Άρης Σπηλιωτόπουλος: Να αναλάβει πλήρως την ευθύνη ο Μητσοτάκης – Σε άλλες χώρες έχουν παραιτηθεί γι’ αυτό

Υπάρχει αντικειμενική πολιτική ευθύνη στον ίδιο τον πρωθυπουργό, που προΐσταται στην ΕΥΠ, τόνισε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή

Βέλη εξ οικείων για το σκάνδαλο των υποκλοπών συνεχίζεται να δέχεται η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτή τη φορά, ήταν η σειρά του Άρη Σπηλιωτόπουλου, πρώην βουλευτή της ΝΔ και υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης και Παιδείας των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή να εξαπολύσει βολές εναντίον του Μαξίμου για τις παρακολουθήσεις.

«Η ελευθερία θα έπρεπε να είναι σημαία για οποιοδήποτε κόμμα θεωρεί ότι είναι φιλελεύθερο. Υπό αυτή την έννοια, δεν είναι δυνατόν σήμερα να έχουμε καταστρατήγηση του άρθρου 19 παράγραφος 1, το οποίο προστατεύει το απόρρητο των επικοινωνιών και πολύ περισσότερο να μιλούμε για παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, όταν είναι σαφές από το άρθρο 61 του Συντάγματος παράγραφος 3 ότι δεν μπορεί αυτό να είναι νομικά αποδεκτό σε καμία περίπτωση όσον αφορά το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Και βουλευτές και ευρωβουλευτές» τόνισε μιλώντας στο Kontra και τον Γιώργο Μελιγγώνη.

«Όταν αυτό λοιπόν συμβαίνει, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με τις δύο παραιτήσεις, Παραίτηση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού ή παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ που ήταν και προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού. Αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε και με μία αντικειμενική πολιτική ευθύνη. Αντικειμενική πολιτική ευθύνη που υπάρχει στον ίδιο τον πρωθυπουργό γιατί σύμφωνα με την αλλαγή που έγινε, ο ίδιος προΐσταται πολιτικά της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών» σημείωσε.

«Ως εκ τούτου, εγώ πίστευα ότι θα έπρεπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη. Και βεβαίως από κει και έπειτα, να γίνει μία ουσιαστική διερεύνηση του όλου ζητήματος και να μην καλυπτόμαστε πίσω από το δήθεν απόρρητο ή να έχουμε, εντός εισαγωγικών, ως επιχείρημα ότι όποιος πει το τι ακριβώς έγινε ενδεχομένως να πάει και 10 χρόνια φυλακή διότι υπάρχει το γνωστό απόρρητο και πίσω από το απόρρητο και πίσω από μία εξεταστική επιτροπή στην ουσία να γίνει συγκάλυψη ενός μείζονος σκανδάλου. Γιατί ότι έχει να κάνει πραγματικά με καταστρατήγηση ατομικών ελευθεριών εκεί» υπογράμμισε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος.

«Θα πρέπει και από ιδεολογικές αναφορές να είμαστε σε μία θεσμική – κατά τη δική μου εκτίμηση – εγρήγορση γιατί προέχει η προστασία του συντάγματος και προέχει η προστασία της ελευθερίας του ατόμου και της πολιτικής ζωής. Σε άλλες χώρες έχουν παραιτηθεί γι’ αυτό» ανέφερε με νόημα.

«Με πολύ μεγάλη λύπη βλέπω, ότι διολισθαίνει η Νέα Δημοκρατία σε πρακτικές που δεν ταιριάζουν με τον φιλελεύθερο χαρακτήρα τον οποίο είχε κάποτε και που εν πάση περιπτώσει είναι και στο καταστατικά κατοχυρωμένος» τόνισε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΓΗ