Έκθεση Ζωγραφικής: Τάκης Στεφάνου – “Περάσματα του Ήλιου”

Το έργο του Τάκη Στεφάνου ανοίγει ένα δρόμο για στοχασμό πάνω στο παρελθόν και έναν άλλο ονειρικού προβληματισμού για το μέλλον. Μνήμη και όνειρο διαπλέκονται και συμπληρώνονται μέσα στα έργα του καλλιτέχνη.

Οι αποχρώσεις των αισθήσεων και το βάρος των βιωμάτων καθορίζουν την εικόνα, εκείνη που υπαινίσσεται, προκαλεί, θέτει νόμους, προτεραιότητες αξιών και φτάνει ως τον πυρήνα των πραγμάτων που είναι η πεμπτουσία της ύλης, κατεργασμένη ή όχι, αλλά και επιτρέποντας ελευθερία επιλογής ανάμεσα σε ό,τι μπορεί να είναι ποίηση, λογική, επιστήμη και τέχνη.

Συνυπάρχουν, συγκρουόμενα ή συνδυαζόμενα στοιχεία από διαφορετικές πηγές: εξπρεσιονιστική δύναμη και αφαιρετικοί τύποι, ρεαλιστικές λεπτομέρειες και υπερβατική διάθεση, γεωμετρική θέληση και τονισμένη χρωματικότητα, καταξίωση του τυχαίου και λογική οργάνωση, αποθέωση του αυθόρμητου και ενσωμάτωση του πραγματικού, τύποι της Ποπ Αρτ και χρήση πραγματικών αντικειμένων. Έτσι προκύπτει η πολλαπλότητα των στιλιστικών τάσεων του Τάκη Στεφάνου.

Η αρχική ιδέα ήταν να κάνει μια εφαρμογή της λειτουργίας των τριών χρωμάτων. Χρησιμοποιεί τη θεωρία του χρώματος, αρχίζει να παρατηρεί εσωτερικά και απέξω το χρώμα, επειδή το χρώμα είναι ψυχικός κραδασμός και αποκαλύπτει δομές του ασυνείδητου των ομάδων.

Ανάμεσα στο χρώμα και στον όγκο αναπτύσσεται ένα πεδίο σημειολογικής κατηγορίας, που πραγματεύεται τις σχέσεις. Παρόλο που όλα δίνουν την αίσθηση ενός ασύμμετρου κόσμου, μιας μη κανονικής παράθεσης, μιας υπερρεαλιστικής διατύπωσης, όλα συνδέονται προς την κατεύθυνση της εκφραστικής σήμανσης που επιτυγχάνεται με τους όρους του χρωματικού κώδικα και της μαθηματικής ανάγλυφης αίσθησης.

Το στοχαστικό έργο «ιστορικό τοπίο», που άρχισε το 2009, τελειώνει με το έργο «ο ήλιος μέσα μου» τα «περάσματα» του οποίου εκτίθενται στον Φωταγωγό. Στηρίζεται στη θεωρία των χρωμάτων και η ιδιαιτερότητά του είναι ότι κτίστηκε ως μια θεώρηση των σημερινών συμπεριφορών. Επαναφέρει μνήμες μυθολογικές που εκτείνονται από την αρχαιότητα, την Ανατολή, και έρχονται στις μέρες μας ως σήματα μιας αριθμοσοφίας που διαχέεται στην επιφάνεια για να κυριαρχήσει με τον νόμο του αναπότρεπτου.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ : ΔΕΥΤΕΡΑ 10/11/2018 ΩΡΑ 8,00 -10.00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 10/12-12/01/2019
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ : ΔΕΥΤΕΡΑ ΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11.00-20.00
ΣΑΒΒΑΤΟ, ΚΥΡΙΑΚΗ 12.00- 18.00

ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ- Κολοκοτρώνη 59Β