Τα φρούρια παράγουν τρομοκρατία, δεν την αποτρέπουν

EPA/STEPHANIE LECOCQ

Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣΜε τους καπνούς από τις θανατηφόρες βόμβες των Βρυξελλών, ακόμη στον αέρα βγήκαν ξανά στο μεϊντάνι οι γνωστοί φλούφληδες και συμβουλεύουν με την αυθεντία τους ότι η Ευρώπη  πρέπει να γίνει  φρούριο για να μην κινδυνεύουν οι πολίτες τους από τους μουσουλμάνους τρομοκράτες. Δεν χρειάζεται πολύ για να καταλάβει κανείς ότι, στο γαλαζοαίματο μυαλό τους, όλοι οι μουσουλμάνοι είναι τρομοκράτες.

Αυτοί οι θεωρητικοί της μισαλλοδοξίας είναι παρόντες σε κάθε δραματικό γεγονός αυτής της μορφής. Κάθε δολοφονική επίθεση είναι γι’ αυτούς αφορμή για να εκθέσουν ανιστόρητες απόψεις και αντικοινωνικές θεωρίες. Τις εκμεταλλεύονται  για να προωθήσουν το ρατσισμό τους. Οι μόνοι  καλοί μελαμψοί γι’αυτούς είναι οι Φιλιππινέζες του σπιτιού τους. Οι άλλοι πρέπει να μείνουν έξω από το φρούριο.

Όταν όμως ο Δημ.  Αβραμόπουλος ως αρμόδιος επίτροπος  για τη μετανάστευση σπεύδει να προειδοποιήσει ότι δεν πρέπει να γίνει φρούριο η Ευρώπη δεν εκφράζει απλώς γνώμη. Διατυπώνει τη θέση της πιο πολιτισμένης περιοχής της  ανθρωπότητας. Τα ανοιχτά σύνορα -που δεν σημαίνουν, φυσικά, σύνορα χωρίς έλεγχο- είναι κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και της Δημοκρατίας.

Ο Ζαν Κλωντ Γιουνκερ   σημειώνει αυτές τις ημέρες την αποτυχία των ευρωπαικων χωρών να ενσωματώσουν ΄οσους ερχονται απο άλλου’  και καταδικάζει οσους  αρνούνται την εσμωμάτωνση. Η   Ανκελα Μέρκελ  δηλωνει ΄’ να βρούμε και να τιμωρήσουμε τους ενόχους’ .

Και οι δυο  προσπαθουν να αποτρέψουν τη διάδοση της συλλογικης ευθύνης και της μισαλλογοξιας που θα κανει την  Ευρωπη φρουριο και   θα διχάσει τις κοινωνίες της  . Υποδηλώνουν οτι δεν πρέπει να  καταπατηθουν  οι ευρωπαικές κατακτησεις  και αξίες σε ότι αφορά τη  Δημοκρατία, τις Ελευθερίες, την Αλληλεγγυη και την ανοχή στη Διαφορετικότητα. Οι  φωτισμένοι πολιτικοί της Ευρώπης συντάσονται με της δυο ηγέτες που στέκονται στο ύψος  τους  αυτη τη δυσκολή περίοδο.

Δεν έχει νόημα να εξηγήσει κανείς σε όσους τα παρακάμπτουν  αυτά ότι η τρομοκρατία δεν είναι αποτέλεσμα της ανόητης θεωρίας τους κατά την οποία οι μουσουλμάνοι μισούν το δυτικό τρόπο ζωής και θέλουν να τον καταστρέψουν. Ότι το Ισλάμ στέλνει  στρατιές στην Ευρώπη με τη μορφή προσφύγων και μεταναστών. Ότι πρόσφυγες και  μετανάστες δεν υπάρχουν, αλλά όλοι αυτοί που στενάζουν στην Ειδομένη ή πνίγονται στο Αιγαίο, είναι συγκαλυμμένοι πράκτορες του Χαλιφάτου.

Στη λογική τους δεν χωράει τίποτε  άλλο από το συρματόπλεγμα μέσα στο οποίο θα εγκαταστήσουν τον  βίο τους και  θα διαδίδουν τις σαχλαμάρες τους. Αν ζούσαν την εποχή των σταυροφοριών θα ήταν γελωτοποιοί  στις ακολουθίες των μεγαλοσταυροφόρων.

