Τα διεθνή ΜΜΕ για την ψήφιση του νομοσχεδίου που νομιμοποιεί τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

«Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες ορθόδοξες χριστιανικές χώρες που επέτρεψαν τέτοιες ενώσεις», τονίζει το Reuters, συμπληρώνοντας: «Αν και τα μέλη του κεντροδεξιού κόμματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της Νέας Δημοκρατίας, απείχαν ή καταψήφισαν το νομοσχέδιο, κέρδισε αρκετή υποστήριξη από την αριστερή αντιπολίτευση σε μια σπάνια επίδειξη διακομματικής ενότητας παρά την τεταμένη συζήτηση».

ομοφυλα ζευγαρια

«Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ορθόδοξη χριστιανική χώρα που νομιμοποιεί τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου», είναι ο τίτλος της βρετανικής εφημερίδας Guardian. «Σε μια σπάνια επίδειξη κοινοβουλευτικής συναίνεσης, 176 βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου την Πέμπτη. Άλλοι 76 απέρριψαν τη μεταρρύθμιση, ενώ δύο απείχαν από την ψηφοφορία και 46 δεν ήταν παρόντες».

ομοφυλα ζευγαρια

«Η Ελλάδα νομιμοποίησε τον γάμο ομοφύλων και τα ίσα γονικά δικαιώματα για τα ομόφυλα ζευγάρια την Πέμπτη, καθώς οι νομοθέτες ψήφισαν ένα νομοσχέδιο που διχάζει την ελληνική κοινωνία και προκάλεσε σφοδρή αντίθεση από την ισχυρή Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας», αναφέρουν οι New York Times.

“Αν και η Ελλάδα έγινε η 16η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επέτρεψε τους γάμους ομοφύλων, είναι το πρώτο ορθόδοξο χριστιανικό έθνος που ψήφισε τέτοιο νόμο. Η χώρα επέκτεινε τις συμβάσεις συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια το 2015, αλλά δεν επέκτεινε τα ίσα γονικά δικαιώματα εκείνη την εποχή.

new york times 1a7a6

«Η Ελλάδα νομιμοποιεί τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου για πρώτη φορά σε μια ορθόδοξη χριστιανική χώρα» γράφει το CNN:. «Παρόλο που η Ελλάδα εισήγαγε το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια πριν από σχεδόν μια δεκαετία υπό την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο οι βιολογικοί γονείς των παιδιών σε αυτές τις σχέσεις αναγνωρίζονταν ως νόμιμοι κηδεμόνες. Τώρα, οι ομόφυλοι γονείς μπορούν και οι δύο να αναγνωριστούν ως νόμιμοι γονείς των παιδιών τους».

«Η προετοιμασία για την ψηφοφορία ήταν μια δύσκολη μάχη με τα συναισθήματα να βρίσκονται στα ύψη. Δεν επρόκειτο ποτέ να είναι εύκολη. Στην Ελλάδα η ώθηση προήλθε από ένα κεντροδεξιό κόμμα με πολλούς από τους ψηφοφόρους του να υποστηρίζουν τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες», αναφέρει ακόμα το αμερικανικό μέσο.

«Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ορθόδοξη χώρα που νομιμοποιεί τον πολιτικό γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων», αναφέρει το Associated Press.

ομοφυλα ζευγαρια

«Τα ζευγάρια του ίδιου φύλου θα μπορούν πλέον να υιοθετούν νόμιμα παιδιά μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης στο κοινοβούλιο με ψήφους 176-76», αναφέρει το BBC, συμπληρώνοντας:

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι ο νέος νόμος θα καταργήσει “με τόλμη μια σοβαρή ανισότητα”. Όμως έχει διχάσει τη χώρα, με τη σθεναρή αντίσταση να καθοδηγείται από την ισχυρή Ορθόδοξη Εκκλησία. Οι υποστηρικτές της πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα».

«Είναι η πρώτη χώρα στη νοτιοανατολική Ευρώπη που έχει ισότητα στο γάμο».