Υπόθεση Novartis: Οι συνομιλίες Βαξεβάνη – Μανιαδάκη για Στουρνάρα

Τις συνομιλίες του Κώστα Βαξεβάνη με τον Νίκο Μανιαδάκη αποκαλύπτει το Documento. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Documento, ο Στουρνάρας τον φώναξε στο γραφείο του στην τράπεζα και τον απείλησε πως «όταν θα έρθει η ΝΔ στην εξουσία, θα γαμήσουν τους μάρτυρες και τη Δικαιοσύνη».

Ο Μανιαδάκης στη συνομιλία αποκαλύπτει επίσης πως, παρότι ήταν προστατευόμενος μάρτυρας, είχε συχνές επαφές με τον Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος ήταν τότε ελεγχόμενος για τη Novartis.

Ο Κώστας Βαξεβάνης, μετά την αναγγελία της δίωξής του για κακουργήματα, αποφάσισε να καταθέσει το υλικό που όπως υποστηρίζει αποδεικνύει την αθωότητά του. Ακόμη, ο δημοσιογράφος ζήτησε να διαβιβαστούν τα στοιχεία που κατέθεσε από την ανακρίτρια στον εισαγγελέα, αφενός για να διωχθεί ο Ν. Μανιαδάκης για ψευδορκία και πλαστογραφία (κατέθεσε στην προανακριτική της Βουλής και την ανακρίτρια πλαστογραφημένο μήνυμα που αντάλλαξε με τον Βαξεβάνη), αλλά κυρίως για να ανοίξει και πάλι η έρευνα για τη Novartis.

Οι απειλές Στουρνάρα στον Μανιαδάκη

Το πρωί της Πρωτομαγιάς του 2018, όπως αναφέρει το Documento, ο Κ. Βαξεβάνης συναντήθηκε με τον Μανιαδάκη στο ξενοδοχείο Life Gallery στην Εκάλη, το οποίο ήταν σημείο συχνών συναντήσεών τους – στα μηνύματα ο Μανιαδάκης το αποκαλεί μάλιστα «συνηθισμένο σημείο συνάντησης».

Παρότι ο Βαξεβάνης του έλεγε πως ήταν Πρωτομαγιά και είχε κάποια οικογενειακή υποχρέωση, ο Μανιαδάκης επέμενε για τη συνάντηση γιατί όπως τον ενημέρωσε κινδύνευε και τον απειλούσαν πολιτικά πρόσωπα τα οποία είχαν καταλάβει ή γνώριζαν ότι είναι προστατευόμενος μάρτυρας. Μετά τις εξηγήσεις του Μανιαδάκη ο Βαξεβάνης πείστηκε να γίνει η συνάντηση και αποφάσισε λόγω της σοβαρότητας του θέματος να ηχογραφήσει τη συζήτηση.

Ο Μανιαδάκης εμφανίστηκε αναστατωμένος και άρχισε να περιγράφει τη συνάντησή του με τον Στουρνάρα στις 20 Απριλίου 2018 και τις απειλές που εξαπέλυσε εναντίον του. Λέει στο επίμαχο σημείο της συζήτησης αμέσως μόλις συνάντησε τον Βαξεβάνη:

Μανιαδάκης: Κοίταξε, εγώ ετοιμάζομαι τώρα να δεχτώ επίθεση από τους άλλους. Αυτούς που υποστήριξα. Μ’ έχουν βάλει χοντρά στο στόχαστρο.

 Βαξεβάνης: Ναι…

Μανιαδάκης: Ε, και τρώω απίστευτο μπούλινγκ.

Βαξεβάνης: Τι σου είπε ο Στουρνάρας; Ο Στουρνάρας τι σου είπε;

Μανιαδάκης: Ε, κοίτα… Ρε παιδί μου, έχει πολωθεί πολύ το πράγμα. Αυτός είναι τριάδα με τους άλλους δύο.

Βαξεβάνης: Βενιζέλο, Σαμαρά…

Μανιαδάκης: Και με φώναξαν μέσα και μου είπαν ότι θα με γαμήσουν. Πολύ απειλητικό.

Βαξεβάνης: Ναι, μωρέ, εντάξει. Να σου πω, ήταν και οι τρεις μαζί; Αυτός… Και σου είπε ότι θ’ αλλάξουμε το πλαίσιο…

Μανιαδάκης: Μην ξεφύγει τίποτε γιατί θα με γαμήσουν.

Βαξεβάνης: Ναι ρε, είσαι με τα καλά σου; Απλά πρέπει να ξέρω.

