Ανακοίνωση ΠΡΑΤΤΩ: Η δημοκρατία δεν είναι δώρο, είναι πεδίο μάχης

Η ατμόσφαιρα παρακμής το 1965-7 διευκόλυνε τις αντιδημοκρατικές δυνάμεις να επιβάλλουν την εξουσία των όπλων και της πολιτισμικής καθυστέρησης σε βάρος της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των πολιτών. Εξορίες, φυλακίσεις, βασανιστήρια, δολοφονίες συνόδευσαν το μίσος της φασιστικής δεξιάς προς τον κόσμο της εργασίας και του πνεύματος, προς την ανυπότακτη νεολαία του ελληνικού λαού.

Η αντιχουντική πάλη μας δίδαξε ότι η Δημοκρατία χρειάζεται αφοσιωμένους και ανυποχώρητους δημοκράτες. Η δημοκρατία δεν χαρίζεται και ποτέ δεν πρέπει να θεωρείται δοσμένη.

Η σημερινή θλιβερή επέτειος του πραξικοπήματος της 21η Απριλίου 1967 υπενθυμίζει τα δεινά που οδήγησαν στην προδοσία της Κύπρου. Τα εγκλήματα του στρατιωτικού καθεστώτος δεν ξεχνιούνται.

Σήμερα, 54 χρόνια μετά, οι απειλές κατά της Δημοκρατίας και των πολιτών έχουν αλλάξει μορφή, αλλά είναι παρούσες. Η ΝΔ ακολουθεί μια αυταρχική και συχνά τυραννική πολιτική. Επιδιώκει με την ταξική πάλη από τα πάνω να εμποδίσει να μετατραπεί το μεγάλο ποτάμι των αντιστάσεων στις πρακτικές της σε χείμαρρο που θα την ανατρέψει.

Είναι άμεση ανάγκη η επιβολή της κυριαρχίας του κοινοβουλίου, του δημοκρατικού ελέγχου και της λογοδοσίας ώστε να τερματιστεί η περίοδος της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» με την οποία παραβιάζονται τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει καθημερινά το αποκρουστικό νέο-φιλελεύθερο και ανίκανο πρόσωπο της. Αδυνατεί να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση, παρά τον πολύμηνο εγκλεισμό των πολιτών. Καταστρατηγεί βασικές Δημοκρατικές και Συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες. Οδηγεί τους εργαζόμενους σε εξαθλίωση με τις απαράδεκτες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Προετοιμάζει ανατροπές από πάγιες και αυτονόητες εθνικές θέσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο κυπριακό.

Η πολιτική σκηνή σαπίζει. Η κοινωνία οδηγείται πέρα από τα όρια αντοχή της από μια ιδιότυπη κατάσταση ηθικής, πολιτικής και κοινωνικής παρακμής.

Το ΠΡΑΤΤΩ αντιστέκεται στην αντικοινωνική λαίλαπα της κυβερνητικής πολιτικής και καλεί τη Δημοκρατική Παράταξη σε μια προοδευτική και πατριωτική πολιτική συμμαχιών, επιμένοντας στην ενωτική πρότασή του των έξι Προγραμματικών Αξόνων για την Αναγέννηση της πατρίδας.

Το ΠΡΑΤΤΩ αναγγέλλει τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου για την Δημοκρατία και καλεί όλους όσοι νοιώθουν τους σημερινούς κινδύνους για την δημοκρατία να συμμετάσχουν σε αυτό.