Τα μυστήρια της ΕΥΠ

Του Γ. Λακόπουλου

Μετά την ευδόκιμη -και ανέφελη-θητεία του Γιάννη Ρουμπάτη στην ΕΥΠ η κυβέρνηση άρχισε τις εκπλήξεις με την πιο ευαίσθητη υπηρεσία της χώρας. Πρώτα ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να την πάρει υπό την εποπτεία του.

Κανένα πρόβλημα, έτσι κι αλλιώς υπό την εποπτεία του εκάστοτε πρωθυπουργού είναι. Τώρα απλώς δεν θα παρεμβάλλεται κανένας υπουργός ανάμεσα στον ίδιο και την ΕΥΠ.

Αυτό είναι καλό ή κακό; Λάθος ερώτημα από  την ώρα που οι πολίτες του έχουν εμπιστευθεί την τύχη τους.

H  έκπληξη είναι ότι αυτή τη φορά η διοίκηση της υπηρεσίας αναζητήθηκε στον… ιδιωτικό τομέα. Και βρέθηκε ο κατάλληλος άνθρωπος: ένας «σεκιουριτάς», όπως έγραψαν οι εφημερίδες  προτιμήθηκε από οποιονδήποτε κρατικό λειτουργό με προγενέστερη θητεία σε συναφείς τομείς,  και θα εγκατασταθεί στον 7ο όροφο του ουρανοξύστη της Κατεχάκη..

Επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες , έχει σημασία πώς η κυβέρνηση παρουσίασε την πρωτοτυπία της :

««Για τη διάρθρωση της ηγεσίας της ΕΥΠ υιοθετήθηκε το ίδιο πρότυπο που επελέγη και για τη σύνθεση της κυβέρνησης. Με απλά λόγια, η υπηρεσία ενισχύεται με πρόσωπα που διαθέτουν τεχνοκρατική επάρκεια και έχουν αποδείξει την αξία τους στον επαγγελματικό στίβο ώστε να έχουν κριθεί με όρους αποτελεσματικότητας, απαλλαγμένοι από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που χαρακτήριζαν άλλες εποχές.

 Το πρότυπο αυτό υπηρετεί η επιλογή να τοποθετηθεί ο Παναγιώτης Κοντολέων  διοικητής της ΕΥΠ, επιλογή με την οποία επιχειρείται μια τομή στην ιστορία της υπηρεσίας με στόχο την αναμόρφωσή της. Πρόκειται για καταξιωμένο στέλεχος με σημαντική καριέρα στον τομέα της ασφάλειας, που τυγχάνει επίσης εκτίμησης και στο εξωτερικό, σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα παραδοσιακά συνεργάζεται. Με την επιλογή αυτή ακολουθείται το επιτυχημένο παράδειγμα μυστικών υπηρεσιών άλλων χωρών στις οποίες επικεφαλής τέθηκαν πρόσωπα που δεν σταδιοδρόμησαν σε αυτές»,

Κάνει εντύπωση η πολυλογία εκεί που θα αρκούσε μια τυπική ανακοίνωση. Για  αυτές τις υπηρεσίες όσο λιγότερο γίνεται λόγος δημοσίως, τόσο το καλύτερο. Η κυβερνητική ανακοίνωση προκαλεί δημόσια συζήτηση,  καθώς περιέχει περίεργα στοιχεία.

Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ προέρχεται από μια ιδιωτική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών «ασφαλείας»: από όσα δημοσιεύθηκαν έχει μακρόχρονη εμπειρία ως υψηλόβαθμο στέλεχος στο χώρο της παροχής υπηρεσιών ιδιωτικής ασφάλειας και σταδιοδρόμησε σε μια  πολυεθνική που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα.

Το θέμα είναι ότι η κρατική υπηρεσία που ανέλαβε δεν παρέχει τέτοιες υπηρεσίες. Είναι δημόσιος οργανισμός κατασκοπείας και αντικατασκοπείας, συν η αρμοδιότητά της σε θέματα τρομοκρατίας και πολύ σοβαρού και διεθνούς εγκλήματος, όπως είναι τα ναρκωτικά κλπ.

