Το ντοκιμαντέρ του Κώστα Βάκκα «Το χρυσό κάλυμμα»

 

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνεχίζει τις προβολές του μηνιαίου κύκλου με τίτλο «Ιστορικά ντοκιμαντέρ Ελλήνων δημιουργών», στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στον Ταύρο.

Τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, (ώρα 19:00), θα πραγματοποιηθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ, «Το χρυσό κάλυμμα» (1992, 50’), παραγωγής ΕΡΤ ΑΕ, σε σενάριο- σκηνοθεσία Κώστα Βάκκα.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει το χρονικό της μεταφοράς χρυσού και άλλων πολύτιμων αντικειμένων από την Ελλάδα σε χώρες του εξωτερικού, πριν από τη γερμανική εισβολή στη χώρα το 1941. Η Ελλάδα υπήρξε η μόνη χώρα που κατάφερε να φυγαδεύσει τα διαθέσιμά της σε χρυσό στο εξωτερικό για να διαφύγουν τη γερμανική αρπαγή.

Χρυσές λίρες, πλάκες χρυσού και κοσμήματα που φυλάσσονταν στα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Ελλάδος στην Αθήνα μεταφέρθηκαν αρχικά στην Κρήτη και από εκεί μέσω Σούδας στην Αλεξάνδρεια για να καταλήξουν στην Πρετόρια, στην Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Αφρικής. Εκεί παρέμεινε ο ελληνικός χρυσός μέχρι την ασφαλή επιστροφή του στην Ελλάδα το 1944.

Το χρονικό αυτό βασίζεται σε στοιχεία που είχε συγκεντρώσει ο συγγραφέας Ηλίας Βενέζης, καθώς και ο υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος Σωκράτης Κοσμίδης, ο οποίος μαζί με δύο άλλους συναδέλφους του είχε πάρει μέρος στην αποστολή της διάσωσης του θησαυρού, ενώ μαινόταν ο πόλεμος. Κατά την αφήγηση των γεγονότων παρεμβάλλεται πλούσιο κινηματογραφικό και έντυπο αρχειακό υλικό.

Την προβολή θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Κώστας Βάκκας ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

(Τηλεφωνικές κρατήσεις: 210 3418011, Δευτέρα.-Παρασκευή 10:00-17:00)

 Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ- Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος -Τ: 210 3418051  |  www.piop.gr