 Μανιαδάκης: Κοίτα, με φώναξαν… Οι δυο μας ήμασταν, έτσι; Δεν ήταν κανείς.

 Βαξεβάνης: 20 Απριλίου;

Μανιαδάκης: Δεν θυμάμαι τώρα… Ναι… Τώρα, την προπερασμένη Παρασκευή. Μου λέει, στην αρχή υπήρχε ένας ψίθυρος, μου λέει, ότι έχεις συνεργαστεί αδελφάκι μου.

Στο σημείο αυτό ο Μανιαδάκης αναφέρεται σε όσα συζητήθηκαν με τον Στουρνάρα και αφορούσαν τους δικηγόρους Μιχάλη Δημητρακόπουλο και Θόδωρο Μαντά. Ο Στουρνάρας φέρεται, κατά τον Μανιαδάκη, να τον επικρίνει διότι δεν παίρνει ως δικηγόρο του τον Μιχ. Δημητρακόπουλο και επιλέγει τον Θ. Μαντά. Η ανησυχία του Στουρνάρα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, είναι ότι ο Μαντάς ως δικηγόρος είχε αναλάβει την υπόθεση του πρώην προέδρου του Ερυθρού Σταυρού Αντρέα Μαρτίνη, ο οποίος στράφηκε κατά της κυβέρνησης.

Στη συνέχεια της συνομιλίας ο Ν. Μανιαδάκης περιγράφει τις απειλές του Γ. Στουρνάρα, σύμφωνα με τις συνομιλίες που αποκαλύπτει το Documento, οι οποίες έχουν και τη μορφή περιγραφής των κινήσεων που σκοπεύει να κάνει αυτός αλλά και άλλοι όταν βγει η ΝΔ στην εξουσία:

Μανιαδάκης: Εντάξει, ξεκινήσαμε, μετά ήταν μια ολόκληρη συζήτηση, ήταν πολύ απειλητικός, εγώ τα είχα πάρει στο κρανίο, θα γίνει το ένα, θα γίνει το άλλο. Του λέω κάνετε ό,τι θέλετε, εμένα δεν μ’ ενδιαφέρει, εμένα το μόνο πράγμα που μ’ ενδιαφέρει είναι ότι αυτή η ιστορία μ’ έθιξε, μου ’φυγε η πίστη μου, μου γάμησε τη ζωή μου και θέλω να φύγω απ’ αυτή την ιστορία, θέλω ν’ απεμπλακώ. Όχι, μου λέει, να διοικείς, να είσαι επιθετικός και να μιλήσεις. Τι να είμαι επιθετικός; Εγώ καθηγητής είμαι, δεν είμαι πολιτικός σαν εσάς.

Βαξεβάνης: Τι δηλαδή, να κάνεις τι;

Μανιαδάκης: Να… του είπα εγώ, ρε παιδί μου, ότι εγώ του λέω ένα χρόνο έκανα 300 τρακς. Δεν μπορείς τώρα να μου ζητάς να εμπλακώ άλλο σ’ αυτή την ιστορία και θέλω να περάσω χαμηλά… Όχι, μου λέει, να βγεις μαζί μας, να βγεις μαζί μας στην κόντρα κι όλα αυτά. Του λέω κάνεις λάθος. Το συζητήσαμε λέω. Δεν είμαι πολιτικός. Εγώ λέω μπήκα μια φορά σ’ αυτή την ιστορία εξαιτίας σου μια φορά, βοήθησα, το πλήρωσα λέω ακριβά με την οικογένειά μου, με τα λεφτά μου, με τη φήμη μου, δεν θέλω λέω άλλο να συνεχιστεί. Δεν θέλω καμία εμπλοκή του λέω σ’ αυτή την ιστορία. Ε, αυτός με πίεζε. Από τη μια με απειλούσε και από την άλλη με πίεζε.

Βαξεβάνης: Τι σου έλεγε δηλαδή; Οτι θα σε γαμήσει;

Μανιαδάκης: Οτι θα γαμήσουμε τους μάρτυρες και θα γαμήσουμε και τη Δικαιοσύνη.

Βαξεβάνης: Και τους εισαγγελείς δηλαδή.

Μανιαδάκης: Ότι μόλις βγουν πάνω θα περάσουν νομοθεσία γι’ αυτό.

