Η τούρτα του νεοφιλελευθερισμού

Του Τάκη Ψαρίδη

Δυστυχώς η φωτό δεν είναι τρολιά και πλέον ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο κάνοντας την χώρα μας παγκοσμίως ρεζίλι. Είναι η τούρτα του νεοφιλελευθερισμού. Πάνω της είναι ζωγραφισμένος ο υπουργός σαν σούπερμαν και ως τρόπαια του οι επιχειρήσεις που ιδιωτικοποίησε.

Και να σκεφτεί κανείς ότι ο κος Χατζηδάκης εθεωρείτο ο σοβαρός της παράταξης. Όμως το ζήτημα δεν είναι η σοβαρότητα. Είναι η ιδεοληψία τους που ξεπερνά και την πιο καλπάζουσα γελοιότητα. Η ιδεοληψία που τους μετατρέπει σε αδίστακτους Ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού που δεν ορρωδούν προ ουδενός ούτε και μπροστά στον θάνατο από την πανδημία.

Το ίδιο αποκαλυπτικά ήταν και τα γενέθλια του γνωστού πρωθυπουργού. «Χρόνια πολλά Iron Man »! Του ευχήθηκε ο γιος του. Η χώρα κυβερνάται από τους «σούπερμαν» και τους «άιρον μαν» του νεοφιλελευθερισμού. Πίσω τους ακολουθεί ένας εσμός στρατευμένης και παρατρεχάμενης δημοσιογραφίας και όλοι μαζί ελέγχουν την ενημέρωση και χειραγωγούν επικοινωνιακά τον πολίτη.

Επειδή σπούδασαν μάρκετινγκ και διοίκηση επιχειρήσεων πιστεύουν ότι μπορούν να διοικήσουν τον κόσμο. Αντιλαμβάνονται την χώρα ως επιχείρηση και τους πολίτες ως πελάτες και προϊόντα. Οι ίδιοι συμπεριφέρονται ως αλαζονικοί και κυνικοί CEO μεγάλης εταιρείας και κυβερνούν επικοινωνιακά απαξιώνοντας τους πολιτικούς αντιπάλους τους. Ξεχνούν σκοπίμως τα «κατορθώματα» ακόμα και των πιο πετυχημένων επιχειρηματιών του κόσμου όταν «ψηφίστηκαν» να κυβερνήσουν, όπως ο Τραμπ και ο Μπερλουσκόνι.

Και ενώ σε όλα τα σοβαρά κράτη της Δύσης ο νεοφιλελευθερισμός υποχωρεί, στην χώρα μας οργιάζει με καθυστέρηση σχεδόν 20 ετών. Και ενώ η πανδημία έχει αποδείξει πως δεν μπορεί να υπάρξει πολιτισμένη χώρα χωρίς το ΕΣΥ και το κοινωνικό κράτος, οι δικοί μας επαίρονται με γελοίες τούρτες για την κοινωνική αναλγησία και ασυνειδησία τους.  

Ουδείς πλέον θα εκπλαγεί αν του χρόνου στα επόμενα γενέθλια θα έχουν προστεθεί στην τούρτα και άλλες «μεταρρυθμίσεις». Τα εργασιακά δικαιώματα, το οκτάωρο και οι συντάξεις. Ίσως και οι θάνατοι απ’ την πανδημία, για να θυμόμαστε ότι μέσα σε αυτήν την τραγωδία, οι «σούπερμαν» και οι «άιρον μαν» του νεοφιλελευθερισμού, ενώ πέθαιναν οι άνθρωποι κατά δεκάδες κάθε μέρα, αυτοί άντεξαν και δεν ενίσχυσαν το ΕΣΥ.