Το έγκλημα στα Τέμπη και το φιάσκο των Εξεταστικών Επιτροπών: όταν η Δικαιοσύνη εξαρτάται από την πλειοψηφία στη Βουλή

Του Νίκου Λακόπουλου

Με την συντριπτική πλειονότητα της κοινής γνώμης εμφανίζεται πεπεισμένη ότι δεν θα αποδοθεί δικαιοσύνη για τα Τέμπη η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε πως δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα -αν και η Δικαιοσύνη δεν έχει ολοκληρώσει την έρευνα.

Με μια Εξεταστική Επιτροπή όπου η κυβερνητική πλειοψηφία δεν κάλεσε για εξέταση βασικούς μάρτυρες έσπευσε -αν και δεν ήταν αντικείμενο έρευνας – πως να αποφανθεί πως δεν υπήρξε η παραμικρή προσπάθεια συγκάλυψης!

“Οι επιχειρησιακές παρεμβάσεις στο χώρο της μοιραίας σύγκρουσης έγιναν με απόφαση των αρμόδιων επιχειρησιακών συλλογικών οργάνων με γνώμονα την ανάγκη μετακίνησης των κατεστραμμένων συρμών”.

Η κυβερνητική πλειοψηφία βιάζεται να κλείσει την υπόθεση, αν και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη παράλληλα έρευνα της Δικαιοσύνης, ενώ η συλλογή υπογραφών από πολίτες θα ξαναφέρει το θέμα στην Βουλή με πρόταση νόμου για την οποία ωστόσο θα αποφασίσει πάλι η κυβερνητική πλειοψηφία.

Ήδη ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης δήλωσε εξ αρχής πως «δεν συντρέχουν ποινικές ευθύνες» για υπουργούς -έβγαλε δηλαδή το πόρισμα πριν γίνει καν η Εξεταστική Επιτροπή. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έβγαλε αμέσως τα συμπεράσματά του πως πρόκειται για “ανθρώπινο λάθος”, ενώ η κυβέρνηση όρισε η ίδια την επιτροπή που θα έκανε τον έλεγχο.

Υπάρχει βέβαια και η Δικαιοσύνη που μπορεί να βρει ποινικές ευθύνες για υπουργούς, αλλά θα πρέπει να στείλει την υπόθεση στη Βουλή, όπου η κυβερνητική πλειοψηφία θα αποφασίσει αυτό που ήδη αποφάσισε πριν ακόμα συνεδριάσει η Εξεταστική Επιτροπή πως δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες υπουργών.

Το πόρισμα της πλειοψηφίας που κατηγορείται για συγκάλυψη αποφασίζει πως δεν υπάρχει συγκάλυψη και απαλάσσει τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο για το μπάζωμα -πριν τεθεί καν το θέμα.

“Είναι αλήθεια ότι ο χρόνος πάγωσε, την ώρα εκείνη, που ο τόπος συγκρούστηκε μετωπικά με τον χειρότερο εαυτό του. Ξέφυγε από τις ράγες τoυ, λυγίζοντας από το βάρος μιας κρυφής πραγματικότητας. Και, σε μία στιγμή, είδε το παρελθόν να παράγει το αδιανόητο στο παρόν» αποφάνθηκε ο Πρωθυπουργός.

Πιστεύει πως θα αναδειχθούν όλες οι αιτίες του κακού -θα σβηστεί κάθε αμφιβολία, θα διαψευστούν ακόμη και οι πιο παράλογες φήμες και κυρίως, όταν τιμωρηθούν οι ένοχοι” που όμως έχει ήδη φροντίσει -σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα- να μην τεθούν εκτός έρευνας.

Οι ένοχοι θα τιμωρηθούν

“Μόνο η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα ρίξει φως στην υπόθεση” λέει ο Πρωθυπουργός όταν η Δικαιοσύνη είναι υποχρεωμένη να παραπέμψει την υπόθεση σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα στη Βουλή που όμως η πλειοψηψία της αποφάσισε πριν την Δικαιοσύνη πως όχι μόνο δεν υπάρχουν ευθύνες, αλλά ούτε… συγκάλυψη.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά τη διερεύνηση του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή, παράβασης καθήκοντος και διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών.

