Αυτοπυροβολείται ο ΣΥΡΙΖΑ αρνούμενος την υποστήριξη στον Σγουρό

Του Γ. Λακόπουλου

Η  σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι  σχέση διαρκούς ήττας. Το  2019 στις  εθνικές εκλογές  που ακολούθησαν  πήρε 32%, αλλά  έπαθε ολοκληρωτική συντριβή στην Αυτοδιοίκηση.  

Λόγω κακών επιλογών, δεν εξελέγη ούτε ένας από τους περιφερειάρχες  που υποστήριξε και μόλις έξι δήμαρχοι- κι αυτοί επανεκλεγέντες.

Αναμενόμενο  με την πολιτική  διαχείριση που εκανε. Π.χ. με την Δούρου υποψήφια στην Αττική  χάριζε την Περιφέρεια στον Πατούλη.  

Το ίδιο λάθος επαναλαμβάνεται στην ίδια περιφέρεια σε χειρότερη εκδοχή.

Ενώ το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε- πολύ σωστά-  να στηρίξει την υποψηφιότητα του Γιάννη Σγουρού, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει άλλες προτιμήσεις.

Έτσι πρακτικά εμποδίζει να επιστρέψει η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής στη Δημοκρατική Παράταξη.

Ο Σγουρός έχει αναγνωρισμένη αυτοδιοικητική προϊστορία και στις  προηγούμενες εκλογές,  σχεδόν ισοψήφησε με την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη έχει ευρύ ψηφοδέλτιο με συμμετοχές από ολόκληρο το δημοκρατικό φάσμα και σημαντικά αυτοδιοικητικά στελέχη, με κοινωνική απήχηση.

Μετά την υποστήριξη του από το ΠΑΣΟΚ η υποστήριξη και από τον ΣΥΡΙΖΑ- ήδη  σ’ αυτό το ψηφοδέλτιο μετέχουν στελέχη του-  εξασφαλίζει  την επικράτησή του, έναντι του παραπαίοντος  υποψηφίου της ΝΔ.

Έτσι μετά από αλλεπάλληλες ήττες , ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετέχει στην  πρώτη δημοκρατική  νίκη απέναντι στον Μητσοτάκη.

Ωστόσο στην Κουμουνδούρου, δυο στελέχη, γνωστά για παλαιότερες σχέσεις τους με ισχυρό οικονομικό παράγοντα, επιχειρούν να στρέψουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε  υποψήφιο περιφερειάρχη που  έχει την υποστήριξη του ίδιου παράγοντα.

Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει την ευκαιρια και θα βρεθει ξανά με το μέρος των  ηττημένων. Εν τω μεταξύ θα χρεωθεί και με την αποδυνάμωση του  δημοκρατικού μετώπου- με αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία του ως κόμμα.

Είναι ακατανόητο ότι ενώ έχει ως επιλογή την συμμετοχή στην απομάκρυνση Πατούλη θα διασπάσει τις δημοκρατικές δυνάμεις που ενωμένες μπορούν να   εξασφαλίσουν την επικράτηση Σγουρού.

Κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να έχουν τους δικούς τους λόγους, έμμεσης στήριξης του αποτυχημένου περιφερειάρχη της ΝΔ. Ή να επιδιώκουν την εύνοια του προαναφερθέντος οικονομικού παράγοντα.

 Αλλα ο Σωκράτης Φάμελλος, ως προσωρινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,  δεν έχει λόγο να χρεωθεί αυτή την ήττα.   

Θα είναι αυτοπυροβολισμός η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί   στην πλευρά των δυνάμεων που θα  ανακτήσουν την Περιφέρεια Αττικής. 

Τι δεν καταλαβαίνουν στην Κουμουνδούρου;