Άδωνις Γεωργιάδης: Έτοιμος να πάρει στο βυθό μαζί του και τον Μητσοτάκη

Του Γ. Λακόπουλου

Απορούν όλοι: «Πόσον  Άδωνι Γεωργιάδη μπορεί να αντέξει ακόμη ο  Κυριάκος Μητσοτάκης; Αν δεν τον τελειώσει, θα τον βρει μπροστά του. Από «άσετ» έγινε βαρίδι». Υπερβολές; Καθόλου. Ο αντιπρόεδρος είναι πλέον  μια κινούμενη βόμβα.

Τελεί υπό έρευνα για τη Novartis, τον περιμένει ένα πόρισμα της  Βουλής για τα πεπραγμένα του στο υπουργείο Υγείας, είναι υπόλογος για το ΚΕΛΠΝΟ.  Έχει «φάκελο» με τις ιδεολογικές προτιμήσεις του και τις δηλώσεις του κατά της ΝΔ. Είναι ο καλύτερος μαθητής του Γ. Καρατζαφέρη -που ανακάλυψε, τον εκπαίδευσε τον ανέδειξε  μέχρι να αποδειχθεί Βρούτος…

Τις τελευταίες μέρες αναδείχθηκε το θέμα περί «Αρίας φυλής», που  διδάσκεται στη …σχολή του και τον ανάγκασε σε ήξεις αφίξεις. Και μια γλαφυρή ιστορία με μια κοπελίτσα και σκετσάκια με υποσεξουαλικά υπονοούμενα, που απασχολούσε στο γραφείο του.  Από πού να τον πιάσεις…

Έχει ταχθεί με τον Σαλβίνι γιατί «αρέσει τους Ιταλούς» και είναι εκτεθειμένος τώρα που ο τύπος απεργάζεται  μαζί με τη  Λεπέν- παλιά γνώριμη του Βορίδη- στην κατεδάφιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και για τα απαγορευτικά στους μετανάστες, κάτι πολύ παραπέρα από το δόγμα Άδωνι «να τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη για να φύγουν». Οι «λαθρομετανάστες» -κατά τον Σαμαρά- την πολιτική του οποίου θέλει ο Γεωργιάδης.

Ο Αντιπρόεδρος έχει σε όλα  δική του πολιτική. Είναι με την πιστοληπτική γραμμή του Στουρνάρα παρότι την απέρριψε ο Μητσοτάκης. Και είναι «Δεξιός». Τι φούμαρα για κεντροδεξιές λέει ο Μητσοτάκης. Ή ο Καραμανλής -που έκανε κάτι μπλοφίτσες στο Βουκουρέστι με το Σκοπιανό και νόμιζε ότι θα του ξεφύγει του Άδωνι να τον ξεμπροστιάσει. Άλλωστε σ’ αυτό το θέμα ένας είναι ο αρχηγός: Ο Σαμαράς.

Στα «Άπαντα Γεωργιάδη» περιλαμβάνονται ακραίες απόψεις και συναναστροφές, υβρεολόγιο κατά της ΝΔ και των επικεφαλής της, αλλά και του ιδίου του Μητσοτάκη. Εθνικιστικές θεωρίες,  ξενοφοβία, προγονοπληξία και εθνοκαπηλεία. Ευτελείς -πλην  μεγαλόσχημες- προσεγγίσεις, της Ιστορίας, «μακεδονομαχίες», και πολλά άλλα μεταξύ των οποίων και η συσπείρωση σούργελων και σαλεμένων. Και κωλοτούμπες όταν τα βρίσκει σκούρα. Ή  συγγνώμες.

Συνδυάζει την πολιτική με τη «διδασκαλία» και την εμπορική δραστηριότητα δια των εμφανίσεων σε περιφερειακά κανάλια  για να διαφημίζει την πραμάτεια του, ανάκατα με τις ιδέες του και την αισθητική του. Παρά την υπόσχεση να κόψει αυτό το σπορ, που προβάλει ως βιοπορισμό, ενώ έχει δουλειά: είναι βουλευτής και αντιπρόεδρος κόμματος πλήρους- τηλεοπτικής- απασχόλησης. Το καλύτερο συνοδευτικό στο χειρότερο είδος δημοσιογραφίας.

