‘Δημοκρατική Συμπαράταξη’ με τον… Μητσοτάκη και τη ΝΔ!

Του Γ. Λακόπουλου

Κάποιοι πολιτικοί παρατηρητές τρίβουν τα μάτια τους. Η  Φώφη Γεννηματά, αφού «παραμύθιασε» όσους μπορούσε για να παραστούν στο «συνέδριο», που θα οδηγήσει υποτίθεται σε ένα νέο κόμμα, ως αντίπαλη δύναμη στη ΝΔ του Μητσοτάκη, την τελευταία στιγμή τους «φόρεσε καπέλο», τον ίδιο τον Κυριάκο. Αυτοπροσώπως. 

Η μεθόδευση ώστε να παραστεί στο «συνέδριο» της  Φώφης, ο πρόεδρος της ΝΔ, αλλά όχι και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ  δεν είναι παρά η σηματοδότηση της προοπτικής που θα έχει η «Δημοκρατική Συμπαράταξη»: θα είναι δορυφορικό σχήμα της ΝΔ. Μιλημένα, ξηγημένα, όπως δείχνουν τα πράγματα..

Για πολλούς αυτή η μεθόδευση φάνηκε στη «μαχαλομαγκίτικη» εμφάνιση της πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ κατά την πρόσφατη ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου δημιούργησε εμφατικά ατμόσφαιρα που δεν θα επέτρεπε στον Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί την τυπική πρόσκληση για αυτοπρόσωπη παρουσία και της το…επισήμανε.

Η παράσταση των τελευταίων μηνών από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σκηνοθετείται για να εξαφανιστεί το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου και ό,τι συμβολίζει

Σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ  η πρόεδρός του, ουδόλως αισθάνεται ως έλλειψη την υποβαθμισμένη εκπροσώπησή του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα η παρουσία του Κυριάκου προβάλλεται ως το «κρυφό αντικείμενο του πόθου της». Όχι μόνο της ιδίας, αλλά και άλλων που θεωρούν ότι μπορεί να τους επιφυλάσσει δόξες και τιμές στο μέλλον.

Το αστείο του πράγματος είναι ότι η Γεννηματά, την ίδια στιγμή που στρώνει το χαλί στον πρόεδρο της ΝΔ κλείνει το μάτι  στους παλαιούς υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ ότι… δεν θα το διαλύσει. Το διαλυμένο μιλάμε; Άλλωστε οι διορατικοί έλεγαν εξαρχής ότι η παράσταση των τελευταίων μηνών σκηνοθετείται για να εξαφανιστεί το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου και ό,τι συμβολίζει.

Σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ  η πρόεδρός του, ουδόλως αισθάνεται ως έλλειψη την υποβαθμισμένη εκπροσώπησή του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα η παρουσία του Κυριάκου  προβάλλεται  ως το «κρυφό αντικείμενο του πόθου της». Όχι μόνο της ίδιας, αλλά και άλλων που θεωρούν ότι μπορεί να τους επιφυλάσσει δόξες και τιμές στο  μέλλον.

Οι ίδιοι κατονομάζουν και τους σκηνοθέτες. Ως  κληρονόμοι, η Φώφη και ο γιος του, ο Σημίτης, οι ευεργετηθέντες του ΠΑΣΟΚ – που διόριζαν νομάρχες – ο Μένιος Κουτσόγιωργας και ο Άκης Τσοχατζόπουλος και δια του κράτους μπήκαν στην πολιτική και σταδιοδρόμησαν – ο χορός των υβριστών του Ανδρέα Παπανδρέου από το «βρόμικο ’89» και εντεύθεν, αλλά και επιχειρηματικοί παράγοντες και περίεργοι κύκλοι με αναφορές σε πρεσβείες.

Όλοι  περιμένουν την ημέρα που θα σβήσει ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ.

Στη Φώφη Γεννηματά, που ξεκίνησε πολιτική καριέρα, «κάνοντας το όνομά της επάγγελμα» όπως είπε κάποτε ο Γιάννης Ραγκούσης – για να μην πούμε τι λέει ο Πάγκαλος, που είναι πάντως ευθέως με τον Κυριάκο – καταλογίζεται ότι χωρίς να έχει καμιά εξουσιοδότηση από την κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ, που της έδωσε εντολή να ανασυγκροτήσει το Κίνημα και όχι να το διαλύσει, υλοποιεί το σχεδιασμό της εξαφάνισης του ΠΑΣΟΚ βήμα προς βήμα.

Ενδιαμέσως αφήνει το μελάνι της σουπιάς για να αποκοιμίσει όσους δεν διανοούνται ότι θα χάσουν το κόμμα τους ή θα το δουν να καταλήγει συνιστώσα σε ένα σχήμα ξένο προς τις αρχές, την ιδεολογία, την ιστορία και τη διαδρομή του και πρωτίστως ξένο προς τις παρακαταθήκες του Ανδρέα Παπανδρέου.

Παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να διανοηθούν ότι  πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  θα οργανώσει εκδηλώσεις με γκεστ σταρ τον Μητσοτάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη, ευτυχής για τη απουσία του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς.  Η εμφανώς συμφωνημένη εμφάνιση Μητσοτάκη στο «συνέδριο» σε  συνδυασμό με τη μεθοδευμένη απουσία Τσίπρα, δρομολογεί εξελίξεις σε συγκεκριμένη κατεύθυνση και αποκαλύπτει τι κρύβει η σπουδή για «νέο κόμμα της Κεντροαριστεράς» που θα ασπάζεται την ιδεολογία… της Κεντροδεξιάς.