Για τη μη υλοποίηση της Σύμβασης 717, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη διερεύνηση των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή, ενώ στο “κάδρο» μπαίνει και ο Χρήστος Τριαντόπουλος, σε βάρος του οποίου εντοπίζει ποινικές ευθύνες για το μπάζωμα του τόπου του δυστυχήματος.

Ο μόνος τρόπος τελικά για να υπάρξει δικαιοσύνη είναι να αλλάξει η κυβέρνηση και μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία να στείλει στο δικαστήριο όσους θεωρήσει ότι έχουν ποινικές ευθύνες όπου πάλι ωστόσο θα κριθεί πόσο ανεξάρτητη είναι στην Ελλάδα η Δικαιοσύνη.

Το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου πάντως δεν βλέπει πλήρη ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος, αλλά εκφοβισμό και παρενόχληση λειτουργών που ελέγχουν την κυβέρνηση, όπως η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, και ο Χρήστος Ράμμος, επικεφαλής της ΑΔΑΕ.

Οι βαθειές αλλαγές που θα πρέπει να υπάρξουν στην ελληνική Δικαιοσύνη απαιτούν αναθεώρηση του Συντάγματος δηλαδή δεν πρόκειται να υπάρξουν αν δεν συναινεί η Νέα Δημοκρατία, ακόμα και αν είναι στην αντιπολίτευση.

Ο μόνος τρόπος να οδηγηθεί υπουργός στην φυλακή στην Ελλάδα είναι να αποφασίσει γι΄αυτό το κόμμα του και η δικαιοσύνη είναι θέμα πολιτικών συσχετισμών που είναι δύσκολο να ανατραπούν: το 77% των ψηφοφόρων -λένε οι δημοσκοπήσεις πιστεύουν πως υπάρχει συγκάλυψη στην υπόθεση των Τεμπών, από την κυβέρνηση, αλλά το 41% την ψήφισε και μάλλον θα την ξαναψηφίσει.

Η Δικαιοσύνη και η κοινή γνώμη

«Το έγκλημα των Τεμπών περιλαμβάνει τα πάντα. Οικονομική απληστία, εξευτελισμό της ανθρώπινης αξίας και κατάχρηση εξουσίας. Έχει φίμωση των ΜΜΕ, φίμωση της Δικαιοσύνης και πλήρη κατάργηση της έννοιας του κράτους δικαίου» θα πει σε μια συνέντευξη στο News 24 7 η Μαρία Καρυστιανού.

Η Δικαιοσύνη εξαρτάται από την κυβέρνηση που εξαρτάται από τα μέσα ενημέρωσης που χρηματοδοτεί με λίστες Πέτσα. Τελικά η κοινή γνώμη δεν ενδιαφέρεται για το αν η κυβέρνηση κάνει ή δεν κάνει υποκλοπές, συγκινείται με το έγκλημα των Τεμπών και θεωρεί πως υπάρχει συγκάλυψη, αλλά θα ψηφίσει αυτούς που το συγκαλύπτουν.

Όπως έκανε με τον Κώστα Καραμανλή που «ψηφίστηκε από τον λαό των Σερρών» όπου θα πει η Ντόρα Μπακογιάννη: “Δεν μπορεί να ξέρει για τον μηχανοδηγό, είναι αδύνατο ένας υπουργός να ξέρει».

Το πρόβλημα είναι πως ο μηχανοδηγός ήταν ένας από τους εκατοντάδες που διόρισε, αλλά ούτε το ρουσφέτι είναι αδίκημα, ούτε στις “διαχρονικές ευθύνες” του κράτους περιλαμβάνεται το πελατειακό κράτος της Δεξιάς που μεταξύ των άλλων έκανε υπουργό τον Καραμανλή και πρωθυπουργό τον γιο του Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να θεωρήσει ένοχο τον Καραμανλή, ούτε καν να αφήσει να εξελιχθούν έρευνες για τυχόν ευθύνες του, γιατί θα πρέπει να αναλάβει η ίδια ευθύνες για ένα μηχανισμό στον οποίο στηρίζεται.

Αν ο Κώστας Αχ. Καραμανλής ή Τριαντόπουλος βρεθούν μπροστά στη Δικαιοσύνη, τα ίχνη τους θα οδηγήσουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη.