Του Νίκου Γαλάτη
Αυτή τη φορά στις Βρυξέλλες δεν γελάνε με την υπόθεση Γεωργίου που αναπέμπεται στην Δικαιοσύνη αν και είχε απαλλαγεί για δεύτερη φορά. Το θέμα της διόγκωσης του ελλείμματος θα αποτελέσει και πάλι αντικείμενο δικαστικής αποτίμησης -αν και είναι θέμα πολιτικής και μάλιστα μικροπολιτικής. “Η υπόθεση Γεωργίου παίρνει πλέον κωμικοτραγικές διαστάσεις εθνικού διασυρμού και δυστυχώς ο ελληνικός λαός θα ζήσει ακόμα χειρότερες καταστάσεις” θα γράψει αθηναϊκό site.
Οι Θεσμοί είχαν ζητήσει να κλείσει το θέμα. Η Eurostat με έγγραφό της έχει ταχθεί υπέρ της άποψης ότι ο τότε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου εφάρμοσε τους κανόνες της. Το έλλειμμα του 2009 ήταν 15,1% του ΑΕΠ. Κανένα εθνικό δικαστήριο δεν έχει αρμοδιότητα να κρίνει ή να πιστοποιήσει τη μεθοδολογία της Eurostat.
Όπως σχολιάζει εφημερίδα της Φραγκφούρτης «ο Καμμένος αναζητεί διαρκώς νέες δυνατότητες για να προβάλλει αποτελεσματικά το κόμμα του στο κοινό. Η επόμενη απόφαση για τον Γεωργίου αναμένεται στις 31 Ιουλίου. Επιπλέον, έχει ήδη καταδικαστεί σε 12 μήνες φυλάκισης με αναστολή για συκοφαντική δυσφήμηση. Συνολικά έχει ζήσει έξι δίκες, λέει διαμαρτυρόμενος ο Γεωργίου, και σχολιάζει ότι έτσι κάθε επικεφαλής στατιστικής αρχής θα σκέφτεται τι αριθμητικά στοιχεία θέλει να δημοσιοποιήσει».
Τα στοιχεία του 2010 πιστοποιήθηκαν από τη Eurostat, μετά από επιτόπιο έλεγχο της της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών της Κομισιόν. Το Συμβούλιο των κρατών-μελών, περιλαμβανομένης της Ελληνικής Δημοκρατίας, έχει δεχθεί αυτά τα στοιχεία -και πάλι κανένα εθνικό δικαστήριο δεν έχει αρμοδιότητα επί αποφάσεων του Συμβουλίου των Κ-Μ. Η Ελλάδα δεν «εντάχθηκε στα μνημόνια» με έλλειμμα 15,1% αλλά με έλλειμμα 12,5%, που αναθεωρήθηκε τον Απρίλιο του 2010 σε 13,7%. Το 15,1% ήταν η τελική καταγραφή τον Οκτώβριο του 2010.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν νόμο του κράτους και οφείλουν να παράγουν έννομες συνέπειες. Οι καταγγελίες για μπει στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης, το 2011, το ενδεχόμενο να υπήρξε τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009 προκειμένου να μπει η χώρα στο μηχανισμό στήριξης οφείλονται στην κ. Γεωργαντά που υποστήριξε πως ο Ανδρέας Γεωργίου παρέβη το νόμο, έχοντας «άμεσο δόλο» και πως «είχε σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ηθικό και υλικό όφελος».
«Ήρθε με εντεταλμένη υπηρεσία. Ήθελε να πάρει θέση μετά στη Goldman Sachs. Αν το είχε πει στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής δε θα επιλεγόταν ως πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ αλλά ούτε καν ως μέλος διότι δεν είχε θέση καθηγητού» είχε πει τότε η κ. Γεωργαντά και κατέληξε στο συμπέρασμα πως το έλλειμμα του 2009 ήταν γύρω στο 4 με 5%.
«Είχαμε ένα από τα χαμηλότερα ελλείμματα του 2009. Είχαμε χρέη αλλά μπορούσαμε και πληρώναμε τα χρέη μας γιατί είχαμε οικονομική δραστηριότητα. Ο Γεωργίου οδήγησε σε παρατεταμένη ύφεση και μεγάλης διάρκειας» κατέθεσε στο δικαστήριο όσο από το ακροατήριο ακούστηκαν χειροκροτήματα και φωνές: «Προδότες», «κρεμάλα στο Σύνταγμα», «Όλοι μέσα».
