ΣΥΡΙΖΑ: Δυο μήνες ακραίας τοξικότητας έως την εκλογή αρχηγού- Υπαρκτό το σενάριο διαγραφής Κασσελάκη

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Αναζητείται υποψήφιος αντίπαλος για τον Στέφανο Κασσελάκη- Ο «εμφύλιος» με τον Πολάκη- Η Όλγα και ο Φάμελλος- Προς ένα αντίστροφο 2012.

Στην τελική πράξη του δράματος εισέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με την καθαίρεση Κασσελάκη, τον ορισμό του οδικού χάρτη για την εκλογή νέου προέδρου και την υποψηφιότητα του τέως προέδρου που στοχεύει την επανεκλογή του.

Η ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ: Η απόφαση του αποπεμφέντος προέδρου να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ και να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του και όχι να ιδρύσει νέο κόμμα, προϊδεάζει για ένα δίμηνο πρωτοφανούς τοξικότητας, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αποφασίσει να πορευτεί με μια πρωτοφανή αντιπαλότητα, προκειμένου να κινητοποιήσει κόσμο να τον ψηφίσουν. Στόχος του άλλωστε δεν είναι η προσέλκυση παλαιών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά νέων ψηφοφόρων, από τον απολιτίκ κυρίως χώρο. Δεν είναι δε τυχαίο ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στο επιτελείο του παίζει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, δίπλα στον Ευάγγελο Αντώναρο και Γιώργο Κύρτσο. Ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να εξαπολύσει πρωτοφανή επίθεση στους αντιπάλους του εκτιμώντας ότι σε αυτό το επίπεδο μπορεί να έχει οφέλη, με το κλίμα σαφώς και να βυθίζει ακόμα περισσότερο στην πολιτική ανυποληψία. Γιατί όμως ο Στ. Κασσελάκης δεν επέλεξε την ίδρυση νέου κόμματος που φέρεται να υπήρξε και η αρχική επιλογή του; Πρωτίστως γιατί χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ θα χανόταν η κρατική χρηματοδότηση, αλλά και γιατί ελάχιστοι βουλευτές θα τον ακολουθούσαν.

ΘΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ; Το ενδεχόμενο της διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη, εφόσον προβεί σε αντικαταστατικές πράξεις, είναι κάτι παραπάνω από ανοιχτό. Το γεγονός, άλλωστε, ότι το έφερε στο τραπέζι η Όλγα Γεροβασίλη και το έθεσε δημοσίως με άρθρο του στην «Αυγή» ο Θανάσης Καρτερός. Η απειλή της διαγραφής ωστόσο θα υποβαθμιστεί το επόμενο διάστημα, καθώς η πλειοψηφία επιδιώκει να χρεώσει την πόλωση στην πλευρά Κασσελάκη.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ: Ο Παύλος Πολάκης είναι η μία σίγουρη υποψηφιότητα. Οι «87» θα οδηγηθούν πλέον σε μια υποψηφιότητα, με τις επιλογές να είναι η Όλγα Γεροβασίλη και ο Σωκράτης Φάμελλος να είναι οι επικρατέστεροι. Έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες, με τον Σωκράτη Φάμελλο σε επίπεδο στελεχών να είναι η προτιμότερη επιλογή, αλλά άλλα στελέχη να πιέζουν για την Όλγα Γεροβασίλη. Πολύ πιθανή θεωρείται η υποψηφιότητα του Νίκου Παππά, ώστε να διαπραγματευτεί την επόμενη μέρα με έναν εκ των δυο που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο, στόχο που θα έχει και τυχόν υποψηφιότητα της Ρένας Δούρου. Την καταγραφή έχει ως στόχο ο Νικόλας Φαραντούρης, ενώ δύσκολα θα υπάρξει και άλλη υποψηφιότητα.Unmute

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ; Αναμφίβολα ναι. Ιδίως στην περίπτωση που εκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης η διάσπαση θα πρέπει να θεωρείται βεβαία, όπως βέβαιο θα πρέπει να πρέπει να θεωρείται πως σε μια τέτοια περίπτωση θα συγκροτηθεί και νέα κοινοβουλευτική ομάδα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΝΑ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ 2012; Το πιθανότερο. Το ΠΑΣΟΚ να αναδειχθεί στον βασικό πόλο της προοδευτικής παράταξης εκτοπίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια αντίστροφη πορεία από το 2012, οπότε ξεκίνησε η προηγούμενη αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος. Σε μια τέτοια περίπτωση, πάντως, θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στην ανασύνθεση της κεντροαριστεράς, που για πολλούς θεωρείται η μόνη λύση για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις επόμενες εκλογές.

(Το κείμενο έχει γραφτεί την Παρασκευή και δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Στο Καρφί» που κυκλοφορεί από το Σάββατο)