Όταν η «φέτα» εκδικείται  την πληθωριστική πολιτική της ΝΔ

Του Απόστολου Αποστόλου

   

                                             

Τσαλακώθηκε η πολιτική επιδεικτική επιτυχία του κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής, την Παρασκευή (24/5), με θέμα την ακρίβεια. Φαίνεται πως κλεισμένος στο γυάλινο πύργο του, ο πρωθυπουργός  μη γνωρίζοντας την ελληνική πραγματικότητα και ορίζοντας τα πράγματα από τη πλευρά της πολιτικής ρεπλίκας, (δηλαδή  του νέου τύπου πολιτικού – δες Μακρόν και Τριντώ – όπου όλα  έχουν  βουλιάξει στον εσμό της υποκρισίας και της ακινησίας των δράσεων) απεδείχθη ότι τελικά  αγνοούσε  το μέγεθος της αισχροκέρδειας.

Η φέτα ένα προϊόν  που ήταν στα καθημερινά εδέσματα των ελλήνων, η οποία σήμερα έχει γίνει απλησίαστη λόγω της τιμής, εκδικείται  τον πρωθυπουργό για τα ψεύδη που ισχυρίστηκε στη σχετική συζήτηση στη Βουλή αναφορικά με την πληθωριστική  πολιτική που ασκεί. Όσο και αν μιλάει ο πρωθυπουργός για νίκες επί της ακρίβειας, ουσιαστικά αποτελούν ήττες  γιατί δεν γνωρίζει ούτε  την τιμή της φέτας. Η αβυσσαλέα ψευδολογία του, γκρεμίστηκε από το παραδοσιακό προϊόν της φέτας. Προσπαθώντας να διορθώσει τα όσα είπε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ άνοιξε τα χαρτιά της  εφαρμοσμένης κυβερνητικής πολιτικής  λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός αναφερόταν στην τιμή  του μισού κιλού του προϊόντος, που ερμηνεύεται ότι μπορείς να νικήσεις την ακρίβεια τρώγοντας λιγότερο.

Η Ελλάδα είναι δεύτερη από το τέλος  σε πληθωρισμό τροφίμων  στην Ευρώπη αφήνοντας τη Μάλτα στην  τελευταία θέση. Και σύμφωνα με  τα στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), οι  τιμές  των αγαθών πραγματικά εκτοξεύτηκαν, ακόμη και με τα μέτρα που ελήφθησαν από το  υπουργείο Ανάπτυξης.

Καλό είναι όταν κάποιος επαινεί τις  μπαλαφάρες περί νεοφιλελευθερισμού  να υποψιάζεσαι και τις βραχώδεις πλευρές της ελεύθερης αγοράς λαμβάνοντας μέτρα προστασίας των νοικοκυριών. Δηλαδή το  να  καταργείς την ποινικοποίηση της αισχροκέρδειας (2019) και να έρχεσαι εκ των υστέρων να μιλάς για επιβαλλόμενα πρόστιμα, όταν όλοι γνωρίζουν ότι από τα επιβαλλόμενα πρόστιμα ελάχιστα θα λάβει το δημόσιο  και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις της αισχροκέρδειας  θα προσφύγουν στα Διοικητικά Εφετεία και στο ΣτΕ, τότε η εφαρμοσμένη πολιτική  αποτελεί βαρβαρότητα.

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός έστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,  για την πληθωριστική κρίση και την ασύμμετρη δύναμη που έχουν οι πολυεθνικοί κολοσσοί. Είχαν προηγηθεί όμως άλλοι πολιτικοί ηγέτες χωρών εδώ και πολύ καιρό που έστειλαν επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν χωρίς αντίκρισμα. Το ζήτημα όμως είναι πιο σύνθετο, ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων με την οικονομική πολιτική του πρωθυπουργού έχει εξαντλήσει τα όρια της. Κατά τα άλλα φαίνεται πως έχουμε ξεπεράσει πλέον τη φάση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής δοκιμής που υπερασπιζόταν με θέρμη η κυβέρνηση  και έχουμε προχωρήσει στην αφασία της πολιτικής διαχείρισης.

Καθηγητής Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας