Toυ Γ. Λακόπουλου
Πρώτα τα απλά. Οι πολιτικοί δεν είναι ποδοσφαιριστές για να μεταγράφονται σε άλλη ομάδα, όταν βρίσκουν καλύτερη προσφορά ή όταν νομίζουν ότι αδικούνται στον πάγκο. Δια της πολιτικής ασπάζονται μια ιδεολογία και η ιδεολογία δεν είναι πουκάμισο για να το αλλάζουν όταν περνάει η μόδα.
Και μετά τα δυσάρεστα. Στην επικαιρότητα επιστρέφει μια παλαιότερη φημολογία ότι πολιτικοί που σταδιοδρόμησαν με το ΠΑΣΟΚ είναι πιθανόν να μεταπηδήσουν στη ΝΔ . Γράφονται ονόματα: Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Βαγγέλης Βενιζέλος. Ενδεχομένως και άλλοι, όπως ο Λοβέρδος.
Αντιδράσεις από τους αναφερόμενους δεν υπήρξαν. Πρόσφατα πάντως ο Βαγγέλης Βενιζέλος έδειξε οργισμένος με όσους λένε ότι θα βρεθεί στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Αυτό είναι μισή διάψευση. Γιατί με τη ΝΔ μπορεί να συνεργαστεί και χωρίς να μπει στα ψηφοδέλτια.
Σε ό,τι αφορά τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ υπάρχει μια ιδιαιτερότητα: δεν ήταν … ΠΑΣΟΚ. Όταν ιδρύθηκε το Κίνημα ήταν απέναντι και στην ΕΦΕΕ -επι προεδρίας Στέφανου Τζουμάκα -τον θυμούνται να χαρακτηρίζει τον Ανδρέα Παπανδρέου … πράκτορα της ΣΙΑ! Ποτέ οι διαφορές του με τη Δεξιά δεν ήταν ισχυρές. Το αντίθετο: διαφορές είχε με το… ΠΑΣΟΚ.
Επιχείρησε να το καταργήσει και όταν του δόθηκε η ευκαιρία το έσυρε στη Δεξιά του Σαμαρά , στρέφοντας το ταυτόχρονα και κατά της Αριστεράς. Συνεπώς το να καταλήξει σε σύμπραξη με τον Κυριάκο δεν θα είναι έκπληξη. Απλώς, όπως λένε οι κακεντρεχείς, πώς θα αντέξει να τεθεί υπό έναν -ακόμη- κατώτερό του; Ή πώς ο Μητσοτάκης θα αποφασίσει να …διαλύσει το κόμμα του;
Τα ίδια περίπου ισχύουν και για τον Λοβέρδο: καριέρα έκανε στο ΠΑΣΟΚ. Εντελώς διαφορετικά είναι τα πράγματα με τη Διαμαντοπούλου και τον Χρυσοχοΐδη. Είναι δυο πρόσωπα που μπήκαν στην πολιτική με το ΠΑΣΟΚ -και λόγω του ΠΑΣΟΚ. Ταυτίσθηκαν, έτσι κι αλλιώς με το ΠΑΣΟΚ, ειδικά επί Σημίτη.. Πέρασαν μεγάλος μέρος του βίου τους διοικώντας άλλους εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-κάτι σαν κυβερνάνθρωποι!
Η Άννα στα 25 της διορίσθηκε …νομάρχης. Έκτοτε εξελίχθηκε σε συγκροτημένη πολιτικό με ευρωπαϊκό προφίλ. Αλλά εκείνη την περίοδο η τοποθέτησή της ήταν προϊόν εύνοιας ενός κόμματος από το οποίο πήρε και άλλες θέσεις κατ’ απονομήν. Υποτίθεται ότι όλα αυτά τα χρόνια είχε ιδεολογικές αναφορές που την τοποθετούσαν απέναντι, δεξιά. Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε αν αλλάξαν και τι ακριβώς βρίσκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τον οποίο κάποια στιγμή επισκέφθηκε, δίνοντας την εντύπωση ότι πήγε να καταθέσει… αίτηση εγγραφής.
Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης ξεκίνησε επίσης από νομάρχης του ΠΑΣΟΚ στα 32 του και διέγραψε εντυπωσιακή πορεία φτάνοντας μέχρι το αξίωμα του γραμματέα, ενώ σε μια περίοδο προβλήθηκε ως υποψήφιος για υποψήφιος αρχηγός του κόμματος. Μέχρι πρόσφατα μιλούσε για τη νέα Αριστερά. Είναι δυνατόν να τη βρει στο πρόσωπο του Κυριάκου; Είναι δυνατόν από μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινάλ να βρεθεί στη Δεξιά;
Άβυσσος η ψυχή του πολιτικού. Αλλά υπάρχουν και όρια. Πολιτικοί που σταδιοδρόμησαν στο ΠΑΣΟΚ, που έφαγαν -πολιτικό- ψωμί από το ΠΑΣΟΚ και ψωμί κι αλάτι με τους οπαδούς του, είναι δυνατόν να… καταταγούν στη ΝΔ; Πιστεύουν ότι θα δικαιολογηθούν με τις μπουρδολογίες που λανσάρουν ορισμένοι ότι … δεν υπάρχουν πλέον διαχωριστικές γραμμές; Θα τους πετάνε νεράντζια στο δρόμο.
Πολιτικοί που σταδιοδρόμησαν στο ΠΑΣΟΚ υπό τους δυο Παπανδρέου και τον Σημίτη μπορούν τώρα να τεθούν υπό τον νεώτερο Μητσοτάκη και υπό τον αντιπρόεδρο Άδωνι -όσο και αν ορισμένοι δηλώνουν ότι τον… εκτιμούν; Ο Βενιζέλος μάλιστα δεν έχει δυσκολία να το λέει και δημόσια – αλλά είπαμε, ο Βενιζέλος δεν είναι ΠΑΣΟΚ.
Επιπλέον με τον όρο “θα πάνε στη ΝΔ” τι ακριβώς εννοούμε; Θα είναι υποψήφιοι βουλευτές με τον Κυριάκο; Ούτε την ψήφο τους δεν θα βρουν. Περιμένουν να γίνει Πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης και να τους δώσει υπουργείο ή άλλα αξιώματα; Δεν θα έχουν μούτρα να κυκλοφορήσουν. Χώρια που στη ΝΔ δεν τους θέλουν. Ο Κυριάκος σύμφωνα με όσα έλεγε παλαιοτέρα τους θεωρεί τοξικούς. Απλώς τον συμφέρει να γίνεται αυτή η συζήτηση για να δείχνει ότι έχει διείσδυση στο Κέντρο. Όταν κάνει τη δουλειά του θα τους ξεγράψει.
Συμπέρασμα. Αν αν θέλουν να διασώσουν την αξιοπρέπειά τους, ας κόψουν οι ίδιοι τώρα αυτή τη συζήτηση. Ο πολιτικός όταν αποδοκιμάζεται από τους ψηφοφόρους πηγαίνει στο σπίτι του, όχι σε άλλο κόμμα.