Το προγραμματικό και καταστατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Από τις 14 έως τις 17 Μαΐου θα διεξαχθεί το προγραμματικό και καταστατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για τη μετεξέλιξη του κόμματος, σε αυτό που επιδιώκει η ηγεσία του αλλά και «επιτάσσουν» οι ψηφοφόροι του με τη δυναμική που του έχουν δώσει: «Στην ραχοκοκαλιά της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης», όπως τόνισε και ο Αλέξης Τσίπρας.
Αυτή ήταν και η απόφαση του πρόσφατου Πολιτικού Συμβουλίου, όπου σφραγίστηκε η «ατζέντα Τσίπρα» για τον μετασχηματισμό και τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε μέσω του ανοίγματος να επιτευχθεί η αντιστοίχησή του με την εκλογική του βάση.

Όπως υπογραμμίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ «στόχος είναι να απευθυνθούμε σε κάθε πολίτη που συμφωνεί με τις αρχές της Διακήρυξης, να δώσουμε αποτελεσματικά τη μάχη για τον πολλαπλασιασμό της οργανωτικής βάσης του κόμματος με την αξιοποίηση του isyriza.gr και με τη δημιουργία νέων οργανώσεων σε κάθε δήμο και σε κάθε κοινωνικό χώρο και μαζικό φορέα».

Το σχέδιο επτά σημείων, το οποίο αποφασίστηκε στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει:

  1. Στόχος μας η δημιουργία ενός μεγάλου ανοιχτού, ριζοσπαστικού και δημοκρατικού κόμματος της Σύγχρονης Αριστεράς. Ενός κόμματος που φιλοδοξεί να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της Προοδευτικής Παράταξης και να διαμορφώσει τους όρους μιας νέας Προοδευτικής πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας. Στη βάση ενός ριζοσπαστικού και ταυτόχρονα ρεαλιστικού προγράμματος Προοδευτικής Διακυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος και με το οποίο θα δώσουμε τη μάχη για μια νέα νίκη της προόδου έναντι της συντήρησης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
  2. Η απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει και να δημιουργήσει μία νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κόμματα, το πολιτικό σύστημα και τους πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία δεν πρόκειται να συναινέσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου. Οι πολιτικές συγκλίσεις είναι αναγκαίες σε προγραμματική βάση και με ορίζοντα μία νέα προοδευτική πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία.
  3. Το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, θα πραγματοποιηθεί 14 – 17 Μαΐου 2020 και θα είναι ένα Συνέδριο συνέχειας και τομής ταυτόχρονα.
  4. Οι θέσεις του 3ου Συνεδρίου θα αποτελούνται από το τρίπτυχο της Διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, καθώς και τον απολογισμό της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος μέχρι αρχές Φλεβάρη να έχουν εγκριθεί οι θέσεις για το 3ο Συνέδριο από την ΚΕΑ.
  5. Το Συνέδριο θα είναι προγραμματικό και καταστατικό, συνεπώς μέσα στο Γενάρη θα συγκροτηθεί με ευθύνη του Πολιτικού Συμβουλίου και Επιτροπή για το καταστατικό.
  6. Το Διεθνές Συνέδριο για την αποτίμηση της «Πρώτης φοράς Αριστερά» και τη διεθνή εμπειρία Προοδευτικής Διακυβέρνησης θα διεξαχθεί το τριήμερο 2-4 Απριλίου 2020
  7. Το επόμενο διάστημα θα εντατικοποιηθεί η καμπάνια εγγραφής νέων μελών στη βάση της διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

ΑΠΟ ΤΟ TVXS