Υπέρ… συμφερόντων

Toυ Παναγιώτη Τζανετή

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με τις προβλέψεις της εξέλιξης της πανδημίας είναι σαφείς και κατηγορηματικοί. Ο Μάιος και ο Ιούνιος θα είναι μήνες εφιαλτικοί. Τα μαθηματικά μοντέλα προσομοίωσης της μετάδοσης του ιού, με δεδομένες τις σημερινές τιμές του επιδημιολογικού φορτίου, δείχνουν ότι τους δύο επόμενους μήνες ο αριθμός των κρουσμάτων θα παραμείνει υψηλός, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία θα φτάσει τους 1.500. Όταν το γενικό σύνολο των εξοπλισμένων και στελεχωμένων κλινών ΜΕΘ για όλες τις παθήσεις και όχι μόνο για ασθενείς COVID19, είναι μόλις 1.200.

Στις ίδιες προβλέψεις καταλήγουν και οι λοιμωξιολόγοι, στηρίζοντας τις εκτιμήσεις για την έξαρση της πανδημίας και την αύξηση των διασωληνωμένων, στο άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων τον Απρίλιο. Επιλογές των οποίων οι συνέπειες θα εμφανιστούν τους επόμενους μήνες. Εν μέσω λοιπόν αυτής της ζοφερής κατάστασης στην οποία οδήγησε η αναποτελεσματική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί ένα άλμα στο κενό και μάλιστα χωρίς δίχτυ προστασίας.

Ανακοινώνει προοδευτική άρση των απαγορευτικών μέτρων και άνοιγμα του τουρισμού μέχρι τα μέσα Μαίου.

Είναι σαφές ότι η απόφαση αυτή ήταν προειλημμένη και ελήφθη ερήμην των ειδικών και ανεξάρτητα από την εξέλιξη της πανδημίας. Δεν είναι δυνατόν οι επιστήμονες, που στις πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, το απόγευμα να εισηγούνται στην επιτροπή την πλήρη άρση των μέτρων.

Η υπόθεση αυτή ενισχύεται μετά την δημοσίευση κάποιων από τα πρακτικά της επιτροπής των ειδικών, όπου έγινε πλέον σαφές ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με πολιτικά και όχι με επιστημονικά κριτήρια. Αυτή η θλιβερή πραγματικότητα άλλωστε, δικαιολογεί και την αποτυχία των φαινομενικά σκληρών, πλην όμως απολύτως αναποτελεσματικών απαγορευτικών μέτρων που εφαρμόστηκαν από το Νοέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα.

Δε νομίζω ότι υπάρχει σώφρων άνθρωπος που μπορεί να εξηγήσει με υγειονομικά κριτήρια τη λογική στην οποία στηρίχθηκε η απόφαση της άρσης των απαγορευτικών μέτρων, εν μέσω της χειρότερης μέχρι τώρα επιδημιολογικής έξαρσης. Η πιο λογική εξήγηση είναι ότι υπερίσχυσαν οι πιέσεις της αγοράς, η οποία έφτασε πέραν των ορίων της κι αυτό όχι ως αποτέλεσμα του lockdown αυτού καθ’ εαυτού, αλλά εξ αιτίας της κυβερνητικής πολιτικής της μη επαρκούς υποστήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Σε πλήρη αντίθεση με ό,τι συνέβη στην Ευρώπη, όπου η πραγματική οικονομία άντεξε επειδή οι κυβερνήσεις επένδυσαν διψήφια ποσοστά του ΑΕΠ τους σε αυτήν.

Με αποτέλεσμα εμείς με το μονοψήφιο ποσοστό στήριξης της οικονομίας, να έχουμε τώρα διψήφιο ποσοστό ύφεσης, ενώ εκείνοι με τα διψήφια ποσοστά στήριξης, να έχουν μονοψήφιους δείκτες οικονομικής ύφεσης.

Εκείνο το οποίο είναι ξεκάθαρο πάντως, είναι ότι το εγχείρημα του ανοίγματος του τουρισμού στηρίζεται στην εκτίμηση ότι οι τουρίστες που θα έρθουν στην Ελλάδα είτε θα είναι εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού τεστ. Οπότε, σύμφωνα με τον συλλογισμό αυτό, οι τουρίστες δεν θα μεταφέρουν τον ιό από το εξωτερικό.

