Στον Βουλή η δικογραφία για τα Τέμπη που αφορά Καραμανλή και Σπίρτζη

Στον Άρειο Πάγο βρίσκεται πλέον η δικογραφία για την τραγωδία των Τεμπών και αναμένεται η προώθηση στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών, για να ελεγχθούν ενδεχόμενες ευθύνες δύο πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, δηλαδή του Κώστα Καραμανλή που διατελούσε υπουργός κατά το χρόνο του δυστυχήματος αλλά και του προκατόχου του Χρήστου Σπίρτζη.

Αφορμή για τη διαβίβαση της δικογραφίας είναι οι δύο απολογίες που δόθηκαν από τον τότε αναπληρωτή προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών, ότι ήταν ενήμερη για τις διαμαρτυρίες των συνδικαλιστών και μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2021 είχε αποστείλει εσωτερικό έγγραφο προς τον υπουργό, τον υφυπουργό και τον ΓΓ. του υπουργείου περιγράφοντας την «ελλιπή συντήρηση του σιδηροδρόμου και τον κίνδυνο ατυχημάτων και συμβάντων».

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στη δικογραφία περιλαμβάνονται δύο σημειώματα που είχαν αποσταλεί στον τότε υπουργό Μεταφορών, με τα οποία εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο προειδοποιούσαν τον κ. Καραμανλή για τα κενά στα συστήματα ασφαλείας που είχαν προκαλέσει η ελλιπής συντήρηση του δικτύου και το μειωμένο προσωπικό.

Μόλις φτάσει στη βουλή η δικογραφία, θα υπάρξει πρόταση από κόμματα της αντιπολίτευσης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, αλλά δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να προλάβει την αντιπολίτευση και να ζητήσει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής η κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο Κ. Αχ. Καραμανλής αναμένεται να είναι ο πρώτος που θα θέλει να πέσει φως στην υπόθεση και να έχει την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αφού τον περασμένο Μάρτιο είχε δηλώσει από του βήματος της Βουλής ότι ο ίδιος είχε ζητήσει από το σώμα να καταθέσει αίτηση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για να διαπιστώσει η βουλή αν και ποια βάση και ότι δεν κρύφτηκε και δεν θα κρυφτεί πίσω από καμία βουλευτική ασυλία.

Αναφερόμενος στην υπόθεση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «δεν πρόκειται να σταθούμε εμπόδιο στη δικαιοσύνη. Δεν μπορώ να μιλήσω για μια δικογραφία που φημολογείται ότι έρχεται (σ.σ.: για τη σύμβαση 717). Να έρθει πρώτα, να τη δούμε, να την αξιολογήσουμε. Να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να κρύψουμε τα λόγια μας».

«Αυτό που συνέβη με τον κ. Τριαντόπουλο, για μένα είναι οδηγός συνολικά», για όποια δικογραφία έρθει στη Βουλή. Εφόσον περιγράφεται κάτι στη δικογραφία που αφορά πολιτικά πρόσωπα, με τον σωστό νομικό χαρακτηρισμό, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο σε οτιδήποτε θελήσει να κάνει η δικαιοσύνη».