Τέμπη: Η φωτογραφία – απόδειξη για το εύφλεκτο φορτίο

Μια φωτογραφία-ντοκουμέντο που τραβήχτηκε δύο μόλις λεπτά μετά τη φονική σύγκρουση της επιβατικής και της εμπορικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη δημοσίευσε σήμερα η “Realnews”, με τον Αλέξανδρο Κόντη να υπογράφει το σχετικό ρεπορτάζ.

Στην εν λόγω φωτογραφία φαίνεται το δεύτερο βαγόνι του Intercity 62 να έχει πάρει φωτιά. Δίπλα του ο μετασχηματιστής του τρένου με τα έλαια σιλικόνης, παραμένει ανεπηρέαστος από τις φλόγες. Είναι σύμφωνα με τους ειδικούς που την επεξεργάστηκαν, η απόδειξη ότι οι εκρήξεις προκλήθηκαν από άλλο αδήλωτο φορτίο.

Δείτε τη φωτογραφία-ντοκουμέντο που δημοσίευσε η Realnews:

Realnews

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Αλέξανδρος Κόντης:

«Το ρολόι έδειχνε 11.23. Είχαν περάσει μόλις 120 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που το Intercity 62 είχε συγκρουστεί με το εμπορικό τρένο, το οποίο κατευθυνόταν προς την Αθήνα. Στη φωτογραφία-ντοκουμέντο που φέρνει στη δημοσιότητα η Realnews, φαίνεται πως εκείνη τη στιγμή το δεύτερο βαγόνι του επιβατικού τρένου έχει ήδη τυλιχτεί στις φλόγες. Πρόκειται για το βαγόνι που λειτουργούσε ως εστιατόριο και στο οποίο σύμφωνα με τους πραγματογνώμονες των συγγενών των θυμάτων, έχασαν τη ζωή τους 27 από τα 57 θύματα της τραγωδίας. Την ίδια στιγμή, ο μετασχηματιστής του Intercity, ο οποίος περιέχει τα -περιβόητα πλέον- έλαια σιλικόνης, παραμένει σχεδόν άθικτος! Για την ακρίβεια, ο μετασχηματιστής είχε υποστεί μια μικρή ρωγμή από τη σύγκρουση, η οποία δεν προκάλεσε παρά ελάχιστη διαρροή ελαίων. Το σημαντικό όμως είναι ότι, ενώ το δεύτερο βαγόνι έχει αναφλεγεί, λίγο μετά τη σύγκρουση ο μετασχηματιστής παραμένει ανεπηρέαστος από τις φλόγες.

Η εικόνα αυτή, σύμφωνα με τους ειδικούς που την επεξεργάστηκαν με τη χρήση AI, είναι αδιάψευστος μάρτυρας ότι οι εκρήξεις που ακολούθησαν τη σύγκρουση των τρένων προκλήθηκαν όχι από τα έλαια σιλικόνης, αλλά από κάποιο άλλο εύφλεκτο φορτίο, το οποίο δεν είχε ποτέ δηλωθεί. Η φωτογραφία, τραβηγμένη μόλις δύο λεπτά μετά τη φονική σύγκρουση, περιλαμβάνεται στη δικογραφία που έχουν στα χέρια τους οι δικαστικές Αρχές, οι οποίες ερευνούν τις ευθύνες της τραγωδίας. Παράλληλα, η ίδια εικόνα αναμένεται να συμπεριληφθεί και στην έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) για τα αίτια του φονικού δυστυχήματος.»

Η «ανατομία» της έκρηξης

Το ρεπορτάζ συνεχίζει αναφέροντας πως «οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γάνδης και οι Έλληνες ερευνητές του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, για να αποδείξουν το ενδεχόμενο η έκρηξη να προκλήθηκε από ένα αδήλωτο φορτίο με εύφλεκτα υλικά, προχώρησαν σε μια πραγματική “ανατομία” της. Ερευνώντας τα υπάρχοντα βίντεο, με ακρίβεια κλασμάτων δευτερολέπτων, διαπίστωσαν πως οι εκρήξεις προκλήθηκαν από πτητικούς υδρογονάνθρακες, βάσει και της μορφής της πυρόσφαιρας. Σε εικόνες, που επίσης αναμένεται να περιλαμβάνονται στα τελικά πορίσματα, φαίνεται πως 1,6 δευτερόλεπτα μετά την πρώτη έκρηξη, η πυρόσφαιρα έχει διάμετρο 42 μέτρων. Οι εκρήξεις διαρκούν λίγο περισσότερο από 8 δευτερόλεπτα και έπειτα η πυρόσφαιρα αρχίζει να διαλύεται. Το αποκορύφωμα των διαστάσεών της καταγράφεται στα 8,26 δευτερόλεπτα. Εκείνη τη στιγμή η διάμετρος της πυρόσφαιρας έχει φτάσει τα 80 μέτρα! Ακόμη, ένα επιπλέον στοιχείο που φέρεται να ενισχύει το σενάριο ύπαρξης πτητικών υδρογονανθράκων, είναι το μαύρο χρώμα του καπνού που ελκύεται μετά τις εκρήξεις.

Σε σχετικό άρθρο της Realnews που επίσης υπογράφει ο Α. Κόντης, αναφέρεται ότι η έκθεση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναμένεται να περιλαμβάνει μια σειρά από αυστηρές συστάσεις ακόμα και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον τρόπο επιτήρησης των πεπραγμένων των ελληνικών κυβερνήσεων στις σιδηροδρομικές μεταφορές. Η πολυαναμενόμενη έκθεση έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί στις 27 Φεβρουαρίου, μια ημέρα πριν από τη συμπλήρωση δύο ετών από το έγκλημα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ έχει εντοπίσει τραγικές παραλείψεις και σοβαρά κενά ασφαλείας στους ελληνικούς σιδηροδρόμους. Ως αποτέλεσμα, η έκθεσή του αποτελεί κόλαφο σχεδόν για όλους τους φορείς, τους οργανισμούς και τις εταιρείες που εμπλέκονται με τις σιδηροδρομικές μεταφορές στην Ελλάδα.