Κατά τον νόμο 3649/2008  «αποστολή της Ε.Υ.Π. είναι η εντός του πλαισίου του Συντάγματος και των νόμων αναζήτηση, συλλογή, επεξεργασία και γνωστοποίηση στις αρμόδιες αρχές των πληροφοριών που αφορούν:

  • Στην προστασία και προώθηση των πολιτικών, οικονομικών, στρατιωτικών και εν γένει εθνικών στρατηγικών συμφερόντων της Χώρας.
  • Στην πρόληψη και αντιμετώπιση δραστηριοτήτων που συνιστούν απειλή κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος, των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ασφάλειας του Ελληνικού Κράτους, καθώς και του εθνικού πλούτου της Χώρας.
  • Στην πρόληψη και αντιμετώπιση δραστηριοτήτων τρομοκρατικών οργανώσεων, καθώς και άλλων ομάδων οργανωμένου εγκλήματος». (http://www.nis.gr/portal/page/portal/NIS/)

Ποια ακριβώς εμπειρία έχει επί αυτών ο νέος διοικητής της; Η εταιρία του, σύμφωνα με τις διαφημίσεις της, αναλαμβάνει «επανδρωμένες και εποχούμενες φυλάξεις, υπηρεσίες μεταφοράς και διαχείρισης αξιών, ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, συμβουλευτικές υπηρεσίες». ( https://www.g4s.com/el-gr/who-we-are).

Αν παρόλα αυτά έχει γνώση του -εθνικού- τομέα που αναλαμβάνει δεν πρέπει να την ξέρουμε, μαζί με το πλήρες βιογραφικό με τους τίτλους και τα προσόντα του;» – ώστε να η διατυπώνονται ποικίλες εκδοχές από τα ΜΜΕ;

Αλλιώς οι πονηρεμένοι απορούν: επίκειται αλλαγή της φυσιογνωμίας και των δράσεων της υπηρεσίας  που μόνο ένας ιδιώτης θα αναλάμβανε; 

Η κυβέρνηση προβάλλει ότι ο νέος διοικητής προκρίθηκε γιατί «χαίρει εκτίμησης στο εξωτερικό». Καλό αυτό- αν και σ’ αυτές τις υπηρεσίες καλύτερο είναι να τοποθετείται κάποιος που χαίρει εκτίμησης στο εσωτερικό. Αλλά κι εδω απαιτούνται διευκρινίσεις.

Σε ποιο ακριβώς «εξωτερικό» χαίρει εκτίμησης -πέραν των εταιριών «Σεκιούριτι»; Σε χώρες «με τις οποίες η Ελλάδα παραδοσιακά συνεργάζεται» απαντάει η κυβέρνηση; Δηλαδή;  Όνομα δεν έχουν αυτές οι χώρες; Και τι σημαίνει ότι έχουν σε εκτίμηση έναν ιδιώτη που πουλάει ένα συγκεκριμένο είδος υπηρεσιών ασφαλείας;

Από τις αναφορές στα ΜΜΕ προκύπτει ότι ο νέος διοικητής της ΕΥΠ είναι ικανός άνθρωπος και επιτυχημένος  επαγγελματίας. Μένει να αποδειχθεί. Σ’ αυτά τα θέμα αρχή άνδρα δείκνυσι. Θα αξιολογηθεί  όταν παραδώσει στον επόμενο. Οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών δεν έχουν το «προνόμιο» να διατυμπανίζουν το έργο τους.

Από κυβερνητικής πλευράς όμως κάτι δεν κολλάει στην προβαλλόμενη φιλοσοφία διαχείρισης μιας μυστικής υπηρεσίας, όπως είναι σε τελευταία ανάλυση η ΕΥΠ. Θα ήταν ευχής έργο να μην έχουν αρχίσει να μπαίνουν ιδέες και να μην χρειαστούν εξηγήσεις  για το ακριβές περιεχόμενο της «τομής στην ιστορία της ΕΥΠ με στόχο την αναμόρφωσή της».  Αυτά τα θέματα δεν χωράνε πειράματα και  ιδεοληψίες…

ΥΓ. Κι άλλο μυστήριο. Ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι ο απελθών διοικητής της ΕΥΠ τον ενημέρωνε, επί κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς με εντολή του΄τότε Πρωθυπουργού-  Όπως ενδεχομένως και τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων. Σε κάθε περίπτωση δηλαδή ο Κυριάκος  Μητσοτάκης, πολιτευόμενος με τον τρόπο του στην αντιπολίτευση, γνώριζε όσα έπρεπε να γνωρίζει για να εθνικά θέματα. Και γιατι ευχαρίστησε του Ρουμπάτη και όχι τον αφεντικό του;Αξιοσημείωτο…