Στον πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι: θα βγούμε όλοι χαμένοι

Του Γιάννη Σγουρού

Χαμένοι μέσα στον κόσμο της παραπληροφόρησης και των “αναλυτών”, που όσο διαψεύδονται τόσο συνεχίζουν, πρέπει να πάρουμε μια καθαρή θέση για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. Μας αφορούν άμεσα, αφού κι αυτόν τον πόλεμο εμείς θα τον πληρώσουμε.

Εμείς που δεν καταλαβαίνουμε πολλά από γεωπολιτική ώσπου να φτάσουμε στη λαϊκή αγορά. “Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί –
Οι έμποροι φωνάζουν γι’αγορές- Οι άνεργοι πεινούσαν- Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται” είχε πει ο Μπέρτολτ Μπρεχτ σχεδόν ένα αιώνα πριν.

“Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι -Κηρύχνουν τη λιτότητα- Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσήματα- Ζητάνε θυσίες -Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους – Για τις μεγάλες εποχές που θα’ρθουν”.

Είμαστε με τον ουκρανικό και τον ρώσικο λαό. Με αυτούς που προσεύχονται μαζί -Ουκρανοί και Ρώσοι- στις εκκλησίες της Αθήνας για την ειρήνη. Δεν είμαστε με τους ολιγάρχες και τα συμφέροντά τους. Δεν είμαστε σε όσους βρίσκουν δίκαιο στον πόλεμο. Τους εμπόρους της πατρίδας, όσους μιλάνε για ειρήνη και ετοιμάζουνε τάφους.

Είμαστε με τις μεγάλες αντιπολεμικές διαδηλώσεις για ένα κόσμο ειρηνικό, πανανθρώπινο, συναδελφωμένο. Να σταματήσει τώρα  ο πόλεμος. “Δεν είναι ο πρώτος / Πριν απ’ αυτόν γίνανε κι άλλοι πόλεμοι” έλεγε ο Μπρεχτ. “Όταν ετέλειωσε ο τελευταίος /Υπήρχαν νικητές και νικημένοι. Στους νικημένους ο φτωχός λαός / Πέθαινε απ’ την πείνα/  Στους νικητές ο φτωχός λαός/ Πέθαινε το ίδιο”.

Όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, καθώς ο “κοσμάκης” βλέπει με τη νέα ακρίβεια όλο και πιο πολλούς να γίνονται φτωχοί και όλο και μεγαλύτερα “κοινωνικά στρώματα” να αντιμετωπίζουν την πείνα -μαζί με εκατομμύρια νέους πρόσφυγες- ξαναφέρνουν τον κόσμο στους δρόμους. Η πολιτική επιστρέφει, καθώς αρχηγοί σχεδιάζουν το μέλλον μας χωρίς να μας ρωτήσουν.

Μπορούμε να αντισταθούμε ως πολίτες στην παράνοια, τις “στρατηγικές” και τις γεωπολιτικές αναλύσεις. Κανένας πόλεμος δεν είναι “καλός” και “δίκαιος”. Και από αυτόν τον πόλεμο, αν δεν αντισταθούμε, σε όλες τις πόλεις του κόσμου και την Αθήνα, κάποιος θα νικήσει και κάποιος θα χάσει, αλλά εμείς θα είμαστε σε κάθε περίπτωση χαμένοι.

Όσο έχουμε φωνή ας σταματήσουμε να βλέπουμε τον πόλεμο από τους καναπέδες. Να σταματήσουμε να βλέπουμε την κυβέρνηση να αποφασίζει τι είναι καλό για μας, να μιλά στο όνομά μας. Όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν οι ενωμένοι λαοί μπορούν να σταματήσουν τα τανκς. Όχι τον πόλεμο, Ναι στην Ειρήνη.

*Πρώην Περιφερειάρχης Αττικής