Το νέο “ελληνικό όνειρο”, ο Αλέξης Τσίπρας και οι start uppers της Θεσσαλονίκης

Του Νίκου Λακόπουλου

Το πακέτο της “αντιλιτότητας” ανακοινώθηκε με αύξηση του κατώτατου μισθού, μείωση εισφορών και φόρων, αλλά και επιστροφές κρατήσεων, επιδότηση ενοικίου, προσλήψεις, αναλογικό ΕΝΦΙΑ, μείωση ΦΠΑ -μέσα στην επόμενη διετία. Ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη επανέλαβε πολλές φορές τη λέξη “όραμα”- για την Ελλάδα της επόμενης εποχής.

Ο προεκλογικός αγώνας άρχισε με δώρα στους  ενστόλους, πανεπιστημιακού, δικαστικούς κ.α. -μέχρι το τέλους του έτους, ακόμα και για τον ΠΑΟΚ. Η μείωση φόρων, εισφορών από την επόμενη χρονιά -σταδιακά και σε βάθος τετραετίας- εντάσσεται σε ένα σχέδιο “ολιστικής ανάπτυξης” για “δίκαιη ανάπττυξη”. Οι συντάξεις μπορεί να μην περικοπούν, αφού δεν είναι αναγκαίο, αλλά ο πρωθυπουργός δεν θα κάνει κάτι που να ανησυχήσει τους εταίρους, δηλαδή ο στόχος του 3,5% πλεονάσματος να τεθεί σε κίνδυνο.

«Αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε από τα τελικά στατιστικά στοιχεία, θα την εξηγήσουμε το επόμενο διάστημα στους ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν, οπού θα παρουσιάσουμε, όπως όλες οι χώρες της ευρωζώνης, περί τα μέσα Οκτωβρίου, τον προϋπολογισμό του 2019. Ήδη διαφαίνεται ότι οι εταίροι μας  αποδέχονται και είναι και ευτυχείς για τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Αλλά εμείς ταυτόχρονα θα τους εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό, πέρα από αχρείαστο δημοσιονομικά είναι μη διαρθρωτικό αλλά και αντιαναπτυξιακό».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας με τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων ήταν πιο σαφής: “Ο φορολαϊκισμός απομακρύνει από το πραγματικό πρόβλημα, που δεν είναι τόσο το μέσο απόλυτο επίπεδο φορολογίας, όσο η άνιση κατανομή των φόρων”. “Δεν είμαστε μια οποιαδήποτε κανονική χώρα. Έχουμε υποστεί χρεοκοπία”.

Οι πρώτες αναγνώσεις των “εξαγγελιών” δείχνουν μέτρα που απευθύνονται άμεσα στην οικονομία με συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και μεγαλοστομίες για “τη χώρα που μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο στην περιοχή κι ανοίγει τις πύλες της στη νέα εποχή».

Ανάμεσα στις γραμμές της ομιλίας του Αμερικάνου υπουργού περνάει η μεγάλη ιδέα του “ενεργειακού κόμβου”, αλλά και αναφορές για κοιτάσματα στο Αιγαίο με μια είδηση πως η Exxon-Mobil μόλις κέρδισε την προσφορά για έρευνες ανοικτά της Κρήτης.

Η Avis επέστρεψε στην ελληνική αγορά με επενδύσεις ύψους 300 εκατ. δολαρίων, οι εταιρίες Hyatt, Marriott και Wyndham ανοίγουν νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα και η Tesla άνοιξε νέο ερευνητικό γραφείο. «Tο 2018 είναι πραγματικά το έτος της Αμερικής στην Ελλάδα» έγραψε σε ένα πρόσφατο άρθρο του, ο Τζέφρυ Πάιατ, ο Αμερικάνος πρέσβης που είναι ενθουσιασμένος από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά και από την συνεργασία των δύο χωρών.

Εκσυγχρονισμός του ελληνικού στόλου των F-16, αμερικανικές επιχειρήσεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης , εγκατάσταση μη εξοπλισμένων MQ-9 στη Λάρισα. Τα ελικόπτερα Chinook – CH-47 που είχαν νωρίτερα παραχωρηθεί στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις- χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια των  πυρκαγιών στην Αττική.

Το Ελληνικό Ναυτικό κάνει κοινές επιχειρήσεις με την Ομάδα Κρούσης του Harry S. Truman και το αμερικανικό πλοίο μαζί με τα ελικόπτερα Blackhawk φτάνει στη ΔΕΘ, όσο ο Έκτος Στόλος κάνει βόλτες στη Μεσόγειο- για να προστατεύσει κατ’ αρχήν την γεώτρηση στη Εxxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά για τακτική – προγραμματισμένη άσκηση στην περιοχή.

Η παρουσία των αμερικανικών εταιριών στη ΔΕΘ αυτή τη χρονιά είναι εντυπωσιακή: Microsoft, Google, CocaCola, Cisco, Visa, IBM, Intralot, Pfizer, Hewlett-Packard. “Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα και την οικονομία της” θα πει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος στον πρωθυπουργό. “Η Ελλάδα αφήνει πίσω την κρίση και πορεύεται σε ένα περιβάλλον με περισσότερη ανάπτυξη και ασφάλεια για την περιοχή” θα απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Ελλάδα μοιάζει με κάποιον που πέρασε μια περίοδο πείνας και δεν πρέπει να φάει πολύ κι απότομα.  Οι αγορές, οι δανειστές όλος ο κόσμος παρακολουθεί τις πρώτες κινήσεις της μεταμνημονιακής εποχής με την υποψία και για μερικούς την βεβαιότητα ότι ο ασθενής θα κυλήσει πάλι σε παλιές κακές συνήθειες.