H κατήγορος του Γεωργίου αποφαίνεται πώς το έλλειμμα ήταν 4-5% και ότι ο Γεωργίου -αν και φαίνεται να ανέλαβε πέντε μήνες μετά το μνημόνιο- ήταν άνθρωπος φυτευτός από το ΔΝΤ και ήθελε- αυτό το λέει η ίδια- να πάρει θέση στη Γκόλντμαν Σακς. Αλλά για ποιο λόγο το ΔΝΤ να θέλει κάτι τέτοιο, όταν ο Γ. Παπανδρέου, έβαζε “μέσο” τον Στροσ Καν για να ενταχθεί; H υπόθεση παίρνει εδώ πλέον διαστάσεις συνωμοσίας.
Ας θυμίσουμε πως “ο άνθρωπος που αποκάλυψε τα έργα και τις ημέρες του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ” καταγγέλλοντάς τον για την παραποίηση των στοιχείων που διόγκωσαν το έλλειμμα της χώρας οδηγώντας την στα χέρια της τρόικας- όπως έγραψε η ‘Δημοκραία” στις 20/06/2016 το απόγευμα- ταξίδευε προς τη Θεσσαλονίκη όταν “στο ύψος της Θήβας, ένα μαύρο τζιπ, την χτύπησε με δύναμη στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου της και στη συνέχεια εξαφανίστηκε.
«Κάποιοι απ’ έξω φαίνεται ότι έχουν ενοχληθεί από τις αποκαλύψεις και τα στοιχεία που έχω καταθέσει για το πώς αλλοίωσαν τα στοιχεία και θέλουν με κάθε τρόπο να προστατεύσουν τους ανθρώπους τους που κατηγορούνται για ηθική αυτουργία. Κάποιοι θέλουν να μου κλείσουν το στόμα. Από ότι έμαθα μέχρι και τον Αλμούνια επιστράτευσαν για να πουν ότι ο Καραμανλής φταίει και ο Παπανδρέου τα έκανε όλα καλά! Το μαύρο αυτό τζιπ με παρακολουθούσε από τον Ωρωπό. Έτρεχα εγώ, “άνοιγε” και αυτός. Πήγαινα πιο αργά, έκανε το ίδιο. Στο ύψος της Θήβας με χτύπησε με δύναμη από πίσω και εξαφανίστηκε βολίδα. Το σοκ ήταν μεγάλο. Δεν πρόλαβα να δω τον αριθμό και εξαφανίστηκε με ταχύτητα μόλις με χτύπησε.
Η συνωμοσία κατά της χώρας παίρνει πλέον μυθιστορηματικές και αστυνομικές διαστάσεις. Οι δυνάμεις που έβαλαν τον Γεωργίου να οδηγήσει τη χώρα στην Τρόικα αποπειρώνται να δολοφονήσουν την βασική μάρτυρα. Η προσπάθεια να βρεθεί στον Γεωργίου η ευθύνη για την πορεία της χώρας, όπως και το κάρφωμα των προηγούμενων κυβερνήσεων από τις επόμενες, προκαλούν από γέλιο οργή πλέον στις Βρυξέλλες, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του Μαργαρίτη Σχινά: “το σύστημα με το οποίο λειτουργεί πλέον η στατιστική υπηρεσία είναι «αποτελεσματικό».
“Μεγάλη κάψα έχει πιάσει τους «Financial Times» με τη νέα παραπομπή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου σε δίκη. Η παγκόσμια ναυαρχίδα του νεοφιλελεύθερου οικονομικού Τύπου επανήλθε στο θέμα μετά το δημοσίευμα της ανταποκρίτριάς της στην Αθήνα Κέριν Χόουπ την περασμένη Κυριακή και μάλιστα με άρθρο στο editorial της” θα γράψει η Εφ. των Συντακτών. “Το γενικό συμπέρασμα αυτού του άρθρου συνοψίζεται στο μην ενοχλείτε τις ανεξάρτητες αρχές, μην ψάχνετε για αποδιοπομπαίους τράγους σε αυτές, αφού υπεύθυνοι για την κρίση της Ελλάδας είναι οι (εκλεγμένοι) πολιτικοί”.
“Η «Ζωή ζει» γιατί είναι ταγμένη να θρέψει την ελπίδα ότι θα έρθει η ώρα που θα πληρώσουν τα πιράνχας του ντόπιου και ξένου οικονομικού κατεστημένου για τα οικονομικά τους εγκλήματα σε βάρος ενός ολόκληρου λαού, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος” θα πει ο βουλευτής Νικολόπουλος. “Έντρομοι και κάθιδροι οι μηχανορράφοι της σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας, αλλά και προκλητικοί και ασύδοτοι, προσπάθησαν μάταια να φιμώσουν την φωνή της αλήθειας”.
