Άδωνις Γεωργιάδης: Mήπως ο Μητσοτάκης να θυμηθεί την Κατερίνα Παπακώστα;

Του Γ. Λακόπουλου

Τα πράγματα είναι γνωστά. Το περσινό Απρίλιο όταν άρχισε τις εργασίες της η εξεταστική επιτροπή  της Βουλής για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας, η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα, -καθ’ όλα αρμόδια καθόσον ήταν τομεάρχης του κόμματος -είπε το αυτονόητο για Ευρωπαίο πολιτικό: μήπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ως πρώην υπουργός Υγείας και ερευνώμενος,  για  όσο καιρό διαρκεί η έρευνα να παραιτηθεί από αντιπρόεδρος;

Ένας άλλος αρχηγός κόμματος θα το εκλάμβανε ως διευκόλυνσή του. Ο Κυριάκoς Μητσοτάκης απλώς αποκεφάλισε την  Παπακώστα από τη θέση της αναπληρώτριας τομεάρχη Υγείας. Λίγο αργότερα με αφορμή μια ψηφοφορία στη Βουλή την εξεδίωξε και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Τα τελευταία 24ωρα ο Άδωνις Γεωργιάδης βρίσκεται πάλι στο προσκήνιο, σε σχέση με το σκάνδαλο Novartis. Το όνομά του μαζί με άλλα- αναφέρθηκε από μάρτυρες και την έρευνα και οι εισαγγελείς όπως είχαν υποχρέωση έστειλαν τη δικογραφία στη Βουλή. Πέρα από το αυτονόητο πολιτικό θόρυβο που προκαλεί αυτή η υπόθεση για τον πρόεδρο της ΝΔ είναι και πρόσθετη δοκιμασία: τι θα κάνει με τον αντιπρόεδρο του;

Πριν από όλα τι θα κάνει με τη συμπεριφορά του ανεξάρτητα από τη συνέχεια; Μπορεί να εκπροσωπεί τη ΝΔ κάποιος  που απειλεί να βάλει στη φυλακή ακόμη και τους… δικαστές;  Μπορεί να εκπροσωπεί ένα κόμμα που θέλει να κυβερνήσει κάποιος που  εμφανίζεται στο  δημόσιο χώρο με το ύφος, τη  ρητορική και την εν γένει συμπεριφορά του;  Αν του κάνει, στους άλλους περισσεύει. Αλλά δεν τελειώνει εκεί το θέμα.

Αυτή τη στιγμή ο Άδωνις Γεωργιάδη δεν κατηγορείται για τίποτε.  Δικαιούται να ενοχλείται από την αναφορά του ονόματός του – ο ίδιος και δεν αναφέρει ονόματα άλλων σε διάφορα.  Αλλά δεν τον βαρύνει κάποια κατηγορία και αυτό καθιστά την ένταση της αντίδρασής του περίεργη. Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους είπαν οι άνθρωποι ότι δεν έχουν σχέση. Ο Γεωργιάδης χαλάει τον κόσμο- με τον τρόπο του φυσικά.

Δικαίωμά του. Αλλά οι διαδικασίες στη χώρα και τη Δικαιοσύνη κινούνται κατά τον νόμο και τους κανονισμούς.- όχι κατά τις διαθέσεις ενός βουλευτή. Και αυτό φέρνει τον Μητσοτάκη μπροστά σε ένα δίλημμα. Τι θα κάνει αν  αυτή η υπόθεση καταλήξει στη διατύπωση κατηγορίας  κατά του αντιπροέδρου του από τη Βουλή που είναι αρμόδια  από εδώ και πέρα;.

Μακάρι αυτό να μη συμβεί, ούτε για τον ίδιο ούτε κανέναν άλλο.  Αλλά ότι υπάρχει σκάνδαλο δεν μπορεί κανείς να το αρνηθεί. Οπότε τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί. Άλλωστε ο Γεωργιάδης είναι ανοιχτός και στην έρευνα για το ΚΕΛΠΝΟ που διενεργεί η Βουλής.  Μπορεί ο ίδιος να απειλήσει ότι θα τη βάλει φυλακή, τον …Παπαγγελόπουλο. Αλλά για τον πρόεδρο της ΝΔ υπάρχει ένα θέμα. Τι θα κάνει αν πράγματι διατυπωθούν κατηγορίες για τον Άδωνι;

Μήπως είναι καιρός να θυμηθεί ο Κυριάκος την Κατερίνα  Παπακώστα και με την ευκαιρία να την αποκαταστήσει για την αδικία που της έκανε, πιεζόμενος προφανώς από τον αντιπρόεδρο; Μήπως να ζητήσει από τον Γεωργιάδη να  εγκαταλείψει τη θέση του αντιπροέδρου μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα που τον αφορούν;  Να τον διευκολύνει ο ίδιος μάλλον αποκλείεται.

Συνεπώς ότι αφορά τον Γεωργιάδη εφεξής θα καταλήγει στη ΝΔ λόγω του αξιώματός το. Δεν είναι κρίμα ολόκληρο κόμμα να  μετατραπεί σε μηχανισμό υπεράσπισης ενός προσώπου που  εντάχθηκε μόλις πριν από πέντε χρόνια στις γραμμές τους; Τον πληρώνει έτσι κι για τα άλλα υπόλοιπα.  Αν -ο μη γένοιτο- καταστεί κατηγορούμενος, οπότε θα έχει δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, τι θα κάνει ο Κυριάκος;  Ό,τι και αν κάνει τότε θα είναι αργά για το κόμμα του…

ΥΓ. Με όλο το σεβασμό στα θέματα υγείας του Αντώνη Σαμαρά και κάθε άλλου ανθρώπου. Αλλά ως πρώην Πρωθυπουργό τον γελοιοποιεί ο Γεωργιάδης όταν του λέει δημοσίως ότι… έχασε το μάτι του για να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ.  Λίγο ακόμη θα του υποδείξει να ζητήσει και σύνταξη ως παθών υπέρ πατρίδος. Έλεος.