Σήμερα είναι απλώς απολογητές όσων δημιούργησαν την πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής  από την οποία ξεπηδούν οι τρομοκρατικές ομάδες που φανατίζουν και στρατολογούν νέους ανθρώπους για να σκορπίσουν το θάνατο, πιστεύοντας ότι εκδικούνται για το  θάνατο που γνώρισαν οι  δικοί τους άνθρωποι από τις βόμβες των δυτικών.

Οι θεωρίες για την μετατροπή της Ευρώπης σε φρούριο, που θέλουν να βάλουν τους μουσουλμάνους σε καραντίνα, είναι συμπληρωματικές  των κηρυγμάτων που κάνουν οι  οργανωτές των τυφλών χτυπημάτων. Είναι η άλλη όψη στα κηρύγματα των μουλάδων. 

Βοηθούν τους τζιχατζιστές να στρατολογούν  νεαρούς ‘μαχητές αυτοκτονίας’ μεταξύ των μουσουλμάνων γιατί τους εμφανίζουν να δρουν υπέρ των μουσουλμάνων. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί, υποφέρουν από το Χαλιφάτο, την Αλ Κάιντα και τις λοιπές τρομοκρατικές σέχτες.

Η Ευρώπη πράγματι βρίσκεται σε πόλεμο με την τρομοκρατία. Αυτός ο πόλεμος έχει τη ρίζα του στις δικές της επεμβάσεις για να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα σε βάρος άλλων λαών.

Δεν βρίσκεται σε  πόλεμο με τους λαούς και τους πολιτισμούς  που επικαλείται η τρομοκρατία. Βρίσκεται σε πόλεμο με συγκεκριμένες οργανώσεις, πίσω από τις οποίες συχνά κρύβονται συμφέροντα. Όταν δεν συμβαίνει δυτικές κυβερνήσεις να έχουν συμβάλει στην εδραίωση αυτών των οργανώσεων σε κάποια φάση.

Οι κήρυκες του μίσους απέναντι στο μίσος,  πιστεύοντας ότι προσφέρουν υπηρεσίες σε κάποιους, τροφοδοτούν τον ίδιο  φόβο που προκαλούν οι τρομοκράτες. Το πρόβλημα της τρομοκρατίας δεν θα λυθεί με φράκτες και οπλοπολυβόλα εναντίον  δικαίων και αδίκων, επειδή έχουν άλλη θρησκεία, άλλη γλώσσα και άλλη κουλτούρα. Δεν θα  λυθεί αν πλακώνουμε στο δρόμο όποιον δεν είναι σαν εμάς. Ούτε φυσικά αν  κρεμάσουμε τον γείτονα επειδή έρχεται  από αλλού.

Θα λυθεί αν η Δύση σταματήσει να εξαθλιώνει τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς στον τόπο τους -πότε με την σιδερόφραχτη παρουσία της και πότε με την στήριξη τυραννικών καθεστώτων- ,αλλά και στον τόπο της με τη γκετοποίηση και την εξαθλίωση.

Αν προσφέρει- σαν ανταπόδοση, όχι σαν επέμβαση- σ’ αυτούς τους πληθυσμούς  τη βοήθεια που χρειάζονται για να μορφωθούν. Να ζήσουν με βάση τον πλούτο τους και να απαλλαγούν από τις τυραννίες στις οποίες δασκαλεύονται και οι τρομοκρατικές οργανώσεις.

Το παιχνίδι της τρομοκρατίας δεν θα κριθεί στην Ευρώπη απομονώνοντας εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες και καλλιεργώντας την εχθρότητα. Και φυσικά μόνο άσχετοι και ακροδεξιοί θα πίστευαν ότι μπορεί να παρεμποδιστεί η μετακίνηση ανθρώπων με τη χρήση βίας.

Οι Ευρωπαίοι χρειάζονται επαρκή αστυνομική προστασία, απέναντι σε οποιονδήποτε απειλεί τη  ζωή τους. Οι αρχές ασφαλείας τους πρέπει να είναι οργανωμένες και να έχουν πληροφόρηση απέναντι σε κάθε πιθανό έγκλημα. Αλλά οι ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν χρειάζονται την ξενοφοβία, ειδικά στην  περίοδο της παγκοσμιοποίησης.

Η Ευρώπη πρέπει να πολεμήσει με βάση τις αξίες της την τρομοκρατία. Όχι μεταφέροντας το απαρτχάιντ στην επικράτεια της όπως  εισηγούνται οι  θεωρητικοί του διαχωρισμού των ανθρώπων στους μέσα στο φρούριο και στους απέξω.