Η Ζωή Γεωργαντά συνέχισε το ταξίδι της με περιπολικό. Τις προάλλες επανέλαβε πως “ο Γεωργίου οδήγησε σε παρατεταμένη ύφεση και μεγάλης διάρκειας”. Αυτή η προσπάθεια να αποδοθεί στο δόλο ενός γραφειοκράτη το Μνημόνιο και η πορεία της χώρας απαλλάσσει την επόμενη ηγεσία από τις ευθύνες για την πολιτική διαχείριση και δημιουργεί το ερώτημα αν δεν είχε ανάγκη η χώρα που πήγαν τα πάνω από 300 δισ. που πήρε και γιατί τα πήρε.
“Μέσα σ ένα κλίμα γενικευμένης παράνοιας, αναζητήθηκε και βρέθηκε το εξιλαστήριο θύμα, στο πρόσωπο του τότε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Α. Γεωργίου, ο οποίος ως γνωστόν κατηγορήθηκε από την κυρία Ζωή Γεωργαντά, πολιτευτή αργότερα στα ψηφοδέλτια των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ότι σκοπίμως «φούσκωσε» το έλλειμμα «για να μπει η χώρα σε Μνημόνιο. Παρά το ότι η κατηγορία ήταν έτσι κι αλλιώς εξωφρενική, δεδομένου –εκτός των άλλων-ότι ο άνθρωπος είχε αναλάβει τα καθήκοντά του 5 μήνες(!) μετά την υπογραφή του Μνημονίου, ο Γεωργίου ήταν άλλο ένα χαρακτηριστικό θύμα του αντι-μνημονιακού κανιβαλισμού και βρέθηκε κατηγορούμενος για «κακουργηματική απιστία κατά του Δημοσίου»! θα γράψει η πρώην ευρωβουλευτής και δημοσιογράφος Άννυ Ποδηματά.
“Ο κ. Γεωργίου, αφού σύρθηκε για χρόνια στα δικαστήρια, απηλλάγη το καλοκαίρι με βούλευμα για το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της «ψευδούς βεβαίωσης», που αφορούσε την υποτιθέμενη τεχνητή διόγκωση των στοιχείων του 2009, με στόχο να υπαχθεί η Ελλάδα σε Μνημόνιο!”
Στις 24 Αυγούστου 2016 η Επιτροπή καλεί τις ελληνικές αρχές «να αντιμετωπίσουν ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση κατά την περίοδο 2010-2015 και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από παρόμοιους αβάσιμους ισχυρισμούς». Προτρέπει επίσης τις ελληνικές αρχές «να υποστηρίξουν και να διατηρήσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, καθώς και την ανεξαρτησία του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ελληνική στατιστική νομοθεσία και στη δέσμευση του 2012 για την αξιοπιστία των στατιστικών».
Σχετική επιστολή υπογεγραμμένη από τον αντιπρόεδρο Βλάντις Ντομπρόβσκις και τους Επιτρόπους Μοσκοβιτσί και Τίσεν απεστάλη στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. “Νομίζω ότι ζω σε έναν παράδοξο κόσμο. Αυτοί που παράγουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, που έχουν επικυρωθεί πολλάκις από διεθνείς θεσμούς, διώκονται, ενώ αυτοί που τα αμφισβητούν και ήταν υπεύθυνοι για τα πλαστά στατιστικά στοιχεία του παρελθόντος δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα» δήλωσε στην εφημερίδα ο Ανδρέας Γεωργίου.
Μια βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι «η υπόθεση έχει προκαλέσει την οργή οικονομολόγων και στατιστικολόγων ανά τον πλανήτη, που θεωρούν ότι ο κ. Γεωργίου έχει καταστεί αποδιοπομπαίος τράγος για τους πολιτικούς της Ελλάδας, οι οποίοι αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη της χρηματοοικονομικής κατάρρευσης της χώρας ή την ιδιοκτησία του αμφιλεγόμενου επταετούς προγράμματος δημοσιονομικής και δομικής προσαρμογής».
Τελικά ο Γεωργίου ξαναθωώνεται, ξαναπαραπέμπεται για τρίτη φορά. “Την ώρα που η Δικαιοσύνη αναιρεί το βούλευμα με το οποίο απαλλάχθηκε ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, η κυβέρνηση σπεύδει να τον αποζημιώσει για τα δικαστικά του έξοδα. Επιβεβαιώνεται πλήρως η υποτακτικότητα της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των απαιτήσεων των τοκογλύφων δανειστών” θα γράψει η News Bomb.
Το έργο συνεχίζεται…