Ως εδώ άριστα. Όμως στην Ελλάδα, από τα μέσα Μαίου και μετά δεν θα κυκλοφορούν μόνον εμβολιασμένοι τουρίστες. Θα κυκλοφορούν και μη εμβολιασμένοι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι θα εργάζονται στον τουρισμό, στην εστίαση, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στις υπόλοιπες υπηρεσίες. Με δεδομένη δε την αναμενόμενη έξαρση της πανδημίας τους επόμενους μήνες, το αποτέλεσμα θα είναι η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης λόγω μετάδοσης του ιού μεταξύ των Ελλήνων.

Εκτός κι αν περιμένουμε από τα self tests, η αξιοπιστία των οποίων όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, ελέγχεται ως πολύ χαμηλή. Ήδη ανακοινώθηκε ότι στον επανέλεγχο 9.500 περίπου αρνητικών αποτελεσμάτων, βρέθηκαν περισσότερα από 1.700 θετικά δείγματα. Που δείχνει ένα ποσοστό ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων της τάξης του 20%. Και μόνον αυτό αρκεί για την ανατροφοδότηση και επιδείνωση της πανδημίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μαθαίνει από τα λάθη της, καθώς φέτος είναι η δεύτερη φορά που την πατάει με το άνοιγμα του τουρισμού. Η πρώτη ήταν πέρσι το καλοκαίρι. Όπου σε μια χώρα με μηδενικό επιδημιολογικό φορτίο, το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς προφυλάξεις και χωρίς προϋποθέσεις, εισήγαγε χιλιάδες κρούσματα του ιού, τα οποία μετέδωσαν γρήγορα τη νόσο, οδηγώντας στο δεύτερο και φονικό κύμα του φθινοπώρου.

Τώρα είναι η δεύτερη φορά. Σε μια χώρα η οποία εδώ και 3 εβδομάδες κατατάσσεται πρώτη στην Ευρώπη σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, αποφασίζουν την χαλάρωση των μέτρων και την άρση των απαγορεύσεων, προκειμένου να εξυπηρετήσουν το άνοιγμα του τουρισμού.

Με κίνδυνο την επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης και την υπονόμευση των προοπτικών της καλοκαιρινής σαιζόν. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, έλεγαν οι αρχαίοι. Αν υπολογίσουμε και τα θεμελιώδη λάθη αφενός μεν στον μη έλεγχο των εστιών υπερμετάδοσης της νόσου, όπως ΜΜΜ, σχολεία κλπ και αφετέρου στη μη θωράκιση του ΕΣΥ, η κυβέρνηση δεν αμαρτάνει δεύτερη, αλλά τέταρτη κατά σειρά φορά.

Η αποτυχία της υγειονομικής διαχείρισης της πανδημίας, σε όλες τις εκφάνσεις της, έχει έναν κοινό παρονομαστή. Πίσω από όλες τις περιπτώσεις των εσφαλμένων επιλογών στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, κρύβεται πάντα η εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

  • Είτε πρόκειται για τα ΜΜΜ, τα οποία δεν βελτίωσαν και δεν ενίσχυσαν επειδή σκοπεύουν να τα ιδιωτικοποιήσουν,
  • είτε πρόκειται για το ΕΣΥ, το οποίο δεν θωράκισαν γιατί σκοπεύουν να το ιδιωτικοποιήσουν, μέσω ΣΔΙΤ,
  • είτε πρόκειται για το άνοιγμα της αγοράς, στο οποίο προχώρησαν άρον άρον επειδή δεν ενίσχυσαν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζομένους, αλλά επιλεκτικά μια μικρή επιχειρηματική ελίτ,
  • είτε τέλος πρόκειται για το άνοιγμα του τουρισμού, κάτω από την πίεση των μεγάλων τουριστικών, ταξιδιωτικών και αεροπορικών επιχειρήσεων,
  • παντού η δημόσια υγεία έγινε θυσία στον βωμό οικονομικών συμφερόντων.

Δεν είναι λοιπόν ούτε ότι δεν ξέρουν τι κάνουν, ούτε ότι κυβερνούν χωρίς σχέδιο. Ξέρουν τι κάνουν και πάρα πολύ καλά μάλιστα. Απλώς το κρύβουν επιμελώς, με τη βοήθεια της επικοινωνίας και των ΜΜΕ. Γιατί αν αποκαλυφθεί η αλήθεια, ότι δηλαδή διαχειρίστηκαν την υγειονομική κρίση με γνώμονα την εξυπηρέτηση συμφερόντων, ξέρουν πολύ καλά ότι θα φύγουν… νύχτα!

ΑΠΟ ΤΟ TVXS