Στο μυαλό του Νίκου Ανδρουλάκη

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Βασίλης Σκουρής

Οκτώ ερωτήσεις και απαντήσεις για το πού το πάει το ΠΑΣΟΚ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗ: ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κατ΄ ουσίαν δεν το θέλει, αλλά δεν το αποκλείει. Γνωρίζει πως αν η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρή και δεν σχηματιστεί κυβέρνηση από τις πρώτες κάλπες, τότε σε τυχόν δεύτερες εκλογές θα κινδυνεύσει με μεγάλη απώλεια ψηφοφόρων του. Για αυτό και ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα δέκα σημείων, πάνω στο οποίο θα καλέσει τα κόμματα εξουσίας να πάρουν θέση, αμέσως μετά τις εκλογές με απλή αναλογική, ελπίζοντας να αποφύγει την πίεση σε τυχόν δεύτερες κάλπες. Αν, όμως, η χώρα οδηγηθεί σε δεύτερες κάλπες, με πρώτη τη ΝΔ, αλλά χωρίς αυτοδυναμία, είναι σαφές πως το ΠΑΣΟΚ θα δεχθεί ασφυκτική πίεση: Από τον Μητσοτάκη, από τα συμφέροντα που στηρίζουν τον Μητσοτάκη, αλλά και τη λεγόμενη «δεξιά» πτέρυγα του κόμματός του, επικεφαλής της οποίας φέρεται να είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος. Το δίλημμα για μια τέτοια περίπτωση το έθεσε πρόσφατα στο Attica TV ο Άδωνις Γεωργιάδης: Ή συνεργαζόμαστε σε μια κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή πάμε σε τρίτες εκλογές. Έτσι, μπορεί να μην θέλει τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά –όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν- θα το σκεφτεί!

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: ΘΕΛΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο πρωθυπουργός επιδιώκει τον διεμβολισμό του ΠΑΣΟΚ, ώστε να λάβει τις ψήφους που απαιτούνται για ένα καλό ποσοστό στις κάλπες με απλή αναλογική, προκειμένου να είναι –όπως πιστεύει-πρώτοκόμμα και να διεκδικήσει με αξιώσεις αυτοδυναμία σε δεύτερες κάλπες. Για το σκοπό αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολύ πιθανόν να μην μπει καν σε συζήτηση μέσω των διερευνητικών εντολών που θα υπάρξουν από τις κάλπες με απλή αναλογική, αλλά να οδηγηθεί η χώρα (από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει πιθανότητα συγκρότησης κυβέρνησης προοδευτικών δυνάμεων από τον Αλέξη Τσίπρα) σε δεύτερες κάλπες, ώστε να εκβιαστεί η (πολυάριθμη είναι αλήθεια) ομάδα ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που θέλει τον Μητσοτάκη, αλλά θέλει τον Τσίπρα! Αν, όμως, χρειαστεί ο Μητσοτάκης όντως τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ για σχηματισμό κυβέρνησης σε δεύτερες κάλπες, ευελπιστεί το ΠΑΣΟΚ να είναι τόσο αδύνατο που θα καμφθεί!

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΡΙΤΗ: ΜΠΟΡΕΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ του ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πολύ δύσκολα. Η γνώμη του υπογράφοντος είναι ότι παρά τα όσα γράφονται ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο, όπως και η Νάντια Γιαννακοπούλου ή η Χαρά Κεφαλίδου. Από εκεί και πέρα …ποτέ μα ποτέ μην πεις ποτέ, παρά μόνο για τον εαυτό σου!

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ: ΓΙΑΤΙ Ο ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία πιθανότητα να είναι πρώτος στις εκλογές!

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΕΜΠΤΗ: ΠΟΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ; Αυτοδυναμία ΝΔ, ώστε να μην αντιμετωπίσει το δίλημμα των συνεργασιών. Μεγάλη διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να βυθιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε κρίση την επόμενη μέρα και το ΠΑΣΟΚ να την εκμεταλλευτεί, ανεβάζοντας τις μετοχές του στο χώρο της αντιπολίτευσης, επιδιώκοντας στρατηγικά να γίνει ξανά ο επικεφαλής της προοδευτικής παράταξης. Η δε στρατηγική του, κατ΄ ουσίαν αυτή τη στρατηγική υπηρετεί!

ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΚΤΗ: ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΝΙΑΙΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΕΙΤΕ ΜΕ ΝΔ ΕΙΤΕ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δύσκολο, πολύ δύσκολο. Ακόμα και σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας!

ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΒΔΟΜΗ: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΘΕΙ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ Ο ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δύσκολα, πολύ δύσκολα, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ναι.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΟΓΔΟΗ: ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΤΟΥ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟΥ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Να μείνει ένα κόμμα χωρίς ρόλο κα προοπτική. Να μην μπορέσει να ισχυριστεί ξανά πως θα είναι «ρυθμιστής των εξελίξεων» ή ότι «αποτελεί κόμμα-παράταξη». Σε ένα κόμμα που εν πολλοίς είναι κόμμα στελεχών, κάτι τέτοιο θα αποτελέσει τη χαριστική βολή!

ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΙDISEIS.GR