Όταν το ΣτΕ καρφώνει την Πρόεδρο και πρώην πρόεδρό του

  Όπως αναμενόταν το  5ο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ενέκρινε την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος για τον Οργανισμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Ώστε να μπορεί η Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου να προσλάβει τους πέντε «άμισθους συμβούλους» της». Θα κριθούν όταν τους ανακοινώσει – και να ήταν καλό για το θεσμό να μην επαληθευτούν όσα ακούγονται.

Το ΣτΕ  μαζί με τη έγκριση «κάρφωσε» την Πρόεδρο- με τον τρόπο που έχουν οι δικαστές.. Το σκεπτικό της απόφασης αναφέρει ότι είναι νόμιμο να εισάγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας  ρυθμίσεις κατά παρέκκλιση.

 Αναφέρεται στην επιλογή να καθορίσει μειωμένα προσόντα άμισθων συμβούλων σε σχέση το νόμο Γεραπετρίτη  -νόμο περί επιτελικού κράτους- που απαιτεί υψηλό προφίλ για τους άμισθους συμβούλους των υπουργών.

Για την Προεδρία αρκεί» γνώση και εμπειρία επί ειδικών θεμάτων». Τα οποία προφανώς θα αξιολογεί η Πρόεδρος.

Αυτό το «κατά παρέκκλιση» παραπέμπει στην αντιδιαστολή ανάμεσα στο νόμιμο και το ηθικό.  Και εν μέρει επαναφέρει τον αείμνηστο Σγουρίτσα που είχε εισαγάγει την θεωρία του κηπουρού, για τον τότε αρχηγό τους κράτους- τον βασιλιά.

Μεταξύ μας: ένας απλός πρώην σύμβουλος Επικρατείας δεν είναι πρόσωπο με εμπειρία ειδικών θεμάτων. Κατά τον τρόπο που ένας πληρεξούσιος υπουργός Α΄ δεν είναι πρέσβης.

Ακόμη πιο μεταξύ μας: το Προεδρικό Μέγαρο δεν μπορεί να λειτουργεί σαν  «γιάφκα».