Όλοι συμφωνούν ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ είναι ευπρεπής άνθρωπος και ασφαλώς η παρουσία του στο συνέδριο θα είναι μετρημένη. Αλλά για παλιούς αγωνιστές της δημοκρατικής παράταξης, δεν παύει να είναι ο επικεφαλής της αντίπαλης παράταξης. Χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα στο ίδιο βήμα, η ατμόσφαιρα θα διαμορφωθεί μονομερώς και με αποχρώσεις που κάθε άλλο πάρα συνάδουν με τη διαδρομή και τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ.

Το έξυπνο πουλί όμως από τη μύτη πιάνεται. Είτε από διαίσθηση, είτε από πληροφόρηση ο Γιάννης Πανούσης χάλασε εκ των προτέρων το πάρτι βάζοντας  το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων: το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να αυτοκαθαιρεθούν, να αυτομεταρρυθμιστούν, να συγκλίνουν και να συγκυβερνήσουν, ώστε να διασφαλιστεί το προοδευτικό πρόσημο διακυβέρνησης της χώρας.

Από αυτή την άποψη δεν είναι λίγοι όσοι σκέφτονται “εντάξει, υπάρχουν προβλήματα με τον Τσακαλώτο, αλλά όχι και να τον αντικαταστήσουμε  με την Ξαφά”!  Η  τοποθέτηση του Πανούση ότι εκ των πραγμάτων αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι  ο κορμός της δημοκρατικής παράταξης και ο Αλέξης Τσίπρας έχει τον πρώτο λόγο, δεν μπορεί να αντικρουστεί, αλλά αντίθετα γίνεται ευρύτερα αποδεκτή.

Η απουσία Τσίπρα δίνει την εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ κόβει τις γέφυρες με τη δημοκρατική παράταξη, χρίζοντας τον εκπρόσωπο της Δεξιάς αποκλειστικό συνομιλητή του

Ότι κατά σύμπτωση, την ίδια μέρα ο Τσίπρας έκανε άνοιγμα προς το  ΠΑΣΟΚ -και έστειλε το μήνυμα του τύπου «ελάτε να πάρετε τη θέση του Καμμένου» – απλώς επικαιροποίησε και αναβάθμισε την πρόταση Πανούση που δεν έχει και κανένα λόγο να είναι φιλικός προς τον Πρωθυπουργό. Ορθοτομεί όμως το λόγο τη αλήθειας και δείχνει στο ΠΑΣΟΚ ποιος είναι ο δρόμος στον οποίο το οδηγεί η ιστορική κληρονομιά του.

Φωνή βοώντος. Η  Γεννηματά κατά τρόπο που αρκετοί εξέλαβαν ως πρόκληση στις μνήμες των ανθρώπων – που βρέθηκαν στο ΠΑΣΟΚ από τη πρώτη  στιγμή και δεν το εγκατέλειψαν ποτέ – δείχνει να προτιμά την οικογένεια Μητσοτάκη ως εταίρο.

Πολλοί σκέφτονται με ποια αισθήματα θα παρακολουθούν στο συνέδριο τον επικεφαλής της ΝΔ να απευθύνεται προνομιακά – σαν να έχει το μονοπώλιο της επαφής με το ΠΑΣΟΚ- ιστορικά στελέχη σαν τον Κ. Λαλιώτη, τον Μιλτ. Παπαϊωάννου, τον Θαν. Τσούρα ή τον Κ. Γείτονα κα.  Η πρόσφατη κατακλυσμιαία επιχείρηση επιβολής του εκλιπόντος Κ. Μητσοτάκη ως πολιτικού υπέρτερου του Ανδρέα Παπανδρέου δεν τους δίδαξε τίποτε.

Δεν λείπουν και όσοι διακρίνουν στα προσκλητήρια της Γεννηματά και στοιχεία απρέπειας καθώς κατά την αναζήτηση συμμέτοχων δεν ήταν γνωστή η παρουσία Μητσοτάκη. Το ίδιο καταλογίζουν και στη μεθόδευση για απουσία του πρωθυπουργού που δίνει την εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ κόβει τις γέφυρες οριστικά με τη δημοκρατική παράταξη, χρίζοντας τον εκπρόσωπο της Δεξιάς αποκλειστικό συνομιλητή του κατά τον τρόπο που το έκαναν οι Γ. Παπανδρέου και  Ευ.Βενιζέλος με τα γνωστά αποτελέσματα.

Τέλος κάποιο στοχαστικοί περιορίζονται απλώς να επισημάνουν ότι «καιρός φέρνει τα λάχανα καιρός τα παραπούλια». Εννοούν ότι μια συγκέντρωση στην οποία θα «παρίσταται και θα χαιρετίζει» ο Μητσοτάκης και θα μιλήσουν ο αποσυνάγωγος  Παπανδρέου, ο αντί Παπανδρεϊκός Σημίτης και ο αυτοθαυμαζόμενος Βενιζέλος, ανάμεσά σε απίστευτους τύπους που δεν εκπροσωπούν κανένα και τίποτε, μοιραία  θα οδηγηθεί σε φιάσκο.

Αν έχουν δίκιο αυτή την εξέλιξη θα τη χρεωθεί εξ ολοκλήρου η Γεννηματά. Χωρίς καν να αντιλαμβάνεται ότι ακόμη και αν αυτό το «νέο κόμμα» υπάρξει, κάποια στιγμή το πρώτο που θα κάνει είναι να την αποκλείσει από την ηγεσία του. Οπότε στα «επιτεύγματά» της θα μείνει μόνο ότι έκανε τη ζημιά με τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ.