Έκθεση ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει ακόμα και το 35% του ΑΕΠ της

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οργανισμού, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει ακόμα και το 35% του ΑΕΠ της σε περίπτωση μερικού ή και ολικού «κλεισίματος» της οικονομικής δραστηριότητας, λόγω της πανδημίας.

Κατά τον ΟΟΣΑ, οι επιπτώσεις στην οικονομία από τις συνέπειες του κορονοϊού παγκοσμίως μπορεί να οδηγήσει σε μέση απώλεια του ενός τετάρτου του ΑΕΠ, με τις καταναλωτικές δαπάνες να μειώνονται κατά το ένα πέμπτο. Αυτό λαμβάνει υπόψη μόνο τον αρχικό άμεσο αντίκτυπο και όχι τις έμμεσες επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν.

Χρησιμοποιώντας την προσέγγιση της παραγωγής, η μελέτη λαμβάνει συγκεκριμένους τομείς με παραδοχές της μείωσης της δραστηριότητας μεταξύ 50% και 100%. Αυτό περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως τα ταξίδια και τον τουρισμό που έχουν σταματήσει, ή κομμωτές και αγορά κατοικίας, εστιατόρια και κινηματογράφους που είναι κλειστή, μη ουσιώδη κατασκευαστικά έργα που έχει σταματήσει κλπ.

Εφαρμόζοντας αυτή τη μεθοδολογία σε όλες τις χώρες-μέλη της, η χώρα που κινδυνεύει από το μεγαλύτερο πλήγμα, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ είναι η Ελλάδα, όπου η επίδραση φαίνεται να φθάνει στο 35% και ακολουθούν το Μεξικό, η Γερμανία, η Ισπανία και η Σουηδία με απώλειες στο ΑΕΠ τους κοντά στο 30%.

Όσον αφορά στις καταναλωτικές δαπάνες, η έκθεση του ΟΟΣΑ σημειώνει ότι με τα καταστήματα κλειστά, οι καταναλωτές δεν θα αγοράσουν, φυσικά, ρούχα, υποδήματα, είδη οικιακής χρήσης και πακέτα διακοπών, δεν θα φάνε έξω και δεν θα ξοδεύουν χρήματα σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ενώ ανελαστικές δαπάνες αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητες. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η μείωση της καταναλωτικής δαπάνης θα φθάσει περίπου το 30% σε πολλές μεγάλες προηγμένες οικονομίες.

Για τις Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ το ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ εκτιμάται σε μόλις πάνω από το 25 τοις εκατό του ΑΕΠ. Το λιγότερο αντίκτυπος αναμένεται στην Ιρλανδία σε σχεδόν 15 τοις εκατό.