμενων μαρτύρων για το σκάνδαλο Novartis προαναγγέλλει μέσω του Documento ο δικηγόρος τους στις Ηνωμένες Πολιτείες Στίβεν Κον, ο οποίος είχε έτσι κι αλλιώς προειδοποιήσει σε προγενέστερη συνέντευξή του (1.12.2019) πως μια τέτοια πράξη θα συνιστούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια των αντεισαγγελέων του Αρειου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή και Λάμπρου Σοφουλάκη με αίτημα προς τις αμερικανικές αρχές για παροχή πληροφοριών που σχετίζονται με τους προσφεύγοντες Ελληνες πληροφοριοδότες δημόσιου συμφέροντος ενώπιον της αμερικανικής Δικαιοσύνης, τις καθεστωτικές πρωτοβουλίες των «γαλάζιων» μελών της προανακριτικής επιτροπής κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας ύψους 345 εκατ. ευρώ με τις αμερικανικές αρχές και τις αμοιβές εκατομμυρίων οι οποίες πιστοποιούν την επάρκεια των καταθέσεων, οι προστατευόμενοι μάρτυρες κρεμιούνται στα μανταλάκια, αφού ακόμη και η απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου οδηγείται στον κάλαθο των αχρήστων μέσω της δόλιας αλλαγής που Κώδικα Ποινικής Δικονομίας τον περασμένο Φεβρουάριο από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη.

Πλέον, οι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» είναι θέμα χρόνου να δεχτούν τα νομικά αντίποινα των πολιτικών προσώπων των οποίων τα ονόματα αναφέρονταν στη δαιδαλώδη δικογραφία της συγκεκριμένης υπόθεσης, γεγονός που συνιστά αφενός ταφόπλακα για τον θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων και αφετέρου ένα ακόμη καίριο χτύπημα στο κράτος δικαίου. Γι’ αυτό και με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της αμερικανικής πλευράς, η οποία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, όπως επίσης των διεθνών οργανώσεων που παρέχουν προστασία και αρωγή σε μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος.

Σε πελάγη ευτυχίας

Σχολιάζοντας την είδηση του «ξηλώματος» του status προστασίας των μαρτύρων δημόσιου συμφέροντος, στο άκουσμά της οποίας –κατά τις πληροφορίες– συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη δεν αιφνιδιάστηκαν, ο Παύλος Μαρινάκης μέσω ανακοίνωσης σημείωσε πως «η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη εξέδωσε σήμερα μια απόφαση-σταθμό, βγάζοντας τις “κουκούλες” από τους ψευδομάρτυρες της σκευωρίας Novartis». Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς έκρινε πως «ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την πλήρη κι επίσημη αποκάλυψη της σκευωρίας», προβλέποντας ότι «θα φανερωθούν τα αίτια και οι πρωταγωνιστές αυτής της αθλιότητας». Εξέφρασε την ικανοποίησή του και κατέληξε πως «έρχεται η ώρα της αλήθειας. Μέχρι τέλους. Για όλα και για όλους».

«Δεν βγάζει νόημα»

Ως εισαγωγικό σχόλιο, ο επί περίπου 40 χρόνια δικηγόρος πληροφοριοδοτών δημόσιου συμφέροντος στην Αμερική ανέφερε στην εφημερίδα ότι αδυνατεί να αντιληφθεί το σκεπτικό της επίκουρης εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος που ήρε το καθεστώς προστασίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν βγάζει νόημα». «Αντιλαμβάνομαι ότι ο εισαγγελέας αποφάσισε να άρει το απόρρητο των πληροφοριοδοτών επειδή δεν είχαν υποστεί αντίποινα» σημειώνει και προσθέτει την προφανή επισήμανση: «Εάν η ταυτότητα ενός καταγγέλλοντος είναι εμπιστευτική, εξ ορισμού δεν μπορεί να υποστεί αντίποινα επειδή κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι».

Ακολουθεί η συνέντευξη του Στίβεν Κον:

Παρά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου στην Ελλάδα, το οποίο είχε αποφασίσει ότι τα ονόματα των μαρτύρων δημόσιου συμφέροντος δεν μπορούν να αποκαλυφθούν, σήμερα αποφασίστηκε να αποκαλυφθούν τα ονόματα των μαρτύρων. Επειδή, όπως είχατε πει στο Documentο, μια τέτοια πράξη θα είχε συνέπειες από την πλευρά της Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ποιες θα είναι οι κινήσεις σας;

Η άρση του απορρήτου παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, τη νομοθεσία των ΗΠΑ, την οδηγία της ΕΕ και τη σύμβαση του ΟΟΣΑ κατά της δωροδοκίας. Σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε αυτή την παράνομη ενέργεια θα επιδιώξουμε να επιβληθούν κυρώσεις στην Ελλάδα.

Ποια πρέπει να είναι η απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης και πώς μπορεί να επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών;

Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να απαιτήσει την πλήρη προστασία οποιουδήποτε ατόμου παρείχε στις ΗΠΑ πληροφορίες για δωροδοκία και οποιοσδήποτε είναι υπεύθυνος για την παραβίαση του απορρήτου αυτών των πληροφοριοδοτών πρέπει να κατηγορηθεί για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπάρχει παρόμοιο προηγούμενο που να αφορά την άρση του καθεστώτος των μαρτύρων δημόσιου συμφέροντος;

Οχι. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο το απόρρητο αυτό δεν μπορεί να αρθεί.

Κατά τη γνώμη σας τι σηματοδοτεί αυτή η εξέλιξη για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα;

Η ελληνική κυβέρνηση υπονομεύει κρίσιμους νόμους κατά της διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απαγορεύουν τη δωροδοκία, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τις παραβιάσεις των κυρώσεων. Η άρση του απορρήτου ενός πληροφοριοδότη θα έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην προθυμία άλλων να καταγγείλουν τη διαφθορά.

ΑΠΟ ΤΟ DOCUMENTO