Βαξεβάνης: Τι νομοθεσία;

Μανιαδάκης: Ξέρω ’γω;

Βαξεβάνης: Ότι επιτρέπεται να γαμάνε μάρτυρες και τη Δικαιοσύνη;

Μανιαδάκης: Μου είπε ότι, πρώτον, ο Βενιζέλος του λέει ότι δεν το είπα εγώ ότι… των μαρτύρων είναι… [ακατάληπτο] έτσι και όλα αυτά, ότι θα περάσουν νομοσχέδιο. Με φωνάξατε λέω του πρόεδρου γιατί έχετε την αίσθηση ότι είμαι μάρτυρας; Λέει ναι. Η Νέα Δημοκρατία αυτό λέει. Λέω, κοιτάξτε να δείτε, ο μάρτυρας λέω ο τρίτος, αν θα διαβάσετε, μιλάει πολύ τεχνικά. Κι εγώ θα μπορούσα να μιλήσω τεχνικά.

Βαξεβάνης: Τεχνοκρατικά εντελώς.

Μανιαδάκης: Δεν είναι ο μόνος ο [Στουρνάρας;] που ξέρει τεχνικά. Αλλά θα δείτε του λέω ότι ο άνθρωπος έχει στοιχεία που δεν υπάρχουν στον δημόσιο βίο. Έχει στοιχεία από το 2006-2007 που δεν υπάρχουν. Είναι πράγματα που τα έχουν μόνο οι εταιρείες. Άρα λοιπόν και ο τρίτος μάρτυρας είναι από μέσα. Είναι άνθρωποι των εταιρειών όλοι αυτοί. Το πιθανότερο είναι ότι είναι της Novartis κάποιοι, μου το ’χουν πει. Εντάξει, έτσι κάνουν.

Βαξεβάνης: Το αποδέχτηκε;

Μανιαδάκης: Ναι, αλλά ξέρεις τι με φόβισε μετά; Μπήκε η γυναίκα του ξαφνικά η οποία με ξέρει χρόνια…

Αφού ο Ν. Μανιαδάκης λέει στη συζήτηση ότι αυτό που του έδωσε να καταλάβει ο Γ. Στουρνάρας είναι πως βρίσκεται σε κοινή τακτική με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Αντώνη Σαμαρά, τον ρωτάει τι θα κάνει και ο Μανιαδάκης απαντά: «Αν με φωνάξει εισαγγελέας, θα το καταθέσω». Εψαχναν τους μάρτυρες, ενώ ο ίδιος ήθελε να φύγει.

Ο Στουρνάρας και οι υπόλοιποι, όπως λέει ο Μανιαδάκης στις συνομιλίες, έψαχναν όλους τους μάρτυρες. Υποστηρίζει πως τη «συζήτηση» των απειλών που έκανε μαζί του την έκαναν και με όποιον πίστευαν ότι μπορεί να είναι προστατευόμενος μάρτυρας.

Μανιαδάκης: Εντάξει ρε… [ακατάληπτο]. Εγώ τώρα έχω καταφέρει και είμαι πάλι στη μέση. Πώς το ’κανα πάλι αυτό το πράγμα; Oι άλλοι θέλουν να με γαμήσουν στεγνά, έτσι;

Βαξεβάνης: Δεν είναι ότι σ’ έχουν στη μέση. Είναι, είναι ότι είναι πανικοβλημένοι και μπορούν να έχουν μόνο βίαιη συμπεριφορά. Δηλαδή μέχρι τώρα τι έκαναν, ρε παιδί μου; Μπορούσαν να ελέγχουν ένα σύστημα, να μαθαίνουν. Τώρα δεν μπορούν να μάθουν, δεν ξέρουν μέχρι πού είναι τα πράγματα, μέχρι πού έχουν φτάσει.

Μανιαδάκης: Εμένα μου είπε ο… ότι η άποψή του είναι ότι έχει κλείσει λέει το θέμα στην Αμερική. Του λέω…

Βαξεβάνης: Ποιο έχει κλείσει; Τώρα αρχίζει έρευνα στην Αμερική για τα πολιτικά πρόσωπα. Οι Αμερικανοί τώρα κατάλαβαν για ποιους μιλάγαμε. Τώρα καταλαβαίνουν οι Αμερικανοί τι σημαίνει ενεχόμενα πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα και ποιοι είναι. Δηλαδή τι σπουδαιότητας είναι. Τι σου είπε; Οτι έχει κλείσει στην Αμερική;

Μανιαδάκης: Ακου να δεις και κάτι άλλο. Αυτοί σ’ αυτό πάτησαν, αυτοί προσπαθούν αυτήν τη στιγμή, έχουν λυτούς και δεμένους έξω, προσπαθούν να βρουν ποιοι είναι οι μάρτυρες.