Από την άλλη πλευρά η αυτοθαυμαζόμενη αξιωματική αντιπολίτευση ανησυχεί μήπως της …κλέψει ο Τσίπρας το πρόγραμμα- μήπως τελικά δεν γίνει ποτέ πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι πια αυτός που φώναζε Go Home Merkel ή συμμετείχε σε διαδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης από άκρου σε άκρου.

“Οι ΗΠΑ είναι η χώρα της καινοτομίας πια” και ο Γιάννης Δραγασάκης συζητά εγκάρδια με τους άλλοτε “φονιάδες των λαών”. Ο Νίκος Παππάς δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του καθώς κατεβαίνει από το τρένο των ελληνικών startups, όπου οι start uppers αναλαμβάνουν να δώσουν μια κάποια υπόσταση στο “ελληνικό όνειρο” που διατυπώνει ο Αλέξης Τσίπρας:  “Αριστερός σημαίνει να επιδιώκεις την ανάπτυξη της χώρας σου”.

Η έκφραση “Ισχυρή Ελλάδα” επανέρχεται ως διατύπωση με  δρακόντεια μέτρα ασφαλείας υπό τον φόβο προβοκάτσιας και εκτρόπων. Τα επιτελεία έχουν καταρτίσει ειδικά σχέδια  με τη συμμετοχή Αμερικάνων πρακτόρων. Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το  Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το ΠΑΜΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Λαϊκή Ενότητα και το ΚΚΕ(μ-λ), ακόμα και ένστολοι αστυνομικοί διαδηλώνουν λίγα μέτρα πιο πέρα. Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει και είναι όλοι εδώ.

Από μια πρώτη ματιά στο “πακέτο εξαγγελιών” φαίνεται πως το πλάνο του Αλέξη Τσίπρα αφορά την επόμενη τετραετία και για την αντιπολίτευση δεν έχει δικαίωμα να προνομοθετεί μέτρα για την επόμενη κυβέρνηση- που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να ακυρώσει.«Η οικονομική κατάσταση της χώρας παραμένει κρίσιμη. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη και δεν υπάρχει πλέον και το μαξιλάρι ασφαλείας των εταίρων μας”  αναφέρει ένα αντικυβερνητικό site που δημιουργήθηκε πρόσφατα με τίτλο  mayresselides.gr.από τη Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή η ΝΔ θέλει ένα ακόμα μνημόνιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα γυρίσει από την Θεσσαλονίκη με ενισχυμένη την εικόνα του ως ο ηγέτης που στηρίζουν όχι μόνο οι Ευρωπαίοι, αλλά και οι ΗΠΑ. Η ΝΔ φαίνεται να αντιπολιτεύεται μια κατάσταση που δεν υπάρχει πλέον μέσα σε συνθήκες που διαμορφώνει διαρκώς ο Αλέξης Τσίπρας.

Η κυβέρνηση έχει όλο το χρόνο να ξεδιπλώσει μια κοινωνική πολιτική που εκφράζεται από την φράση του Αλέξη Τσίπρα σε πρόσφατη συνέντευξη για την«ανάκτηση πολλών βαθμών ελευθερίας για την ελληνική κυβέρνηση» –δηλαδή πλέον «αποφασίζουμε μόνοι μας».

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά από καιρό δείχνει πως η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 29% έναντι 19% του ΣΥΡΙΖΑ -το Κινάλ στην τέταρτη θέση και το κόμμα του Καμμένου, όπως και το Ποτάμι- μένουν εκτός Βουλής.

Καθώς η μπάντα του στρατού παίζει το «We will rock you» των Queen, οι start uppers ξετυλίγουν τα όνειρά της στη Θεσσαλονίκη, ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει τις ικανότητές του στο μπάσκετ και κάπως έτσι μπαίνουμε στη “νέα εποχή”.

«Η αδιάφορη ομιλία του σε μια σιδηρόφρακτη πόλη με 5.500 αστυνομικούς ήταν το κύκνειο άσμα ενός κυνικού πρωθυπουργού που εξαπάτησε, ταπείνωσε, φτωχοποίησε και δίχασε του Έλληνες” θα σχολιάσει η Νέα Δημοκρατία. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι σαφές ότι ζητά μια νέα τετραετία.

Οι επόμενες μέρες θα δείξουν αν ο Αλέξης Τσίπρας πείσει με το “όραμά” του, αλλά η θετική εικόνα της ανάπτυξης που σημαίνει νέες ελπίδες είναι ένα καλύτερο “πακέτο” από αυτό της αντιπολίτευσης της γκρίνιας και της μεμψιμοιρίας. που υπόσχεται μια επιστροφή σε ένα κακό παρελθόν.

Η ιστορία μας διδάσκει πως κερδίζει αυτός που έχει ένα πακέτο από το μέλλον -ιδιαίτερα όταν μια χώρα μόλις έχει βγει από μια καταστροφή, όπως η Ελλάδα. Αρκεί να μην είναι ένα άδειο πακέτο.