Είναι αδύνατο να πιστέψει κανείς ένα τέτοιο δημόσιο πρόσωπο είναι αντιπρόεδρος σύγχρονου φιλοευρωπαϊκού κόμματος με μορφωμένο επικεφαλής. Αυτά που συνοδεύουν τον Άδωνι Γεωργιάδη ως πολιτικό και ως άνθρωπο και προκύπτουν από το περιεχόμενο και το ύφος της δημοσίας παρουσίας του είναι τα αντίθετα από αυτά που πρόβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να γίνει αρχηγός της ΝΔ.

Ωστόσο τα έχει αποδεχθεί σε τέτοιο βαθμό που αρχίζει να μοιάζει στον Άδωνι. Άλλωστε τον έκανε αντιπρόεδρο και τον κάλυψε ακόμη και όταν χρειάσθηκε να απομακρύνει παραδοσιακά και προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ σαν τον Βαγγέλη Αντώναρο  και την Κατερίνα Παπακώστα στέλνοντας το μήνυμα: ο Άδωνις είμαι εγώ, όποιος τον πειράζει φεύγει.  Ακόμη και η Ντόρα Μπακογιάννη η μόνη -δυστυχώς- από τη ΝΔ που δεν συνθηκολόγησε ποτέ με το φαινόμενο Γεωργιάδη.

Ο Κυριάκος τον βρήκε στη ΝΔ, αλλά είχε μαζί του παρτίδες προτού γίνει αρχηγός. Κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί τον αναβάθμισε. Άλλοι λένε ότι του υποδείχθηκε έξωθεν και άλλοι ότι ήταν στο «ντηλ» με τον Σαμαρά. Ο ίδιος έλεγε ότι  τον χρησιμοποίησε για να αναχαιτίσει τη Χρυσή Αυγή. Μόνο που ο Άδωνις μόνο με τους Χρυσαυγίτες δεν ασχολήθηκε- ακόμη και τους καυγάδες με τον Κασιδιάρη σταμάτησε, ενώ δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα για τον Μιχαλολιάκο.

Ασχολείται αποκλειστικά με την καριέρα στη ΝΔ και έφτασε στο σημείο να θεωρείται ο “πραγματικός αρχηγός”της και πάντως να  προκαλεί στη βάση της τον ενθουσιασμό που δεν μπορεί να προκαλέσει ο Μητσοτάκης. Όλοι έβλεπαν ότι ήταν θέμα χρόνου να τον αμφισβητήσει και προς το παρόν περιορίζεται στο να του επιβάλει πολιτική, αλλά και ιδεολογικούς προσανατολισμούς.  Κατά κάποιο τρόπο του έχει επιβάλει και το κιτς που αναδύεται από το σύνολο των δραστηριοτήτων του αντιπροέδρου,- παρά το ακριβοπληρωμένο σελοφάν των σκηνοθετημένων εμφανίσεων του προέδρου.

Ο Άδωνις είναι τυπικός βαλκάνιος πολιτικός με απίστευτα σλάλομ, πωλητής βιβλίων, κήρυκας ακραίων αντιλήψεων, σχολάρχης, δάσκαλος ρητορικής, αρχηγός των λούμπεν και εκπαιδευτής “λουλουδιών” που προορίζονται να γίνουν σαν τον ίδιο. Καμία σχέση με την αγωγή, με την προέλευση, με τους τρόπους και την αστική κουλτούρα του Μητσοτάκη. Τι είναι αυτό που τους έκανε  αυγοτάραχο – που θα  έλεγε και η μακαρίτισσα η  Μαρίκα;

Με τον τεμαχισμό της Β’ Αθήνας, ο Μητσοτάκης ίσως αισθάνεται πλέον ασφαλής απέναντι στον αντιπρόεδρό του. Όσο ήταν  ενιαία,ο Γεωργιάδης θα έπαιρνε τόσες ψήφους ώστε την επόμενη θα μπορούσε να του ζητήσει τα  κλειδιά. Αλλά αν ο πρόεδρος της ΝΔ απαλλάχθηκε από αυτόν τον κίνδυνο, βρίσκεται μπροστά σε έναν μεγαλύτερο: να τον πάρει μαζί του στο βυθό ο Άδωνις. Όσοι παρατηρούν τη νευρικότητά τους τις τελευταίες μέρες  καταλαβαίνουν…