Βαξεβάνης: Ε, λογικό δεν είναι;

Μανιαδάκης: Και προσπαθούν να τους κάνουν σ’ όλους αυτή την κουβέντα. Τους έχουν κάνει έναν πόλεμο. Εμένα με ρώτησε, μου λέει: «Ξέρεις εσύ τους μάρτυρες;». Οχι βέβαια. […]

Βαξεβάνης: Αυτό το ύφος ήταν τουπέ ή ήταν… [ο Μανιαδάκης κουνάει καταφατικά το κεφάλι]. Τουπέ ε; Θα σας γαμήσουμε… είμαστε σίγουροι και…

Μανιαδάκης: Άκου τώρα. Από τη συνάντηση εκείνη κατάλαβα ότι και εγώ είμαι εχθρός.

Βαξεβάνης: Όλους εχθρούς τους έχουν τώρα.

Μανιαδάκης: Εγώ ετοιμάζομαι να φύγω γιατί θέλουν να με γαμήσουν.

Βαξεβάνης: Πού θα πας;

Μανιαδάκης: Δεν ξέρω. Πιστεύω ότι άμα βγουν…

Βαξεβάνης: Για εξωτερικό εννοείς;

Μανιαδάκης: Δεν ξέρω… Πιστεύω ότι άμα βγουν… Η τριάδα και οι επαφές με Αδωνη…

Ο Μανιαδάκης επιμένει ότι οι απειλές στη συνάντησή του με τον Στουρνάρα ήταν συνεχόμενες και βεβαιώνει πως ο τραπεζίτης είναι σε κοινή γραμμή με τον Βενιζέλο και τον Σαμαρά. Είναι σημαντική η αποκάλυψη ότι όσο καιρό είναι προστατευόμενος μάρτυρας έχει συνεχείς επαφές με τον Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος την εποχή εκείνη απειλούσε πως θα γδάρει τους μάρτυρες, όπως σημειώνει το Documento.

Μανιαδάκης: Μου το ’πε δέκα φορές…

Βαξεβάνης: Αυτό κάνει. Φωνάζει κόσμο. Απλώς φοβόταν να σε φωνάξει προφανώς και σε φώναξε τώρα.

Μανιαδάκης: Ναι. Και απ’ ό,τι είδα τελικά είναι γραμμή με τους άλλους δύο.

Βαξεβάνης: Ναι, Βενιζέλος – Σαμαράς είναι τριάδα. Με τους άλλους δεν είναι… Τον άλλον τον έχουν και τον βγάζουν για να τρώει τις καρπαζιές, τον, για λαγό. Τον Αδωνη.

Μανιαδάκης: Κοίτα μη σου ξεφύγει τίποτα. Ημασταν κάθε μέρα μαζί.

Βαξεβάνης: Είσαι με τα καλά σου; Να καλυφθείς συνολικά, πρέπει να καταθέσεις, να είσαι καλυμμένος.

Μανιαδάκης: Κοίτα, εγώ περιμένω αυτήν τη στιγμή να πάει, να προχωρήσει το πράγμα, να πάει… να πάει δεν θέλω, ρε πούστη μου, να τους… άλλο.

Βαξεβάνης: Τώρα θα προχωρήσει. Εφυγε από τη Βουλή, θα πάει στον εισαγγελέα.

Μανιαδάκης: Μακάρι να προχωρήσει. Εμένα δηλαδή η λύτρωσή μου είναι να προχωρήσει.

Ο Κ. Βαξεβάνης σε αυτό το σημείο τον ρωτάει και πάλι αν θα τα καταγγείλει όλα αυτά στις αρχές.

Βαξεβάνης: Θα πας να καταθέσεις στον… Θα πας να καταθέσεις στον εισαγγελέα;

Μανιαδάκης: Αμα με καλέσει, θα πάω. Τι να κάνω; Μπορώ να μην πάω;

Στο τέλος της συζήτησης ο Μανιαδάκης ξορκίζει και πάλι τον Βαξεβάνη να μην του ξεφύγει τίποτα επειδή είναι επικίνδυνο. Ο δημοσιογράφος εκφράζει τον προβληματισμό μήπως πρέπει να ενημερωθούν η πολιτική ηγεσία για τη συνωμοσία και ο πρωθυπουργός.

Ο Μανιαδάκης επιμένει: «Μη σου ξεφύγει τίποτε, αυτοί μ’ έχουν στο στόχαστρο. Θα με γαμήσουν».