Στέλιος Πέτσας: Κυνισμός

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Η τελευταία δήλωση δεν τον έθεσε εκτός κυβέρνησης. Τον θέτει όμως εκτός δημοσίου βίου. Ως σύμβολο αγοραίου κυνισμού…

Σε μια κυβέρνηση που δεν επιτρέπει να υποβάλλονται στον Πρωθυπουργό ανεπιθύμητες ερωτήσεις, είναι φυσικό να υπάρχουν χοντρόπετσοι υπουργοί που δεν επιτρέπουν σε όσους δεν προσαρμόζονται στην πολιτική της, να ζήσουν.

Ο Στέλιος Πέτσας ανήκει στο είδος δημοσίων προσώπων που αν δεν υπήρχαν δεν θα μπορούσε κανείς να τους φανταστεί.

Διαθέτει τα χαρακτηριστικά που δεν πρέπει να έχει ο πολιτικός: δεν τον λες ευφυή- για αυτό τον έκρυψαν στην ομώνυμη Εξεταστική Επιτροπή- δεν διακρίθηκε ποτέ σε κάτι, είναι κακός ομιλητής, δεν τον ψήφισε κανείς.

Από μια ομάδα, άφωνων, συνομιλητών της επί Σαμαρά, βρέθηκε «σοφός» του Μητσοτάκη- με αρχισοφό τον Γεραπετρίτη. Βγάλτε συμπέρασμα.

Στην πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη, διορίσθηκε ομιλούσα κεφαλή – ούτε ο Οικονόμου δεν τον φτάνει.

Πήρε μετάθεση στο υπουργείο Εσωτερικών, για να διαχειρίζεσαι αυτά για τα οποία αποπέμφθηκε ο Θεοδωρικάκος- που δεν είχε καταλάβει ότι στο Μητσοτακέικο κάποια θέματα δεν αγγίζονται.

Ο πολύς κόσμος νομίζει ότι ο Πέτσας είναι… λίστα. Ιδιαιτέρως κακόφημη.

Ως νεοφώτιστος, αφομοίωσε με ζήλο τον αμοραλισμό και την περιορισμένη ηθική δημοσίου λόγου του Νεομητσοτακικού περιβάλλοντος.

Στην πραγματικότητα το αφεντικό τον χρησιμοποίησε σαν βαποράκι διανομής εξαρτησιογόνου χρήματος, στη μιντιακή πιάτσα.

Αν ισχύουν όσα είπε ο Μαν. Κοττάκης- στην Αναστασία Γιάμαλη στο «Κόντρα»- η χάρη του θα φτάσει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου η Κομισιόν θα παραπέμψει τη διαβόητη «λίστα Πέτσα».

Σε μια κυβέρνηση που είναι γεμάτη «στόκους», ακροδεξιούς, ασύδοτους, κουτοπόνηρους, αριβίστες και σαράφηδες, ο Πέτσας είναι ο αφελής: κοινοποιεί όσα διδάσκουν στις συσκέψεις ως «κοινωνική πολιτική» ο Πατέλης και ο Σκυλακάκης.

Εκεί προφανώς κατάλαβε ότι αυτή την περίοδο «όποιος αρνείται να προσαρμοστεί, δυστυχώς πεθαίνει». “Αρνείται”. Δηλαδή;

Ως δημόσιο πρόσωπο, είναι πιστό αντίγραφο αυτού του δόγματος: προσαρμόζεται. Όταν το πήραν με τα λεμόνια, αντί συγγνώμης, ζήτησε ανάλγητα και τα ρέστα. Ως …Δαρβινολόγος!

Ο Πέτσας δεν έχει ιδιαίτερη πολιτική συγκρότηση, αλλά διαθέτει ένστικτο επιβίωσης . Τον βοήθησε να “τρουπώσει” -που έλεγε ο Κώστας Βουτσάς- στον Μητσοτακικό περίγυρο. Έστω περισσότερο ως κλητήρας, παρά ως πολιτικό στέλεχος.

Τώρα θέλει να μπει και στη Βουλή με ψήφο. Αλλά στην Ανατολική Αττική που θα πολιτευτεί, μάλλον θα γίνει αλοιφή ανάμεσα στον Γ. Βλάχο και τον Βορίδη.

Εκτός από πολιτικά ελλείμματα δεν είναι επικοινωνιακός, αφού έχει τις ιδιότητες του υδρογόνου: άχρωμος, άοσμος και άγευστος.

Ωστόσο αξιοποιεί ότι νομίζει ότι του εξασφαλίζει δημοσιότητα. Πχ στην καραντίνα της πανδημίας, μαζί με τη λίστα του διακινούσε- ως τεκμήριο «προσαρμογής»- μια φωτογραφία κουράς του, στο σπίτι από τη σύζυγό του!

Η τελευταία δήλωση δεν τον έθεσε εκτός κυβέρνησης. Τον θέτει όμως εκτός δημοσίου βίου. Ως σύμβολο αγοραίου κυνισμού…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR