Συνέδριο προεκλογικό

Του Μελέτη Ρεντούμη

Το συνέδριο της ΝΔ ξεκίνησε τις εργασίες του πανηγυρικά στο Ζάππειο Μέγαρο τις προηγούμενες ημέρες και ολοκληρώθηκε στις 7/4/2024, με παρουσία πληθώρας μελών του κόμματος, μελών της κυβέρνησης και βέβαια του ίδιου του πρωθυπουργού, που έκανε μια σημαντική εναρκτήρια ομιλία αναφερόμενος αρκετά στην ιστορία του κόμματος από το 1974 μέχρι σήμερα και τα 50 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την μεταπολίτευση και μετά.

Βέβαια πάρα το περιβόητο Ιωβηλαίο και την εορταστική ατμόσφαιρα, ο πρωθυπουργός έδωσε προεκλογικά μηνύματα εν όψει ευρωεκλογών, μιλώντας για τον τρόπο που κινείται η αντιπολίτευση από την κεντροαριστερά μέχρι την άκρα δεξιά.

Παρά όμως το κλίμα συσπείρωσης του κόμματος και με τον αέρα ακόμη των θετικών δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός αναγκαστικά αναφέρθηκε στα θέματα της καθημερινότητας και στον πρόσφατο θάνατο της νεαρής κοπέλας έξω από αστυνομικό τμήμα, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να κάνει μια αυτοκριτική, να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να υποσχεθεί ότι πρέπει η κυβέρνηση να κάνει πολλά περισσότερα για το θέμα της ασφάλειας των πολιτών.

Είναι γεγονός πως ιδίως με την πίεση των ευρωεκλογών, που είθισται η ψήφος να είναι πιο χαλαρή αν όχι ψήφος διαμαρτυρίας, η κυβέρνηση πιέζεται από τα προβλήματα της καθημερινότητας, κυρίως από την ακρίβεια και την ασφάλεια, χωρίς εμφανή πρόοδο σε αυτά τα ζητήματα. 

Πρακτικά ο πρωθυπουργός προσπαθεί με κάθε τρόπο να υπερτονίσει στις δημόσιες εμφανίσεις του και στις περιοδείες του το έργο της κυβέρνησης, ώστε να αποφύγει ένα αντικυβερνητικό κίνημα και αφήγημα με αφορμή καθημερινά εγκλήματα που συμβαίνουν σε όλη την επικράτεια, που αναδεικνύουν με τραγικό τρόπο πολλές φορές, όλες τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος διαχρονικά.

Από την άλλη βέβαια η καθημερινότητα δεν μπορεί να περιμένει και τα ύψιστα δημόσια αγαθά όπως είναι η υγεία και η ασφάλεια, αναμένουν εδώ και καιρό τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, με στόχο να υπάρχουν απτά αποτελέσματα χωρίς δικαιολογίες ή συγκρίσεις με προηγούμενες κυβερνήσεις υπό τελείες διαφορετικές συνθήκες.

Ο λαός την δεδομένη περίοδο έχει ψηφίσει ΝΔ ακριβώς διότι αναμένει όχι μόνο νομοθετικές πρωτοβουλίες αλλά και την πιστή τήρηση των νόμων σε όλα τα επίπεδα χωρίς αστερίσκους.

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τα πανηγυρικά συνέδρια, η κυβέρνηση θα κριθεί συνολικά στις ευρωεκλογές και οφείλει να εντρυφήσει περισσότερο στην αποτελεσματικότητα του κράτους, με επίκεντρο την ασφάλεια των πολιτών παντού σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, πέρα από κομματικές σκοπιμότητες και δημοσκοπήσεις.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός