Τι επιδίωξε ο κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ;

Του Χάρη Τσιόκα

  

1Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τα θέματα που αναδεικνύονται ως ατζέντα συνομιλιών στις συναντήσεις του με το πρόεδρο Μπάιντεν όχι μόνο δεν καθησυχάζουν, αλλά εντείνουν την αγωνία για τα πραγματικά θύματα, κυρίως στην οικονομική και κοινωνική οργάνωση της Ευρώπης και της χώρας. 

  Ο κ. Μπάιντεν εκπροσωπώντας με επιμονή τον στόχο της γεωστρατηγικής, ενεργειακής και χρηματιστηριακής ηγεμονίας, αλλά και της ενίσχυσης των πολεμικών βιομηχανιών, της λεγόμενης «Δύσης», «ξέχασε» την συμβολή των ΗΠΑ στη διπλωματική διέξοδο του πολέμου, πιέζοντας για δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες που ενισχύουν και παρατείνουν την πολεμική σύγκρουση προκειμένου να διασφαλίσει μονοπωλιακές συμφωνίες προνομιακές για τα ολιγοπώλια που εκπροσωπεί επιζήμιες για την Ευρώπη, τις οικονομίες και την κοινωνική συνοχή.

 Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε να συνομιλεί όχι ως «γέφυρα» της Ευρώπης συμβολής για την Ειρήνη, αλλά ως άνευ όρων σύμμαχος , στον πολεμικό ανταγωνισμό Ανατολής – Δύσης .

 Και όλα αυτά σε βάρος της χώρας, που αμφισβητούνται τόσο τα κυριαρχικά δικαιώματα όσο και ο ρόλος της στις νέες περιφερειακές ισορροπίες που διαμορφώνονται νοτιανατολικά της Ευρώπης.

Το χειρότερο είναι πως, πέρα από τα «έπεα πτερόεντα», ρίχνει νερό στο μύλο του ανταγωνισμού των πολεμικών εξοπλισμών προκειμένου να αποσπάσει στιγμιαίους λεκτικούς βερμπαλισμούς από τους εκπροσώπους των πολεμικών βιομηχανιών των ΗΠΑ και καμία πρακτική δέσμευση.

 «Ξεχνώντας» πως είναι άλλο πράγμα οι διαπραγματεύσεις για την αμυντική θωράκιση και άλλο η άκριτη ένταξη στους ψυχροπολεμικούς εξοπλισμούς που καταστρέφουν οικονομίες και λαούς.

Ο απολογισμός αυτής της επίσκεψης γράφεται ήδη με μελανά γράμματα όσο και αν τα συστημικά κέντρα παραμορφώνουν την ειδησεογραφία.

Τα γεγονότα ήδη παραπέμπουν στην ανάγκη προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με δική της εξωτερική και αμυντική πολιτική

 Και για αυτό το θέμα όχι μόνο σιωπά, αλλά αποστρέφει το πρόσωπο του ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ.

Αποφεύγει να επισκεφθεί χώρες στην Ευρώπη που διεκδικούν την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και θεωρούν ότι στη θέση του πολεμοκάπηλου ΝΑΤΟ πρέπει να διαμορφωθεί ενιαία Ευρωπαϊκή αμυντική και εξωτερική πολιτική που θα συμβάλει στην διπλωματική διέξοδο του πολέμου και όχι μόνο.

2: Γιατί χρειάζεται η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση 

  Η Ευρώπη έχει λόγους να διεκδικήσει μια μεγάλη συμφωνία ειρήνης απο τα Ουράλια μέχρι τον Ατλαντικό που δεν θα αμφισβητεί μεταπολεμικές συμφωνίες, το διεθνές δίκαιο και δεν θα εισάγει τον αναθεωρητισμό.

  Είναι η ώρα λοιπόν σ’ αυτή την κατεύθυνση να διαμορφωθούν πλειοψηφίες στην Ευρώπη και την Ελλάδα που θα συμβάλουν θετικά.

Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγη και στην νέα πλειοψηφία δεν μπορεί να χωρούν οι πολιτικές της ΝΔ, πολύ περισσότερο κυβερνητική συμμετοχή που θα αλλοιώνει τους στόχους της νέας προοδευτικής διακυβέρνησης.

 Μετά απο μια περίοδο περιθωριοποίησης η κοινωνία μπορεί και πρέπει να καταστεί ενεργός και πάλι για να εφαρμοστεί ένα διαφορετικό κοινωνικό και παραγωγικό μοντέλο με ενεργό τη χώρα /γέφυρα ειρήνης στους ψυχροπολεμικους ανταγωνισμούς.